03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

Nieuwsdetail

Nieuws

29-07-2015

Apps in de kijker: een gezonde geest in een gezond lichaam

Deze maand presenteren we enkele apps die sport en lichaamsbeweging ondersteunen. Voor kinderen selecteerden we zowel apps om buiten te spelen en actief te zijn, als enkele creatieve apps.

De lange zomerdagen zijn ideaal om veel te bewegen. Voldoende bewegen voorkomt, onder andere, zwaarlijvigheid, te hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, en zorgt er ook voor dat je je beter in je vel voelt en meer sociaal contact hebt.
Wil je de benen losgooien of toch liever je backhand verbeteren? Voor elke sport en elk niveau is er wel een app die je kan helpen. Ook dansen en tuinieren geven je de nodige lichaamsbeweging waardoor je gezonder leeft. Dit is onze selectie.

Fitness Pro  (gratis voor de basisfuncties)    

Met deze app ontdek je alle mogelijke fitnessoefeningen en kan je een trainingsschema op jouw maat opstellen. De app bevat meer dan 1500 oefeningen die afgebeeld worden met duidelijke foto's en videofilmpjes. Met de zoekfunctie vind je de oefening die je wil maken snel terug. Deel fitnessprogramma's met vrienden. 

Voor iOS, Engelstalig -  www.datasupply.nl/fitness_pro_hd.html

Endomondo   (gratis voor de basisfuncties)

Deze app is niet alleen je persoonlijke trainer bij fitness, maar ook bij alle andere sporten. Je kan je routes op een kaart volgen, je statistieken bijhouden en je trainingen met vrienden delen. Hou je snelheid, tijd, afstand en calorieën bij, maak trainingsschema's voor binnen op, volg je hartslag en analyseer je prestaties. Het is ook mogelijk je resultaten met anderen te delen en vergelijken.

Voor iOS en Android, Nederlandstalig - www.endomondo.com

Speedo Fit   (gratis)      

Zwemfanaten zullen heel wat hebben aan deze app. Je kan ermee doelen opstellen, je zwemprestaties bijhouden, uitdagingen met andere zwemmers aangaan en op zoek gaan naar zwembaden in je buurt. Filmpjes laten je toe je techniek te verbeteren bij verschillende zwemstijlen.

Voor iOS, Engelstalig - www.speedo.co.uk/speedo-fit-app  

RunKeeper   (gratis)

Met dit persoonlijk coachingsprogramma krijg je met je smartphone ondersteuning bij je hardlooptrainingen, wandelingen, fietsritten en trektochten. Je kan trainingsschema's opstellen en hierbij doelstellingen nastreven en krijgt gedetailleerde info over je route, tempo, afstand en tijd. Je kan met je oordopjes naar de audiobegeleiding of je favoriete muziek luisteren en updates krijgen over je voortgang. Met de app kan je ook je hartslag meten en je prestaties over een bepaalde periode analyseren.

Voor iOS en Android, Nederlandstalig – www.runkeeper.com

Runtastic Pedometer   (gratis voor de basisversie)

10.000 stappen per dag kunnen volgens onderzoek je gezondheid fundamenteel verbeteren. Benieuwd hoeveel stappen jij zet? Deze app houdt al je stappen bij en berekent je snelheid en afstand. Je kan ook gebruik maken van een trainings- en bewegingsdagboek of statistieken bekijken. De app werkt ook met iPod zodat je ondertussen naar muziek kan luisteren.

Voor iOS en Android, Nederlandstalig - www.runtastic.com/nl/apps/pedometer

Tennis Central   (gratis voor basisfuncties)

Deze app mag niet ontbreken op de smartphone of tablet van tennissers. Je kan er filmpjes bekijken om je techniek te verbeteren, tennisvelden in je omgeving opspeuren en contact opnemen met andere tennissers. Hou hier ook je vorderingen bij. Nadeel is dat de app vooral door Amerikaanse spelers gebruikt wordt.

Voor iOS en Android, Engelstalig – www.tenniscentral.net

iDance!   (3,99 euro)   

Dansen houdt je zowel lichamelijk als geestelijk fit. Deze app leert je alle stappen aan van heel wat populaire dansen waaronder salsa, bachata, samba, disco, merengue, swing, hip hop, club freestyle en bollywood. De animatiefilmpjes geven de verschillende bewegingen duidelijk weer in voor- en zijaanzicht. Hierbij worden uitgebreide instructies gegeven voor het voetenwerk, de arm-, torso- en heupbewegingen, de richting, het ritme en de timing. Er zijn oefeningen voor beginners en gevorderden en muzieknummers om af te spelen bij het oefenen.

Voor iOS, Engelstalig - applications.3d4medical.com/idance

Mijn Tuin   (gratis)   

Ook tuinieren is een gezonde vorm van lichaamsbeweging. De app Mijn Tuin werd ontwikkeld door de beheerders van de gelijknamige website (http://www.mijntuin.org/). Er worden heel wat planten beschreven waarin je tips krijgt over hoe je ze moet verzorgen. Je kan berichten zenden en krijgt ook een overzicht van alle tuiniers die lid zijn van de app. Je kan deze personen volgen en reageren op hun berichten. Er is verder nog een tuinkalender waarmee je je werk in de tuin kan plannen.

Voor iOS, Android en Windows, Nederlandstalig - www.mijntuin.org/page/mobile

Daily Yoga  (gratis voor basisversie)       

In deze app vind je meer dan 50 yoga-oefeningen en een 400-tal yogahoudingen die je helpen om te ontspannen en gezonder te leven. Een aantal van deze oefeningen is gratis en kan je bekijken als videofilmpje. Je hoort hierbij rustgevende muziek en een stem die instructies geeft. De oefeningen zijn perfect thuis uit te voeren en duren tussen 5 en 45 minuten. Er zijn hierbij verschillende moeilijkheidsgraden. Je kan ook ideeën uitwisselen via het forum. Als je toegang tot alle oefeningen wil, kan je lid worden (5,99 euro voor 1 maand, 12,99 euro voor 3 maanden en 19,99 euro voor 1 jaar).

Voor iOS, Android en Windows, Engelstalig - www.dailyyoga.com

Buddhify  (4,99 euro) 

Na de inspanning, tijd voor ontspanning. Buddhify is een mindfulness-app die je helpt tot rust komen in allerlei situaties. Je krijgt meer dan 11 uren meditatieoefeningen die je kan uitvoeren tijdens, bijvoorbeeld, het reizen, je pauzes op het werk of de momenten voor je gaat slapen. De app is heel praktisch en mooi vormgegeven. Je krijgt een stem te horen die je begeleidt tijdens de oefeningen die 5 tot 30 minuten duren. Mediteren neemt stress weg en verhoogt je welbevinden.

Voor iOS en Android, Engelstalig – www.buddhify.com 

 

APPS IN DE KIJKER: voor kinderen

Deze apps zijn een leuk tijdverdrijf voor kinderen. We selecteerden zowel apps om buiten te spelen en actief te zijn, als enkele creatieve apps.

Kikker viert feest (2,99 euro)

Leuke app voor peuters en kleuters, gebaseerd op de beroemde prentenboeken van Max Velthuijs. Kikker is jarig en heeft ook jou uitgenodigd op zijn feestje. Help hem met de voorbereidingen: versier zijn huisje of maak een mooie tekening voor hem. Je mag ook Varkentje helpen bij het versieren van de taart en Haas en Beertje bij het inpakken van de cadeautjes. Tijdens zijn feestje wil Kikker graag verstoppertje spelen, koek eten en puzzelen. Deze app zorgt voor heel wat speelplezier en is heel veilig in gebruik. Zo zijn er geen social media-toepassingen of ‘in-app’-aankopen en is er geen internetverbinding nodig. (2-5 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig - www.kikkerviertfeest.nl

Tekenblok  (1,99 euro)    

Met Tekenblok kan je zelf kunstwerkjes maken. Je kan hiervoor gebruik maken van krijtjes, stiften, kleurpotloden, balpennen en stickers. Tekeningen worden automatisch opgeslagen. Het is ook mogelijk om foto’s te importeren, kleuren te mengen of tekst te typen. Deze app stimuleert de creativiteit van kinderen! (vanaf 3 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig - drawingpadapp.com/tekenblok-app-drawing-pad-in-dutch

Muse-app   (gratis)   

Ook met deze app kan je lekker creatief zijn. Je kan je eigen kunstwerken samenstellen aan de hand van fragmenten uit wereldbekende schilderijen van, onder andere, Vermeer, Michelangelo, Cranach en Rembrandt. Je selecteert je favoriete afbeelding en brengt het naar een wit doek waar je het kan vergroten en verplaatsen. Zo creëer je  een eigen schilderij dat mooi, grappig, mysterieus of dramatisch kan zijn en dat je kan opslaan en delen met vriendjes. Deze app laat je op een leuke manier kennismaken met beroemde kunstwerken uit de 15e tot 17e eeuw. Indien je niet genoeg hebt aan de aangeboden afbeeldingen kan je er nog meer aankopen. (vanaf 9 jaar)

Voor iOS, Engelstalig- www.museapp.org

SpringSprong  (gratis)  

Spring mee op de hits van Kinderen voor Kinderen! Punten verzamel je door zo goed mogelijk in de maat mee te doen. Je moet trachten op het juiste moment in de juiste richting te springen. Probeer zelf een zo hoog mogelijke score te behalen of daag je vrienden uit!  (9-11 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig - http://kvk.vara.nl/pagina/springsprong-app

Los in 't bos   (gratis)   

Dit is een buitenspeel-app die overal gespeeld kan worden: in het bos, het park, de tuin of op een schoolplein. In het spel vraagt een boswachter je om een aantal jonge dieren groot te brengen door opdrachten te vervullen. Je verdient hierbij sterren en als je er genoeg hebt, kan je een boom planten. Je speelt in verschillende levels. Let op voor de stroper, want die probeert dieren van je af te pakken!  (9-12 jaar)

Voor iOS, en Android, Nederlandstalig - www.boomfeestdag.nl/losintbos