03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

Nieuwsdetail

Nieuws

11-12-2015

Apps in de kijker: goede voornemens

Iedereen heeft een aantal goede voornemens voor het nieuwe jaar. Sommigen willen meer lezen, meer sport doen, beter slapen of bewuster met geld omgaan. We lijsten een aantal apps op die je kunnen helpen om deze voornemens waar te maken. Daarnaast presenteren we opnieuw enkele apps die een leuk tijdverdrijf zijn voor kinderen én hun ouders.

Beter slapen:  Sleep Cycle alarm clock   (gratis)    

Deze app is een intelligente alarmklok. Tijdens je slaap volgen zich verschillende fases op waarbij je afwisselend diep en licht slaapt. Als je in je lichte slaapfase wordt gewekt, voel je je meer uitgerust. Stel het uur in waarop je gewekt wil worden. De iPhone of iPad registreert je bewegingen via de ingebouwde microfoon of bewegingssensor en weet op welk moment (binnen het halfuur voorafgaand aan je ingestelde tijd) je het best gewekt wordt. Je kan ook statistieken en grafieken van je slaap opvragen.

Voor iOS en Android - Engelstalig - www.sleepcycle.com

Beter met geld omgaan:   Spendee  (basisversie gratis)  

Met deze app kan je heel gemakkelijk je inkomsten en uitgaven beheren door alles in verschillende mapjes (bv. reizen, voeding, kledij…) bij te houden. De app analyseert de gegevens en geeft je zo advies over hoe je je financiën optimaal beheert. Spendee is gemakkelijk te gebruiken en de grafieken zijn duidelijk. Je kan ook terugkomende betalingen registreren.

Voor iOS en Android - Engelstalig - www.spendeeapp.com

Een nieuwe taal leren:   Duolingo    (gratis)   

Met Duolingo leer je een taal gratis, zonder reclame of verborgen kosten. Het is een heel leuke en verslavende manier om een taal te leren. Je kan punten verdienen met goede antwoorden en gaat zo over naar een hoger niveau. Je kan tegen de klok of tegen vrienden spelen. Elke les bestaat uit spreekvaardigheid, luistervaardigheid, vertalen en meerkeuzevragen. Bij je profiel voeg je snel een andere taal toe. Voor alle talen is de brontaal Engels. Je kan wel Engels vanuit het Nederlands leren.

Voor iOS, Android en Windows - Nederlandstalig en Engelstalig - https://www.duolingo.com

Een mooie reis maken:   TRVL   (gratis)  

TRVL is het gratis, Engelstalige magazine met informatie over meer dan 200 reisbestemmingen. Iedere woensdag wordt een nieuwe locatie besproken. Alle teksten zijn geschreven door professionele schrijvers en geïllustreerd met prachtige kleurenfoto's.  Het is gemakkelijk om te navigeren binnen de app en de reisdossiers kunnen ook offline gelezen worden. Open een bestemming en je krijgt meteen zin om op reis te vertrekken!

Voor iOS - Engelstalig - https://itunes.apple.com/be/app/trvl/id391961927?mt=8

Meer lezen:   Lees dit boek   (gratis)   

Met deze app kan je een blik werpen op de nieuwste boeken van WPG Uitgevers. Je kan fragmenten of meer informatie over de schrijver lezen. Waardeer de boeken met één tot vijf sterren en deel ze via sociale media. Je ontdekt toptitels die worden aanbevolen door uitgevers of redacteurs en kan de e-boekversie met korting aankopen (gedurende zes weken).

Voor iOS en Android - Nederlandstalig - www.leesditboek.nl

Kilo's kwijtraken:   Lark   (gratis)   

Deze app voor smartphones geeft je ondersteuning als je wil afvallen. Lark maakt gebruik van de bewegingssensoren van je toestel om je maaltijden, beweging en slaap te analyseren. Je hoeft dus niet langer zelf calorieën op te tellen. Geef aan wat je gegeten hebt en Lark doet dit voor jou in een paar seconden. De app is heel gebruiksvriendelijk en helpt je volhouden.

Voor iOS en Android - Engelstalig - www.web.lark.com

Meer bewegen en fitter worden:  Sworkit  (Lite-versie gratis)  

Sworkit werkt trainingsoefeningen uit en houdt hierbij rekening met je drukke agenda. Dus ook bij lange werkdagen, als je op reis bent of voor een baby moet zorgen, heb je niet langer een excuus om niet te trainen. Bekijk de filmpjes met professionele trainers en maak lijstjes om muziek af te spelen. Je kan deze app helemaal aanpassen aan je persoonlijke noden zodat je de juiste oefeningen krijgt. Selecteer een bepaald lichaamsdeel bij de workouts en kies voor krachttraining, yoga, stretching, pilates en cardio. Bepaal ook zelf hoe lang de oefeningen duren. Vijf minuten zijn al voldoende om resultaten te zien. Er zijn heel wat programma's zodat de training nooit routineus wordt. 

Voor iOS  en Android - Engelstalig - sworkit.com

Stoppen met roken:   Kwit  (gratis)  

Kwit helpt je te stoppen met roken. De app daagt je uit om de "Ultieme Kwitter" te worden: hoe langer je erin slaagt van de sigaretten te blijven, hoe hoger je rang of het level dat je bereikt. Je krijgt toegang tot handige statistieken die je vertellen hoe lang je al gestopt bent, hoeveel geld je nu bespaard hebt en hoeveel sigaretten je niet hebt gerookt. Bij iedere prestatie die je bereikt, zie je de voordelen voor je lichaam en je leven. Je kan je vooruitgang delen met vrienden. Als je de drang krijgt om één te roken, moet je je smartphone schudden. Kwit geeft je dan een tip hoe je je weer beter kan voelen.

Voor iOS en Android - Nederlandstalig - kwit.fr

Beter je geheugen trainen:   Peak   (Lite-versie gratis)  

Train je geheugen aan de hand van 30 spelletjes die werden ontwikkeld met de hulp van wetenschappers. Je kan kiezen voor korte dagelijkse trainingen en de spelletjes aanpassen aan je niveau. Aan de hand van statistieken zie je je vorderingen. Het is mogelijk om verschillende aspecten van je geheugen te trainen zoals je geheugen, aandachtigheid, probleemoplossend vermogen, taalvaardigheid en creativiteit. Ontdek waar je sterk in bent!

Voor iOS en Android - Engelstalig - www.peak.net

Duurzamer leven:    Joulebug   (gratis)  

Met Joulebug word je gestimuleerd om duurzamer te leven. De app presenteert haar tips in verschillende "pins" die je kan verdienen via eenvoudige handelingen thuis of op het werk. Bij iedere tip kan je ook statistieken, links en filmpjes bekijken. Deel de tips met vrienden of kijk hoe zij het doen. Zo stimuleer je elkaar om jullie impact op de planeet te verminderen. Tegelijkertijd zie je ook hoe je geld uitspaart door bepaalde gewoontes te veranderen.

Voor iOS en Android - Engelstalig – joulebug.com  

KINDERAPPS

Dikkie Dik   (Lite-versie gratis)   

Deze gratis app bevat 1 verhaaltje en 1 animatie van Dikkie Dik ter kennismaking. Bij de volledige app, die je kan kopen voor 2,99 euro, krijg je 4 verhaaltjes en 4 animaties en daarnaast ook leuke en leerzame spelletjes en een liedje met videoclip. De app is gemakkelijk te bedienen zodat peuters direct zelf aan de slag kunnen.  (0-4 jaar)

Voor iOS en Android - Nederlandstalig - www.gottmer.nl/kinderboeken/apps-dikkie-dik.html

Kweenie   (Lite-versie gratis) 

Kweenie is een app rond het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen. Het is een schitterend verhaal waarin heel wat verschillende verhaaltjes verweven zitten. Het wezentje Kweenie is uit zijn verhaal gevallen en kwam zo terecht in een ander verhaal. De ik-persoon en Kweenie vertrekken dan op reis door verhalenland en komen hierbij diverse verhaalvormen tegen: pikdonkere verhalen, verhalen die uitgegomd worden, rebusverhalen, windstille en stormachtige verhalen. Je kunt het verhaal van tachtig bladzijden laten voorlezen of zelf lezen. De trailer is gratis, de volledige versie kost 8,99 euro.  (7-12 jaar)

Voor iOS en Android - Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/us/app/kweenie-lite/id489525274?mt=8

Witlof met pootjes   (gratis)  

Peters vader onderzoekt groenten in het labo. Speciaal voor Peter vindt hij een bijzondere soort witlof uit: één met ingebouwde taugé. Deze witlof heeft echter pootjes en loopt weg zodat hij terug moet uitgeroeid worden. Deze prentenboekapp prikkelt de fantasie van kinderen. Er is een voorleesstem die je kan uitzetten als je zelf wil voorlezen. Als je tikt op de tekeningen, krijg je extra informatie over eten. (4-6 jaar)

Voor iOS en Android - Nederlandstalig -  www.bibliotheek.nl/apps/witlof-met-pootjes.html

De geweldige vliegende boeken van meneer Morris Lessmore   (4,99 euro)  

Morris Lessmore houdt heel erg van boeken. In een storm verliest hij alles, ook zijn geliefde boeken. Tijdens een zwerftocht ontmoet hij een boek dat hem naar een huis vol met boeken leidt. Morris blijft hier om voor de boeken te zorgen en herstelt ze als ze stuk zijn. Als hij oud is, beginnen de boeken voor hem te zorgen. Deze app is heel mooi vormgegeven en leuk voor kinderen omdat er veel interactie mogelijk is. Er zijn Nederlandse onderschriften bij de prenten, maar de voorleesstem is in het Engels. Die kan je uitschakelen bij het voorlezen. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS - Nederlandstalig en Engelstalig - morrislessmore.com

Roald Dahl's House of Twits   (3,99 euro)   

De griezels uit het gelijknamige jeugdboek van Roald Dahl zijn de hoofdpersonages in deze Engelstalige app. Verken hun huis met de smerige keuken en de gruwelijke badkamer. Je kan ook spelletjes met hen spelen: geef meneer en mevrouw Twit wormen te eten, strooi jeukpoeder op hun toiletbril en probeer andere trucs uit. Let wel op dat ze niet te kwaad worden of ze halen hun huis nog meer overhoop!  (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android - Engelstalig - https://www.roalddahl.com/apps