03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

Nieuwsdetail

Nieuws

19-02-2016

Apps in de kijker: astronomie

Naar aanleiding van de Sterrenkijkdagen op 11 en 12 maart zetten we deze maand apps rond sterrenkunde in de kijker. Verander je tablet of smartphone in een sterrenkijker en leer meer over de planeten in ons zonnestelsel en daarbuiten!

Solar Walk  (2,99 euro; gratis demoversie) 

Met deze app kan je ons zonnestelsel in detail verkennen. Reis bijvoorbeeld naar Saturnus en bekijk zijn manen. Over iedere planeet krijg je heel wat informatie: welke baan ze volgen, hoe groot ze zijn, wanneer ze onderzocht werden…. Deze app toont 3D beelden van het heelal en je krijgt een indruk van de immensiteit van ons sterrenstelsel terwijl je tussen de planeten navigeert.

Voor iOS en Android – Engelstalig - vitotechnology.com/solar-walk.html

Star Walk  (2,99 euro; gratis demoversie)   

Met Star Walk kan je gemakkelijk sterren identificeren. De app is een interactieve sterrenkaart van de hemel die heel wat informatie geeft over sterren, planeten, satellieten en sterrenstelsels. De applicatie volgt je bewegingen als je je toestel naar de hemel richt en laat je op die manier kennis maken met meer dan 200 000 hemellichamen.

Voor iOS en Android – Engelstalig - vitotechnology.com/star-walk.html

Star Chart   (gratis - 2,99 euro voor uitgebreide versie)  

Ook Star Chart maakt van je mobiele apparaat een sterrenkijker. Richt je toestel naar de sterrenhemel en de app zal je vertellen wat je aan het bekijken bent. Door gebruik te maken van je kompas en gps berekent de app de huidige locatie van de planeten en zichtbare sterren. Als de ster een planeet is, krijg je haar naam te zien. Star Chart toont ook waar je sterrenbeeld zich in de hemel bevindt.

Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig - https://itunes.apple.com/us/app/star-chart/id345542655?mt=8

Exoplanet  (gratis)  

Deze app gaat over de zoektocht naar planeten rondom andere sterren dan de zon (exoplaneten). Van alle tot op heden gekende exoplaneten kan je lezen over hun eigenschappen en hoe ze ontdekt werden. Je ziet de afstand tot hun moederster en hoe groot of klein ze zijn in vergelijking met planeten uit ons zonnestelsel. Je kan ook hun positie opzoeken.

Voor iOS – Engelstalig - exoplanetapp.com

Moon Globe   (gratis)    

Met deze app verken je het oppervlak van de maan alsof je er zelf op loopt. Je kan inzoomen op de vele kraters, valleien en bergketens die er te vinden zijn. Met de 'telescope mode' zie je de maan vanop jouw locatie op de aardbol. Met het ingebouwde kompas kan je snel de positie van de maan aan de hemel terugvinden.

Voor iOS  - Engelstalig - midnightmartian.com

Stellarium   (2,99 euro)   

In de meeste Westerse landen krijg je zelden een echt donkere sterrenhemel te zien. Stellarium ruimt dit probleem van de baan door je een planetarium binnen handbereik aan te bieden. Zonder dat je naar buiten hoeft, kan je met deze app alle sterrenbeelden, bijhorende sterren, planeten en Messierobjecten bewonderen. Als je op een hemellichaam tikt, krijg je er meer informatie over.

Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig – www.stellarium.org

Astronomy  (0,99 euro)  

In tegenstelling tot de meeste andere sterrenkundige apps geeft Astronomy je geen gedetailleerde sterrenhemel, maar wel een uitgebreide gids vol informatie over de ruimte. Hoe groot is de planeet Jupiter? Waaruit bestaat de atmosfeer van Mars? Wanneer landden de eerste ruimtetuigen op de maan? Met deze app kom je heel veel te weten over de geschiedenis van de sterrenkunde en de vele objecten uit het zonne- en melkwegstelstel.

Voor iOS – Engelstalig – https://itunes.apple.com/nl/app/astronomy/id304161102?mt=8

Planets  (gratis)  

Ook Planets maakt van je een beginnende astronoom. Je ziet in real-time de stand van de planeten, de zon, de sterrenbeelden en de ecliptica (de jaarlijkse baan van de zon ten opzichte van de sterren aan de hemelbol). Met de app kan je ook opzoeken wanneer een bepaalde planeet het best zichtbaar is op jouw locatie. Je krijgt hierbij ook heel wat informatie over de eigenschappen van de planeten en hun manen.

Voor iOS en Android – Engelstalig – www.qcontinuum.org/planets

NASA App  (gratis)  

Nasa publiceert heel wat beelden, video’s en nieuws via deze app. Zo blijf je op de hoogte van de missies die gepland staan. Je kan NASA TV live volgen en wordt ook verwittigd op momenten dat het ISS, het internationale ruimtestation, zichtbaar zal zijn.

Voor iOS en Android – Engelstalig – www.nasa.gov/connect/apps.html

Pocket Universe   (2,99 euro - gratis lightversie)  

Met deze bekroonde app kan je gemakkelijk hemellichamen identificeren. Pocket Universe geeft tal van sterren, sterrenbeelden en andere verschijnselen weer die zichtbaar zijn in de hemel en doet dit in real-time. Het beeld verandert als je je toestel beweegt. Met de betalende versie krijg je toegang tot alle functies, waaronder een rondleiding op Mars, het opsporen van het ISS en het spelen van quizzen.

Voor iOS – Engelstalig – pocketuniverse.info

KINDERAPPS

Planetenreis   (0,99 euro)   

Maak met deze app een spannende ontdekkingsreis langs de planeten van ons zonnestelsel. Ga op zoek naar objecten op de steen- en gasplaneten en neem ze mee in je raket. Breng ook het ijs van de dwergplaneet Pluto naar de aarde. Met deze app kunnen kinderen heel wat leren over de eigenschappen van de planeten en de afstanden in het zonnestelsel. De app werd ontwikkeld door de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) in samenwerking met Uitgeverij Moon. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/planetenreis/id574388550?mt=8

Animatch  (0,99 euro)   

Animatch is een memory game: het helpt het geheugen trainen en de concentratie verbeteren. Door te spelen leer je ook nog dierengeluiden herkennen. Deze app is heel kindvriendelijk: de ontwerpers zorgden voor grote knoppen, mooie animaties en gekke geluidjes. Het eenvoudige menu maakt de app heel geschikt voor jonge spelers. Met Animatch trainen ze onbewust hun cognitieve vaardigheden. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - www.limasky.com

Dikkie Durf   (2,99 euro)  

In deze app volg je de avonturen van Dikkie Durf en Poes. Dikkie Durf durft alles, maar hij raakt ook veel spullen kwijt. Door hem te helpen bij het zoeken leer je nieuwe woorden en voorwerpen kennen. Op een leuke manier wordt je woordenschat groter. Ook je fantasie wordt geprikkeld want jij moet het verhaal compleet maken. Leer meer dan 250 gesproken woorden en objecten en speel ook de zes spelletjes in het doolhof van Poes, waar je stukjes speelgoed moet verzamelen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.dikkiedurf.nl

Hans en Grietje: Epic Tales   (3,99 euro)   

Epic Tales is een uitgever van interactieve sprookjes en vertelt met deze app op een grappige en spannende manier het bekende sprookje van de gebroeders Grimm. Het verhaal wordt tot leven gebracht door dwerg- en meesterverteller Zilvertong en neemt je mee in een wereld vol wonderbaarlijke wezens. Alle achtergronden, personages en animaties zijn digitaal met de hand getekend door de bekroonde Anikey Studio en worden aangevuld met ingesproken stemmen en originele muziek. Heel mooie app!  (vanaf 5 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/nl/app/hans-en-grietje-epic-tales/id514316978?mt=8

De gelukkige olifant  (4,99 euro)  

Youp van ’t Hek schreef dit grappige verhaal over een olifant die zo verdrietig is dat hij met zijn tranen het meer doet overstromen. Hij vindt zichzelf zo lelijk! Lars besluit hem te troosten. Samen met de dieren in het bos gaat hij op zoek naar een beter spiegelbeeld. Het verhaal wordt voorgelezen door Youp van ’t Hek zelf die ook de dierengeluiden maakt. Georgien Overwater voegde er mooie, komische illustraties aan toe. Door de interactieve elementen in de app beleven kinderen nog meer plezier aan het verhaal. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/de-gelukkige-olifant/id468349572?mt=8

Slice it!  (gratis)  

Deze app test je geometrisch inzicht: je moet een aantal geometrische vormen in het opgegeven aantal stukken verdelen. Hoe beter je de vormen verdeelt, hoe meer sterren je verdient. Met die sterren krijg je dan tips op het volgende level dat altijd een beetje moeilijker wordt. Bij de betalende versie (0,99 euro) zijn er meer niveaus en uitdagingen. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS en Android, Engelstalig –

https://itunes.apple.com/us/app/slice-it!/id388116298?mt=8

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.com2us.sliceit&hl=nl