02-06-2020

Het ondernemersvirus te pakken? Tips tijdens corona voor startende ondernemers

Heb je al een tijdje een lumineus idee om een eigen zaak te starten? Wil je jezelf ontplooien en lonkt het ondernemerschap, maar heb je nog een extra duwtje in de rug nodig? Onze collega Carmen zet enkele tips voor jou op een rijtje.Lees meer

Nieuwsdetail

Nieuws

25-06-2015

Onder de loep: 15 tips om zonder reisgids op stap te gaan

Ik ga op reis en ik neem mee… Of niet? Met onze tips laat je die zware reisgidsen gewoon thuis.

Veel bezoekers komen in ARhus reisgidsen en kaarten ontlenen om hun vakantie voor te bereiden. Onlangs kregen we echter de vraag naar reisinformatie waarvoor je geen reisgids nodig hebt! Bestemming : Barcelona… Ons team ging op zoek naar goede alternatieven. Uiteraard zijn al deze tips ook bruikbaar voor jouw favoriete bestemming.

Hieronder vind je de rubrieken 'Wat vonden andere reizigers?', 'Tips van locals', 'Apps: alle reisinfo in je broekzak' en 'Op stap met een audiogids'.

Wil je onderstaande info in 1 beknopt overzicht, surf dan naar: bronnenwijzer.be/selections/558a7700f95fcb7815000001

Snel overzicht

Wil je snel een zicht krijgen op de belangrijkste bezienswaardigheden in Barcelona? Grote reisgidsen hebben vaak hun eigen website waar je gratis een beknopte versie van de papieren gids zal terugvinden.  Minder uitgebreid, maar even degelijk.

Kijk bv. op 100% Travel of ANWB (die laatste vooral geschikt voor streken, minder voor steden).

Hoeft de info niet in het Nederlands, surf dan ook naar Lonely Planet of Michelin.

Wat vonden andere reizigers?

Wil je weten wat andere reizigers vonden van jouw bestemming?

 • Dan kan je niet om Wegwijzer heen. Wegwijzer is hét reisdocumentatiecentrum in Vlaanderen. Wegwijzer heeft een reisbibliotheek, een eigen tijdschrift, een forum, … En vooral: Wegwijzer verzamelt reisverslagen van reizigers. Dat zijn vaak heel uitgebreide beschrijvingen met tips en ervaringen. Op de site vind je ook logiesbeoordelingen en heel wat interessante dossiers. Opgelet, Wegwijzer is een ledenorganisatie. Wil je alle info lezen, dan moet je lid worden. Sommige dossiers zijn wel gratis. Er is onder andere een heel leuke brochure met geselecteerde reis-apps te downloaden. Informatie over je bestemming zelf, het weer, … noem maar op. Neem gerust een kijkje via onderstaande link: www.wegwijzer.be/dossier/dossier-reis-apps
 • Take-a-trip bundelt nuttige informatie voor en door reizigers. De website is gratis en de redacteurs van Take a trip verzamelen info over bestemmingen in heel de wereld, citytrips, het weer op reis, … Je kan er reisgidsen downloaden, ook in audioformaat.
  (Take a trip wordt gerund door Travelmedia, een organisatie die zich richt op bedrijven en toeristische organisaties. Je vindt heel wat advertenties op de site en je moet je e-mailadres registreren wil je toegang krijgen tot alle info.)
 • De grootste websites met vakantiebeoordelingen voor en door reizigers zijn ook een must in je reisvoorbereiding. Je vindt er ervaringen en reisverhalen van reizigers over hun vakantiebestemmingen. Denk aan Tripadvisor of Zoover.

Tips van 'locals'

Ben je op zoek naar unieke tips van de 'locals', de plaatselijke bevolking?

 • Bij Sandeman Free Tours kan je gratis een rondleiding door een gespecialiseerde gids boeken in 18 grote steden. Je betaalt enkel de fooi die je wilt. Kijk op www.neweuropetours.eu
 • Daarnaast kan je ook een beroep doen op Spotted by Locals. Deze website heeft per stad een team van 'locals' die hun tips delen. Je kan een gidsje met de tips van Barcelona of jouw bestemming kopen, ofwel in pdf of als app.  
 • En wist je dat je via Couchsurfing ook kan zoeken naar mensen die gewoon graag eens willen afspreken voor een drankje of een wandeling in hun stad? De manier om een stad van een andere kant te leren kennen! (Registreer je op de site en zoek in je stad naar keuze via 'Wants to meet up' in plaats van 'Accepting guests')

Apps: alle reisinfo in je broekzak

Heb je een smartphone of tablet, dan kan je perfect een reisgids op je toestel zetten en hoef je geen dikke gidsen meer mee te sleuren!

Je zorgt er best wel voor dat:

 • Je de apps vooraf downloadt. Zo kan je de info offline gebruiken en voorkom je roamingkosten in het buitenland, m.a.w. een peperdure gsmrekening.
 • Je smartphone voldoende is opgeladen!
 • Voortgezet gebruik van GPS op de achtergrond kan de levensduur van de batterij drastisch verminderen.
 • Je even tijd hebt om te registreren zodat je toegang krijgt tot alle tools uit de reisapp.

Dit zijn onze app-tips:

 • 100% App  (6,99 euro per stad)

  De 100% stedengidsen app bevat de highlights en leukste adressen per stad, compleet met beschrijvingen, foto’s en plattegronden.  De app geeft je ook handige tools voor op je smartphone zoals een routekaart die weet waar je bent, een sprekende tolk om je te helpen met de juiste uitspraak en de mogelijkheid om een restaurant te bellen om een tafel te reserveren. Eenmaal gedownload is de app ook offline te gebruiken!

  Voor iOS of Android, Nederlandstalig. www.100procenttravel.com/stedengidsenapp-home
 • Tripadvisor (gratis)

  Plan de perfecte reis met de gratis TripAdvisor-app voor tablets of gsm. Met ruim 225 miljoen beoordelingen en meningen van reizigers, kun je voor je bestemming heel makkelijk de leukste plekjes opzoeken om te eten, slapen en ontspannen. Je kan zoeken op hotels, restaurants en attracties en onthullende foto’s van reizigers bekijken. Via een opgegeven adres kan je raadplegen wat de mogelijkheden in de buurt zijn.

  Voor iOS , Android of Windows, Nederlandstalig. www.tripadvisor.nl/apps
 • Triposo (gratis, Premium betalend)

  Met Triposo kan je je reis plannen op het moment zelf. De app geeft je suggesties op maat en leidt je naar de bezienswaardigheden in de buurt door gebruik te maken van je coördinaten. Je kan kaarten raadplegen en krijgt de beste adressen in heel wat categorieën zoals uitgaan, shoppen, eten en drinken. Deel je reiservaringen met andere gebruikers! De app werkt ook offline. Voor nog meer informatie kan je de Premium versie kopen.

  Voor iOS of Android, Engelstalig. www.triposo.com/gettheapp
 • Tourist Eye (gratis)

  Ook Tourist Eye geeft tal van besprekingen, kaartjes en foto's over je reisbestemming. Je krijgt heel wat aanbevelingen van andere reizigers en kan ook je eigen indrukken met hen delen. De app laat je eveneens toe lijstjes te maken met activiteiten die je nog graag zou doen. Door gebruik te maken van je coördinaten stuurt de app je ook tips op maat zodat je elk weekend leuke dingen in je buurt kan beleven. Registreren is verplicht.

  Voor iOS of Android, Engelstalig. www.touristeye.com

Op stap met een audiogids

Wil je helemaal niets meer lezen, maar gewoon luisteren? Download dan een audiogids op je telefoon. Hieronder enkele tips:     

 • IZI Travel (gratis)

  Deze app geeft je toegang tot een audiogids waar en wanneer je maar wilt. Ontdek op je gemak steden, musea, monumenten aan de hand van inspirerende, lokale verhalen & routes. De izi Travel app werkt wereldwijd. De audiogidsen zijn wel niet voor elke stad even uitgebreid. De inhoud van de audiogidsen wordt toegevoegd door o.a. musea zelf. Snelle toegang tot lokale verhalen met de QR-code reader & het numerieke toetsenbord.

  Voor iOS, Nederlandstalig, (audio Engelstalig). izi.travel
 • AGE – Audio Guide Europe  (gratis)

  AGE geeft je informatie over toeristische trekpleisters in 36 Europese steden. Door het gebruik van een interactieve kaart die je huidige positie weergeeft, krijg je de locatie van elke trekpleister in je buurt. Verder krijg je een overzicht van de geschiedenis en informatie over iedere bezienswaardigheid. Via beoordelingen van andere appgebruikers krijg je aanbevelingen voor hotels, restaurants en het nachtleven. Na het downloaden van de app, kan je deze raadplegen in 6 verschillende talen: Engels, Chinees, Russisch, Frans, Duits en Servisch.

  Beschikbaar voor Android. play.google.com/store/apps/details?id=com.mobdevns.age
 • HearPlanet ($3,99)

  Met HearPlanet krijg je een kijk op de bezienswaardigheden van zo’n 300.000 plaatsen in de wereld. Heel veel informatie in 1 app dus.

  Beschikbaar voor iPhone en Android, Engelstalig. www.hearplanet.com
 • Rick Steves Audio Tours Europe (gratis)

  Rick Steves is een Amerikaans reisjournalist. Hij specialiseert zich in reizen in Europa, met tv-shows, reisgidsen, en ook gratis audiogidsen. Het aantal steden is iets beperkter dan in de voorgaande apps, maar nog steeds de moeite. Elke audiogids beschrijft een wandeling die je zelf kan volgen a.d.h.v. de app. 

  Voor iOS en Android. Engelstalig.  www.ricksteves.com/watch-read-listen/audio/audio-europe