08-08-2022

Lokale biertjes in de kijker in het ARhus Café

In een bierland als België spant West-Vlaanderen de schuimende kroon. Na het verlof zet het ARhus Café ter ere van internationale dag van het bier lokale bieren in de kijker! Kom proeven vanaf 8 augustus.Lees meer

Helden en schurken: maak extremisme bespreekbaar in je klas

Wat is het project Helden en Schurken?

Kinderen uit het basisonderwijs zijn zeer vatbaar voor interpretaties, ideeën en meningen van buitenaf, zowel offline als online. Het project Helden en Schurken wil kinderen een basis geven om een eigen mening te vormen over maatschappelijke thema’s zoals haatspraak en extremisme.

Leerlingen van de derde graad basisonderwijs maakten onder begeleiding van professionele (strip)tekenaars een strip die een alternatief geluid biedt aan extremisme. De strip zal je kunnen uitlenen in ARhus. Tijdens een reizende tentoonstelling krijg je aan de hand van video- en beeldmateriaal een inkijk in dit creatieve project.

ARhus gaf advies bij het subsidiedossier en bracht partners als !Drops en Vives aan voor de opleiding voor de leerkrachten rond creativiteit, fakenews, correcte bronnen, ... Verder voorzagen we een box met stripverhalen rond 'Helden en schurken' die in de klas gebruikt kon worden als inspiratie om een eigen strip te maken.

Lessenpakket

Stad Roeselare, stad Izegem en gemeente Hooglede sloegen de handen in elkaar samen met de politiezone RIHO om een aanbod uit te werken. Er werd ook een lessenpakket ontwikkeld door en voor leerkrachten met interessante methodieken om verschillende thema’s zoals extremisme, stereotypering, media en verhalen bespreekbaar te maken in de klas.

Via een aanvraag bij samenleven@roeselare.be kan je toegang verkrijgen tot een website met materiaal voor leerkrachten. Je kan ook een box met heldenstrips en lessenpakket uitlenen in ARhus (via samenleven@roeselare.be ofwel met je ARhus leerkrachtenabonnement).