03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

Nieuwsdetail

Nieuws

24-11-2015

Apps voor een feestmenu

Deze maand presenteren we enkele apps waarmee je heel wat ideeën kan opdoen voor een lekker feestmenu, bijpassende wijnen, cocktails of eens iets anders: streekbieren.

In de onderstaande kookapps vind je een schat aan recepten voor zowel hapjes, soepen, tussen- en hoofdgerechten als desserts. We stellen ook enkele interessante apps voor die je helpen bij het zoeken naar een wijn die bij je gerecht hoort. Er zit tot slot ook nog een app bij over speciaalbieren en één waarmee je in een mum van tijd een lekkere cocktail hebt gemixt.

MENU'S

Slim Koken   (gratis)   

Met deze app van het Nederlandse Voedingscentrum maak je lekkere, gezonde maaltijden klaar en bespaar je ook geld. Door het aantal gezinsleden en hun leeftijd in te geven, herberekent de app de ingrediënten zodat je minder voedsel verspilt. Je kan recepten terugvinden door op trefwoorden of op type gerecht te zoeken. Je vindt hier ook snel passende gerechten voor mensen met allergieën. Bewaar je favoriete menu's  en maak boodschappenlijstjes. De app geeft ook nog koop-, kook- en bewaartips.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/hoe-voorkom-je-verspilling-Zo/aan-de-slag/tools/app-slim-koken.aspx

Allerhande  (gratis)  

De kookapp van Albert Heijn is grafisch mooi vormgegeven en heel gebruiksvriendelijk. Je kan snel recepten terugvinden via de zoekfunctie waar je op verschillende trefwoorden kunt zoeken. Van ieder gerecht krijg je een grote foto en de stap-voor-stap kookinstructies zijn duidelijk en ook voorzien van beeldmateriaal. De instructies kan je ook beluisteren door de kookfilmpjes af te spelen.

Voor iOS – Nederlandstalig -  www.ah.be/allerhande/over-allerhande

Libelle Lekker recepten   (0,99 euro)   

In Libelle Lekker krijg je toegang tot meer dan 3500 kwaliteitsvolle recepten voor verschillende gangen van je menu. Bij elk recept krijg je een duidelijke foto en stap-voor-stapinstructies. Je kan recepten opzoeken volgens menugang, ingrediënt of kooktijd of door een zoekterm in te geven. Je kan verder ook je favoriete recepten opslaan in een map, een handig boodschappenlijstje opstellen, je ingrediënten herberekenen en recepten delen met vrienden.

Voor iOS – Nederlandstalig - www.libelle.be/lekker

VTM Koken  (gratis)   

Met deze app heb je meer dan 4000 recepten binnen handbereik. Hier horen heel wat klassiekers bij, maar ook verrassende originele gerechten. Bekijk de stap-voor-stap video's van bekende chefs zoals Sofie Dumont, Wout Bru en vele anderen en je krijgt meteen inspiratie om een lekker feestmenu samen te stellen. Je kan zoeken op soort gerecht (dessert, hapje, soep…), moeilijkheidsgraad, bereidingstijd of alternatieve keuken (vegetarisch, cholesterolarm, caloriearm…).

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - koken.vtm.be/nieuws/de-vtm-koken-app-voor-smartphone-en-tablet

KitchenAid – Het kookboek   (gratis)   

Deze app vol recepten is gebaseerd op het kookboek onder redactie van de beroemde culinaire fotograaf Tony Le Duc en zal je beslist ook leuke ideeën opleveren. Ook hier kan je recepten zoeken volgens ingrediënt of categorie (voorgerechten, drankjes, nagerechten…). Je kan eveneens boodschappenlijstjes opstellen of recepten toevoegen aan je favorieten.

Voor iOS – Nederlandstalig - www.kitchenaid-mixers.nl/contents/nl/d16_KitchenAid_kookboek_APP.html

Smulweb 2.0   (gratis)      

Deze app werd ontwikkeld door de beheerders van de gelijknamige website. Ook in deze app vind je snel recepten voor de feestdagen. Je kan recepten bewaren en delen via e-mail, Twitter en Facebook. Zoek op gerecht, keuken of thema en maak boodschappenlijstjes. Van sommige gerechten kan je een handige kookvideo van smulweb.tv bekijken. De recepten zijn verdeeld in mapjes volgens type (voorgerecht, nagerecht, soep…) en basisingrediënt.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.smulweb.nl

Veggie Weekend   (gratis voor 18 recepten)   

Wie een vegetarische of veganistische feestmaaltijd in elkaar wil steken, kan bij deze app terecht. 18 recepten zijn gratis, waaronder risotto met safraan of Palak Tofu. Om toegang te krijgen tot 14 vegetarische of veganistische kerstmenu's of andere receptenboekjes betaal je 0,99 euro. Alle boekjes samen kun je kopen voor 4,99 euro. De app is heel mooi vormgegeven en bij elk recept worden ook de voedingswaarden en kooktijd vermeld.

Voor iOS – Engelstalig - www.filibaba.com

DRANKEN

&wijn   (gratis)   

In deze app geven topchef Thom van der Heide en sommelier Edger Groeneveld suggesties voor lekkere combinaties van wijnen en spijzen. Je kan op wijnen, gerechten of kazen zoeken en ontdekt meteen welke smaken goed bij elkaar passen. De wijnen zijn overzichtelijk geordend per soort of alfabetisch en worden elk kort besproken.

Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/wijn/id456643134?mt=8

Vivino   (gratis)    

Vivino is een leuke app die je helpt om een wijn te kiezen, te onthouden en te delen met vrienden. Door het etiket van de fles te scannen, kom je heel wat informatie over de wijn te weten. Je krijgt suggesties voor passende gerechten en kan beoordelingen van andere wijnliefhebbers lezen. Je kan ook goeie wijndeals opspeuren en wijnen online kopen. De app zoekt naar verkooppunten in jouw omgeving. Je kan je favoriete wijnen in lijstjes plaatsen.

Voor iOS en Android – Engelstalig - https://www.vivino.com/app

WineStein   (gratis)  

Winestein helpt je eveneens bij het vinden van de perfecte wijn bij je gerecht. Je krijgt bij elke wijn informatie over de druivensoort, herkomst, prijsklasse, levensduur en serveertemperatuur. Je kan de informatie opvragen door op namen van wijnen of gerechten te zoeken. Hou je favoriete wijnen en gerechten bij in lijstjes.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.winestein.com/nl/?fromlang=en

BierApp  (gratis)    

Deze app werd ontwikkeld voor bierliefhebbers. In de databank wordt elk bier kort besproken en krijg je een verwijzing naar verwante bieren. Zo ontdek je heel wat nieuwe bieren! Je kan bieren een waardering geven en bijhouden in lijstjes.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.debierapp.nl

Het Fotokookboek: cocktails    (3,99 euro)   

Deze app maakt van jou een specialist in het maken van cocktails. Het mixen van een lekkere cocktail wordt heel gemakkelijk met behulp van de stap-voor-stapfoto's en heldere instructies. Elk recept begint met een foto waarop alle ingrediënten te zien zijn. De cocktails zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken: 'klassiekers', 'met wodka en gin', 'met whisky en rum' en 'bubbels en co', met telkens 25 recepten. Er komen ook alcoholvrije cocktails aan bod. Het is mogelijk te zoeken op ingrediënten en recepten.

Voor iOS  - Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/het-fotokookboek-cocktails/id525307241?l=nl&mt=8  

APPS VOOR KINDEREN

Tijdens je voorbereidingen aan het feestmenu kunnen de kids misschien eens volgende leuke games uitproberen.

The Snowman and the Snowdog   (0,99 euro)   

Grafisch heel mooie app die gebaseerd is op het prentenboek en de animatiefilm over Raymond Briggs' sneeuwman. Kinderen vliegen hand in hand met de sneeuwman door de lucht hoog boven Londen, Stonehenge en Edinburgh. Ondertussen krijgen ze opdrachtjes. De beelden zijn mooi en dromerig. Met deze app zijn jonge kinderen een tijdje zoet! (vanaf 5 jaar)

Voor iOS , Android en Windows, Engelstalig. apps.channel4.com/app/the-snowman-and-the-snowdog

Sprookjesboom: Draak (1,99 euro)  

Er is wat aan de hand met de schat van Draak. Er verdwijnen munten en een dief probeert de schatkist te stelen. Help Draak bij het bewaken van de schat. Of ben jij het misschien die de schat probeert te bemachtigen? Er zijn vier spelletjes die je achter elkaar kunt spelen of los van elkaar. Hou de dief tegen door vuur te spuwen, til de schatkist zo voorzichtig mogelijk op binnen de tijd, vlieg door de lucht en verzamel alle gestolen munten en vul samen met de kabouters de schatkist zo snel mogelijk terug met munten. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig - www.efteling.com/Draak-app

Amon & Amara: een Egyptisch avontuur  (2,99 euro)  

Amon & Amara is een educatieve en interactieve app met een voorleesfunctie. De app vertelt een Egyptisch sprookje over vriendschap, over leven en dood, over nieuwsgierigheid en over lef hebben. Het verhaal is geschreven in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden en wil kinderen van 4 tot 9 jaar op een speelse manier laten kennismaken met het leven in de Egyptische Oudheid. (van 4 tot 9 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig. followamuse.nl/producten/amon-amara

Wolfie  (gratis)   

Leuke app naar een verhaal van Ianka Fleerackers. Wolfie is 5 jaar en uitvinder. ’s Nachts droomt hij van de knapste machines en de mooiste uitvindingen ter wereld. Als hij opstaat, begint hij ze meteen te bouwen. Maar Wolfie is soms een beetje verstrooid… Help hem met de gekste machine te bouwen die hij ooit bedacht: de lachmachine!  (vanaf 3 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig - www.iankafleerackers.be/wolfie

Peter en de wolf   (4,99 euro)   

Deze app laat kinderen op een leuke manier kennis maken met klassieke muziek. De app werd ontwikkeld door het Koninklijk Concertgebouworkest in samenwerking met Uitgeverij Follow a Muse. Met dit spannende muziekverhaal beleven kinderen ruim 25 minuten kijk-, luister- en leesplezier. Er is ook een voorleesfunctie.  (vanaf 4 jaar)

Voor iOS,  Nederlandstalig - followamuse.nl/producten/peter-en-de-wolf