Je bent jong en wil een zaak starten?

Groetjes uit ARhus: #HACK begeleidt jongeren in hun ondernemerschap

Ik ben Jasper, projectmedewerker voor alles wat jongeren betreft. Je zag me misschien al eerder in #HACKpand, op TRAX, op social media of op een van de evenementen die jongeren in de stad organiseerden. Een kleine vier jaar geleden startte ik in ARhus en ondertussen hebben we al drie jaar een winkelpand op De Munt dat volledig in teken van jongeren staat: #HACKpand.

#HACKpand staat voor: kennisdeling, cocreatie, community-building én van meet af aan ook voor ondernemerschap. Naar aanleiding van de Dag van de Ondernemer, op 18 november 2022, schrijf ik dit  ‘Groetjes uit ARhus’-blogbericht.

Ken je #HACK en #HACKpand al?

#HACK wil de bibliotheek op een innovatieve manier relevant maken voor alle jongeren tussen 14 en 24 jaar. Welke kennis en vaardigheden zijn voor jongeren belangrijk? Hoe willen jongeren kennis delen (met elkaar)? Kortom: hoe kan ARhus interessant zijn voor jongeren? Niet: hoe kunnen we jongeren interesse laten krijgen voor ARhus?

#HACK is een plaats waar jongeren onvoorwaardelijk welkom zijn om vragen te stellen, om zelf te organiseren en/of om deel te nemen aan diverse projecten. Wij noemen dit #HACKs . Vraaggerichte kennisdeling en talentontwikkeling staan centraal en zorgen voor een ontmoeting die gebaseerd is op gemeenschappelijke interesses.

#HACK is een plek waar elke jongere een plaats heeft, los van kwetsbaarheden, achtergrond, religie, geaardheid, handicap, enz. #HACK zet deze verschillen in de verf, gaat erover in dialoog en brengt jongeren zo dichter bij elkaar. #HACK heeft een extra focus op kwetsbare jongeren (via partnerschappen, outreachend werken en een ruim netwerk) en wil hen waar nodig ondersteunen in hun identiteitsvorming.

Ondernemerschap in #HACKpand

Naast elkaar ontmoeten of deelnemen aan gratis workshops ontwikkelen jongeren ook ondernemersvaardigheden. #HACK geeft jongeren eigenaarschap, zet ze aan het roer en stimuleert burgerzin en ondernemerschap. Jongeren die hun talent en verantwoordelijkheidszin koppelen binnen een eigen project krijgen de titel 'Local hero'. Dat wil zeggen dat elke #HACK momenteel geleid wordt door jongeren, niet door ons. (En met ‘ons’ bedoel ik mezelf en mijn collega Deniza.) Jongeren hebben de kennis, de drive én dragen de verantwoordelijkheid. Zij zorgen dat #HACKpand relevant blijft voor andere jongeren.

Deze vorm van ondernemerschap groeit bottom-up en gebeurt in de safe space die #HACKpand voor hen is. Zo kunnen we onzekerheden opvangen, ondersteunen waar nodig én is er ook ruimte voor falen. Want ook dat is ondernemerschap.

Zelfstandig ondernemerschap in #HACKpand

Als ‘Local Hero’ een eigen #HACK leiden is vaak een springplank naar een andere vorm van ondernemerschap. Ideeën krijgen sneller vorm en ook de haalbaarheid van die ideeën verbetert gedurende de tijd.

Daarom gingen we sinds begin 2022 een partnerschap aan met HAVEN, een organisatie die gespecialiseerd is in het ondersteunen van jonge ondernemers die geen economische kennis of achtergrond hebben. Zo kunnen jongeren met coaching van mij én economische begeleiding van HAVEN hun eigen bedrijf opstarten als zelfstandig ondernemer.

Hoe ziet zo’n traject eruit?

  1. Je hebt een idee: je komt in #HACKpand je idee uitleggen. Je krijgt van mij alle nodige uitleg over het traject. We nemen even de tijd om erover na te denken.
  2. Je verkent je idee met je coach (ik dus ): we stellen een ‘BMC’ of Business Model Canvas én een financieel plan op. Is je plan volledig en haalbaar? Zal je bedrijf winstgevend zijn?
  3. Je pitcht bij HAVEN: we bereiden samen je pitch voor op basis van je BMC en financieel plan. De HAVEN-jury stelt vragen en geeft je advies.
  4. Je sluit aan bij HAVEN: afhankelijk van het advies kan je aansluiten bij HAVEN en ben je zelfstandig ondernemer! Soms krijg je wat huiswerk en wordt je aansluiting uitgesteld tot het plaatje volledig klopt.

Fotografie is iets waar ik altijd mee bezig ben geweest als hobby. Na een tijdje begonnen mensen te vragen om iets voor hen te doen. [...] Jasper heeft me eigenlijk het traject uitgelegd, volledig vrijblijvend. […] Zo is de bal aan het rollen gegaan.

Nel Zelfstandig Fotograaf

Benieuwd of het werkt?

Zelfstandig ondernemer worden is een stap die je niet zomaar zet. Het moet een weloverwogen beslissing zijn. Daarom is het hele voortraject (stappen 1, 2 en 3) gratis en kan dat op elk moment ook op pauze of stop gezet worden. Daarom zetten we in op zowel coaching als economische begeleiding.

Salma en Nel zijn twee jongeren die begin 2022 de stap zetten. Zij doorliepen het hele traject en zijn een half jaar aangesloten bij HAVEN. Zij vertellen je graag hun verhaal in deze filmpjes:

 

Meer weten?

Heb je een idee, zit je met vragen of wil je wat meer informatie informatie? Contacteer #HACK via Instagram
Voor meer informatie over HAVEN kan je terecht op www.havenvoorjongeondernemers.be.