03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

Nieuwsdetail

Nieuws

23-06-2015

Apps in de kijker: Zomer

Met enkele leuke apps kan je heel wat meer uit je zomer halen, ook als je dicht bij huis blijft. We presenteren ook enkele apps speciaal voor kinderen.

ZOMER

Met de volgende apps haal je meer uit je zomer!

Vakantiebieb (gratis)

In de zomer heb je eindelijk eens tijd om te lezen. In VakantieBieb vind je een leuk leespakket voor het hele gezin. De e-boeken in de app zijn van 1 juni tot en met 31 augustus 2015 te lezen. Je vindt er heel wat romans, tijdschriften, taalgidsen (vanaf 1 juli) en jeugdboeken (met vermelding van het avi-niveau). VakantieBieb is een actie van de Nederlandse bibliotheken.

Voor iOS en Android, Nederlandstalig - vakantiebieb.nl

The Best Song  (gratis)

De zomer is pas compleet met mooie muziek op de achtergrond. Met The Best Song ontdek je op een leuke manier nieuwe liedjes. De app laat je enkele songs uit een bepaald genre horen. Als je het nummer goed vindt, swipe je naar rechts. Hoor je het niet graag, dan swipe je naar links. Zo krijg je je eigen playlist die je naar Spotify kan overzetten.

voor iOS en Android - thebestsong.co

Receptenmaker  (gratis/ 1,99 euro voor 100 recepten)

Tijdens de zomermaanden kan je buiten genieten van een cocktail, frisse slaatjes klaarmaken of een barbecue houden. Met deze app kan je je favoriete recepten van bekende kooksites opslaan. Je kan zoeken op ingrediënten om inspiratie op te doen, recepten bewerken met eigen notities, foto’s en tags of recepten delen met vrienden. Je krijgt uitleg over kooktechnieken en er is een seizoenskalender. Als je de app op kookstand zet, valt hij niet uit en krijg je ook een kookwekker te zien.

Voor iOS en Android, Nederlandstalig - www.receptenmaker.nl

Wordfeud  (gratis)

 

Deze app biedt wat verstrooiing mocht het weer minder goed meevallen. Dit Scrabble-achtig letterspel kan je online spelen met vrienden of onbekende tegenstanders. Hoe creatiever je bent, hoe meer punten je verdient. De Double Letter, Double Word, Triple Letter en Triple Word tegeltjes leveren het meest punten op. Er is ook een Nederlands woordenboek in de app opgenomen. Je kan meerdere spelletjes tegelijk spelen en chatten met je tegenspelers.

Voor iOS, Android en pc - wordfeud.com

Snapguide  (gratis)

 

Snapguide biedt duidelijke handleidingen voor heel uiteenlopende taakjes. Je leert bijvoorbeeld hoe je een fietsband moet herstellen, hoe je een lekkere cocktail maakt of hoe je de snaren van je gitaar vervangt. Ieder project wordt in categorieën opgedeeld zoals ‘food’, ‘gardening’ of ‘beauty’. Met deze app leer je niet alleen heel wat bij, maar kan je ook eigen tips en instructies delen met anderen.

Voor iOS, Engelstalig  - snapguide.com


UITSTAPJES IN EIGEN LAND

Met de volgende apps kan je heel wat ideeën opdoen voor uitstapjes zodat er elke dag van je zomerverlof wel iets leuks te beleven valt.

UiTagenda    (gratis)

 

UiTagenda van UiTinVlaanderen.be is de meest volledige agenda voor cultuur en vrije tijd in Vlaanderen en Brussel. Vind snel informatie over wat er allemaal te beleven valt in de buurt of grasduin doorheen de evenementen die later of elders plaatsvinden. Welke films draaien er of zijn er leuke concerten of tentoonstellingen waar je naar toe kan? Wat kunnen de kinderen allemaal doen? Waar kan je mooie fiets- en wandeltochten ondernemen? Zijn er gezellige marktjes in de buurt?  Is er vanavond een fuif waar ik naar toe kan? UiTagenda zit boordevol tips die je kan opslaan of delen met vrienden.

Voor iOS of Android, Nederlandstalig  - www.uitinvlaanderen.be

365 Ontdekkingsdagen    (gratis)

 

Deze app lijst alle toeristische attracties en musea voor Wallonië en Brussel op.  Er is voor elk wat wils. Gezinnen met kinderen kunnen hun hartje ophalen in de attractieparken of dierentuinen of genieten van een leuk boottochtje. Wie van sport houdt, krijgt een overzicht van de talrijke recreatiedomeinen. Cultuurminnaars, tot slot, vinden de weg naar de vele musea en kunnen een bezoek brengen aan de belangrijkste historische gebouwen en monumenten in onze kunststeden. De app vertelt je welke bezienswaardigheden er in je buurt zijn aan de hand van je coördinaten. Bij elke attractie krijg je beknopte informatie en nuttige praktische details. De app gaat uit van de vzw Toeristische Attracties, een vereniging van toeristische attracties en musea die het dagtoerisme wil promoten.

Voor iOS of Android, Nederlandstalig - www.365.be/?lang=NL   

OntdekVlaanderenNu    (gratis)

   

Met deze app verken je Vlaanderen en Brussel op een actieve manier. De app werkt met “augmented reality”: je downloadt eerst de app van Layar. Deze zorgt voor een laag met toeristische informatie over bezienswaardigheden en leuke adressen in Vlaanderen en Brussel. Je gebruikt de app buiten: je bekijkt de bezienswaardigheid met de camera van je smartphone of tablet en op je scherm verschijnen informatie en leuke weetjes erover. Op die manier beleef je je bestemming op een veel intensere manier. Je toestel wordt je gids. Meer dan 28.000 toeristische adresjes zijn opgedeeld in 17 rubrieken, waaronder bezienswaardigheden, natuur, bedrijfsbezoeken, fietsen, wandelen, sporten, daguitstappen, eten en drinken en evenementen. Deze app gaat uit van Toerisme Vlaanderen.

Voor iOS en Android, Nederlands- of Engelstalig www.layar.com/layers/tvlall  

 

STEDEN

Als je liever een bezoekje aan onze steden plant, zullen de volgende apps goed van pas komen!

CityZine  (gratis)

 

CityZine biedt je een mooie selectie van leuke handelszaken in de meeste (middel)grote Vlaamse steden. Je kan zoeken in de volgende rubrieken: shopping, restaurants, hotels, b&b’s, bars & nightlife, beauty & health en kids. Je zoekt de verschillende adressen op in de lijst of kijkt wat er in de buurt is met de ingebouwde gps-functie. Je kan zelf beoordelingen geven van de verschillende plaatsen en foto’s toevoegen. Bij heel wat zaken kan je een virtuele rondleiding krijgen. Cityzine bundelt interessante adressen, maar de app gaat wel uit van een commercieel bedrijf met de bedoeling handelszaken te promoten.

Voor iOS en Android, Nederlandstalig - www.cityzine.be/nl/home

This Is Antwerp    (gratis)

 

Met deze app ontdek je heel wat leuke adressen in Antwerpen. Je krijgt een overzicht van de hipste bars en winkels en kan kiezen uit een ruim aanbod van cafés en restaurants om lokale specialiteiten uit te proberen. Je kan een kaart offline gebruiken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je internetkosten. Er is ook een agenda zodat je meteen weet welke evenementen, concerten, fuiven of tentoonstellingen je kan meepikken. De app geeft je ook heel wat actuele informatie wat betreft openingsuren, tramhaltes, telefoonnummers en zo meer. Deze app gaat uit van de stad Antwerpen.

Voor iOS en Android, Engelstalig - thisisantwerp.be

Visit Brussels    (gratis)

 

De Visit Brussels app geeft je meer dan duizend adressen van musea, winkels, restaurants en evenementen in onze hoofdstad. Zo blijf je op de hoogte van de cultuurkalender. Je kan ook adressen opzoeken waar je kan logeren en kijken wat de uitgaansmogelijkheden zijn. De app werkt offline. Via je GPS-functie zie je meteen op de kaart waar je bent in Brussel en wat je in de buurt kan bezoeken. Bij alle adressen krijg je een beschrijving, foto’s en de praktische details die je nodig hebt. Deze app gaat uit van de toeristische dienst van Brussel.

Voor iOS of Android, Nederlandstalig - visitbrussels.be  

Spotted by Locals  (3,99 euro per stad)

 

In deze offline app krijg je voor de grootste steden in Europa en Noord-Amerika tips van de plaatselijke bevolking. Zo kom je op plaatsen die niet in de reisgidsen beschreven staan en waar je dus niet onder de toeristen bent. Je krijgt geregeld updates en hebt geen internetverbinding nodig om de app te gebruiken. De app kan je vertellen wat er in de buurt is door de ingebouwde gps-functie. Je kan ook stadsplannetjes raadplegen. Spotted by Locals werkt als een gewone reisgids (dus met onafhankelijke beoordelingen).

Voor iOS en Android, Engelstalig - www.spottedbylocals.com

 

FIETSEN EN WANDELEN

Met de volgende apps kan je een mooie fiets- of wandeltocht organiseren. Smeer je kuiten maar in!

Fiets!    (2,69 euro voor iOS, gratis voor Android)

 

Met Fiets! plan je je fietstocht aan de hand van het Vlaamse knooppuntennetwerk. Door de nummerbordjes te volgen, rij je op de meest fietsvriendelijke en mooiste wegen. Selecteer de gewenste knooppunten op de kaart en de app verbindt ze met elkaar. Fiets! begeleidt je tijdens je fietstocht doordat de kaart meeschuift met de locatie waarop je je bevindt. Je krijgt ook je snelheid en afgelegde kilometers te zien. Je kan je tochten opslaan, beschrijven en delen met andere fietsfanaten. Wanneer je geen zin hebt om een route zelf samen te stellen, kan je er gratis één ophalen van andere gebruikers.

Voor iOS en Android - www.fietsapp.be

Wandelknooppunt   (voor Android: gratis, alle functies voor 2,89 euro)

WandelPad  (voor iOS: 2,99 eur)

Via beide apps kan je je wandeltocht samenstellen aan de hand van het officiële knooppuntennetwerk in Vlaanderen. Zo krijg je toegang tot 7000 km aan wandelwegen.

Wandelknooppunt werd ontwikkeld voor Android. Je selecteert de knooppunten vanop de kaart of laat de app een route met een afstand naar keuze berekenen. Via de gps-functie raak je nooit de weg kwijt en kan je je tocht onderweg aanpassen. Met de uitgebreide versie sla je je tochten op en kan je offline werken. Je kan dan ook gebruik maken van stemnavigatie.

WandelPad is de app voor iOS. Ook met deze app kan je je wandelroute vooraf of onderweg plannen. Zo wordt het heel eenvoudig om de wandeling aan te passen. Het is mogelijk de app offline te gebruiken en tochten te delen met vrienden. Er zijn gesproken navigatie-instructies en je kan zoeken per gemeente.

Beide Nederlandstalig - www.wandelknooppunt.be

KMI   (gratis)

 

Als je een fiets- of wandeltochtje plant, is het handig om vooraf eens de weersverwachtingen te bekijken via de app van het KMI. Je krijgt weerkaarten te zien met de verwachtingen, het weer per regio (de kust, het centrum, de Kempen, de Ardennen en de Gaume). De weersverwachtingen worden vijf keer per dag geactualiseerd. Je krijgt ook een gedetailleerde beschrijving voor morgen en de verwachtingen voor de volgende vijf dagen. Per provincie worden ook waarschuwingen gegeven in het geval van overvloedige neerslag, onweer, gevaarlijke winden, sneeuwval of ijzel.

Voor iOS of Android, Nederlandstalig  - www.meteo.be

 

APPS IN DE KIJKER: Kinderen

We selecteren iedere maand ook leuke en geschikte apps voor kinderen. Ze zorgen voor ontspanning of geven informatie mee op een speelse manier.

Electro   (gratis)

 

Met Electro leren kleuters vormen en tegenstellingen ontdekken en oefenen ze met tellen. Robbie de Robot begeleidt de spelletjes waarbij kinderen links en rechts een aantal kaarten met afbeeldingen te zien krijgen. Ze moeten bij elkaar passende kaarten tegelijk aanraken. Electro is een heel kindvriendelijk spel dat de concentratie, het geheugen en de cognitieve vaardigheden van jonge kinderen helpt ontwikkelen. De gratis versie bevat drie spelletjes. Een extra set van vijf opdrachten kost 1,59 euro.  (vanaf 3 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig - www.jumbo.eu/nl-nl/electro

Fiete:  een dag op de boerderij  (2,99 euro)

 

Kleuters brengen met deze app een bezoek aan de boerderij. Fiete is heel mooi vormgegeven: aan de hand van een zoekplaatlandschap verkennen kleuters intuïtief de boerderij. Ze begeleiden Fiete en zijn vriendjes Hinnerk en Hein bij hun werk. ’s Ochtends worden eieren geraapt in het kippenhok, ’s middags wordt het schaap geschoren en krijgen de varkens een borstelbeurt en ’s avonds moet de koe nog gemolken worden. Er zijn gratis updates met nieuwe scènes en er is een beveiligd gedeelte voor ouders. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android, Nederlandstalig - ahoiii.com

Spoorzoeker   (gratis)

 

Met deze app kunnen kinderen in het bos achterhalen van welke dieren de gevonden pootafdrukken, etensresten of uitwerpselen zijn. Ze kunnen hierbij gebruik maken van een vergrootglas, liniaal en kompas. De app geeft veel info over de verschillende sporen en dieren. Er kan ook een quiz gespeeld worden. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS en Android, Nederlandstalig. www.staatsbosbeheer.nl/spoorzoeker

Ben je op zoek naar interessante apps voor op reis? Kijk dan even naar onze rubriek 'Onder de loep' van juli.

Meer apps vind je terug op onze website onder Collectie: Apps in de kijker!

Probeer de apps uit op de tablets op verdieping 1!