18-06-2021

Verkeersmaatregelen tijdens de Batjes

De Roeselaarse zomer start traditioneel met de Batjes #VANRSL. Op zaterdag 26 en zondag 27 juni is het centrum verkeersvrij. Parking De Munt blijft wel bereikbaar.Lees meer

Nieuwsdetail

Nieuws

23-10-2015

Apps in de kijker: apps over boeken

Digitaal lezen zit meer en meer in de lift. Daarom presenteren we deze maand enkele boekenapps voor volwassenen en (voor)leesapps voor kinderen.

APPS VOOR VOLWASSENEN

Goodreads  (gratis)   

Via deze app kan je heel wat boeken ontdekken. Op basis van de boeken die je gelezen hebt en je favoriete genres, krijg je aanbevelingen. Ontdek wat je vrienden aan het lezen zijn, lees de boekbesprekingen of schrijf er zelf één. Als je een boekhandel of bibliotheek bezoekt, kan je de barcode scannen om het boek dat je interesseert in een lijstje te plaatsen. Je kan hier ook e-boeken lezen, maar de meeste zijn betalend.

Voor iOS en Android – Engelstalig - www.goodreads.com

Wattpad  (gratis)       

Via Wattpad kan je grasduinen doorheen meer dan tien miljoen gratis boeken en verhalen in alle genres. Je kan ook je favoriete schrijvers volgen en op de hoogte blijven van het laatste nieuws. Het is mogelijk offline te lezen en je kan ook zelf verhalen publiceren.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig -  www.wattpad.com

Bksy  (gratis)     

Met Bksy kan je heel eenvoudig al je boeken in een boekenlijst zetten. Deze lijst kan je delen met je vrienden van wie je ook de lijsten te zien krijgt. Zo kan je aan elkaar boeken uitlenen terwijl de app alles bijhoudt. Je kan scannen op ISBN en er is ook een link naar bol.com als je een boek wilt kopen.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.getbksy.com

Aldiko  (gratis)   

Aldiko is een van de meest uitgebreide beheerapps voor e-boeken. De applicatie ondersteunt e-boeken in verschillende formaten. Je kan bladwijzers aanmaken, de tekst van je e-boeken doorzoeken en een woordenboek gebruiken. Door trefwoorden toe te kennen, kan je je e-boeken in lijstjes ordenen. Bij de betalende versie kan je aantekeningen maken en is er niet langer reclame te zien.

Voor Android – Engelstalig - www.aldiko.com

Gerty  (gratis)  

Gerty is een e-reader met veel mogelijkheden waarin je ePub-boeken kunt lezen. Je kan ook een bibliotheek aanmaken voor je papieren boeken door de ISBN-code in te scannen. Er is ook een aangepast lettertype voor dyslectici. Deze app is echter ook een soort leesdagboek waarin je al je leeservaringen kunt bijhouden en foto's of kaarten toevoegen. Op die manier hou je je notities over het boek bij en vind je snel je favoriete passages terug. Er zijn nog meer functies bij de betalende versie.

Voor iOS – Engelstalig - www.appstafarian.com/gerty.html

Google Play Books   (gratis)   

Ook Google verkoopt e-boeken. Om ze te lezen kan je de app gebruiken die Google zelf ontwikkeld heeft. Je eigen ePub- en PDF-bestanden kan je ook uploaden en lezen. Je kan ze ook nog via de cloud overal toegankelijk maken. Er zijn in deze app heel wat gratis boeken te vinden en je kan je titels archiveren in een bibliotheek.

Voor iOS of Android – Nederlandstalig - https://support.google.com/googleplay/answer/4517692?hl=nl 

Luisterbieb   (gratis)   

Met deze app kan je gratis Nederlandstalige luisterboeken uitproberen. Een deel van het aanbod is ook beschikbaar voor niet-leden van de Nederlandse Stichting Bibliotheek. Je vindt er voorgelezen romans, interviews, redevoeringen en hoorcolleges.

Voor iOS of Android – Nederlandstalig - www.bibliotheek.nl/luisterboeken.html

VerhalenBieb  (gratis) 

Deze app (ook van de Stichting Bibliotheek.nl) bevat korte verhalen van 6.000 woorden die je in 15 à 20 minuten kan lezen. Het zijn spannende, humoristische, dramatische of biografische verhalen van bekende en minder bekende auteurs. Je kan ze lezen op je smartphone of tablet: ideaal voor onderweg, als je zit te wachten of voor je gaat slapen. Per maand worden nieuwe verhalen toegevoegd en de app is ook toegankelijk voor niet-leden. 

Voor iOS of Android – Nederlandstalig - www.biblioplus.nl/ebooks/verhalenbieb-app.html

Plint  (0,99 euro)  

Met de leuke Plint-app begin je elke dag met een gedicht dat samen met een werk van een beeldend kunstenaar gepresenteerd wordt. Voor elke dag van het jaar is er één voorzien, in totaal dus 365 gedichten en kunstwerken. Plint brengt ook een tijdschrift en tal van andere publicaties uit waarin gedichten en beeldende kunst worden gecombineerd.

Voor iOS of Android – Nederlandstalig - www.plint.nl  

Comics (comiXology)  

Met deze app kan je meer dan 75.000 stripboeken of manga's lezen, waarvan meer dan 700 gratis. De strips worden uitgegeven door, onder meer, Marvel, DC, Image en BOOM.

Registreer via de website en doorblader het ruime aanbod!

Voor iOS en Google Play – Engels- en Franstalig - www.comixology.eu/register

Yieha   

Yieha is een interessante app voor liefhebbers van Nederlandstalige strips. Je vindt er populaire familiestrips zoals, onder meer, Jommeke, Suske en Wiske, de Kiekeboes en de Rode Ridder. Daarnaast is er ook een groot aanbod van strips voor volwassenen zoals bijvoorbeeld XIII, Largo Winch, Thorgal en Amoras. Bij Yieha kan je strips kopen of huren. Lees nu je favoriete strips digitaal op je tablet, Smartphone of computer!

Voor iOS – Nederlandstalig - www.yieha.be

Leeslounge

Met Leeslounge kan je onbeperkt boeken en tijdschriften lezen voor 9,95 euro (boeken of tijdschriften) of 14,95 euro per maand (volledig aanbod). Vanaf het startscherm krijg je een duidelijk overzicht van wat je aan het lezen bent, de e-boeken uit de Bruna Top 10, nieuwe tijdschriften, thrillers of kinderboeken. In je "boekenkast" wordt alles dat je aangeschaft hebt bijgehouden. Ook eigen pdf- en ePub-bestanden kan je met deze reader lezen.

Voor iOS – Nederlandstalig - https://www.leeslounge.nl/

Scribd      

Met deze app kan je zoveel e-boeken lezen als je kunt voor een vast maandbedrag (8,99 $).  Deze Amerikaanse aanbieder biedt momenteel voornamelijk Engelstalige boeken aan. Je kan kiezen uit een groot aanbod literatuur, non-fictie, luisterboeken en comics. Alle genres zijn vertegenwoordigd.

Voor iOS of Android – Engelstalig - www.scribd.com

APPS VOOR KINDEREN

Fundels     

Fundels zorgen bij kinderen van 3 tot 10 jaar voor een interactieve leeservaring met behalve het verhaal ook heel wat leuke activiteiten. Je kan de verhalen van Karel, Rikki, Anna, Hekselien en nog veel meer bekijken, lezen en beluisteren. Samen met je kind kan je ook spelletjes spelen, tekeningen en filmpjes maken op basis van elementen uit het prentenboek. Naast prentenboeken zijn er ook AVI-boeken (iOS) waarmee oudere kinderen hun leesvaardigheden kunnen oefenen. Via je lidmaatschap bij ARhus kan je gratis 7 fundels per jaar uitlenen. Wil je er meer bekijken, dan kan je via de app fundels aankopen.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.fundels.com/nl_BE

Roodkapje, een sprookje in 3-D  (4,99 euro)   

Schrijf jouw versie van dit klassieke sprookje! Onderweg moet je telkens een pad kiezen waardoor het avontuur een ander einde krijgt. Help Roodkapje voorwerpen te verzamelen in het bos. Hiermee kan ze de boze wolf op verschillende manieren verslaan en haar oma redden. Er zijn acht verschillende routes in het bos waarbij heel wat verrassende spelletjes en activiteiten op je wachten.

Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/roodkapje-een-sprookje-in-3-d/id877615024?mt=8

Pim en Pom op safari  (1,99 euro) 

De twee poezen Pim & Pom gaan op safari. Deze avontuurlijke tekenfilm, die voorgelezen wordt door Georgina Verbaan, bevat ook verrassende spelletjes. Zo moet je Pim en Pom helpen springen over krokodillen of hen laten ontsnappen aan de leeuw. Je kan ook meezingen met een liedje of dierengeluiden beluisteren.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.fiepwestendorpwebshop.nl/service/over-pim-en-pom

Borre en de ijscoman  (gratis)  

In deze app voor beginnende lezers kan je het verhaal Borre en de ijscoman beluisteren of lezen. Je kan ook de letters inoefenen met een taalspel of tien kleurplaten inkleuren. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.borre.nl/Read.php?PageID=879&c=6