03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

Nieuwsdetail

Nieuws

21-03-2016

Apps in de kijker: creativiteit

21 april werd uitgeroepen tot de Dag van de Creativiteit. Daarom presenteren we deze maand enkele apps waarmee volwassenen en kinderen hun creativiteit kunnen botvieren. We stellen eerst enkele toepassingen voor waarmee je creatiever leert denken en originele oplossingen vindt door je project vanuit nieuwe invalshoeken te benaderen. Met andere apps maak je je eigen muziek, filmpjes en tekeningen en tover je ze om tot kleine kunstwerkjes. Bij de kinderapps vind je nog applicaties om vreemde constructies te bouwen of een toneelstuk met lappenpoppen uit te werken.

photo credit: iVincent via photopin (license)

75 technieken voor creatief denken  (4,99 euro)  

In deze app vind je een kaartenset die je stimuleert om creatief te denken tijdens de verschillende fases van een proces of situatie waar nieuwe ideeën welkom zijn. De kaarten zijn toepasbaar in verschillende situaties of contexten en worden onderverdeeld in verschillende categorieën: 1. Aan de slag, 2. Kijk om je heen, 3. Zet alles op een rij, 4. Ga los en 5. Evalueer en selecteer. De individuele denkstrategieën kan je onafhankelijk van elkaar uitvoeren of binnen hetzelfde proces als één fase in een reeks verschillende denkstappen. Probeer de eerste 10 kaarten gratis.

Voor iOS – Engelstalig – http://booreiland.nl/nl/75-technieken-voor-creatief-denken

Brainsparker  (gratis)  

Brainsparker stelt ook een pak kaarten voor. Als je met een uitdaging wordt geconfronteerd en er komen geen nieuwe ideeën meer, dan kan je een 'brainsparker' oproepen. Er verschijnt dan een kaart die tot de verbeelding spreekt waardoor je nieuwe invalshoeken ontdekt om je probleem op te lossen. Gratis starterspakket van 200 kaarten.

Voor iOS – Engelstalig –  http://brainsparker.com

Moodboard  (gratis lightversie; volledige versie: 9,99 euro)  

Met deze app kan je op je iPad inspiratie- en moodboards maken waarin je de dingen die je inspireren kan verzamelen en beheren. Importeer je foto’s, bewerk ze en gebruik de kleurpaletten of ingebouwde achtergronden. Je kan werken op verschillende lagen. Via een moodboard kan je snel experimenteren met nieuwe ideeën en een perfect ontwerp vinden voor je project. Je kan je grafische ideeën delen met collega’s, opdrachtgevers en vrienden.

Voor iOS – Engelstalig – https://itunes.apple.com/us/app/moodboard/id355893506?mt=8

Adobe Illustrator Draw (gratis)  

Met Adobes app kan je mooie illustraties maken met je tablet of smartphone. Je kan ze verzenden als gelaagde bestanden naar Adobe Illustrator CC (Creative Cloud) of als platte afbeeldingen naar Photoshop CC. Je kan verschillende tekengereedschappen met verschillende penpunten gebruiken, elementen in je tekeningen aan de hand van rasters een levensecht perspectief geven of verschillende lagen toevoegen. Maak gebruik van royaltyvrije afbeeldingen of de digitale liniaal.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.adobe.com/be_en/products/draw.html

Animation Desk Cloud (lightversie gratis, volledige versie: 3,99 €/maand of 15,99 €/per jaar) 

Hiermee kan je cartoons tekenen, animaties creëren of schetsen maken. Je voegt verschillende tekeningen aan elkaar en maakt er zo een filmpje van. Je kan videoclips importeren in je animaties en uit andere tekeningen knippen en plakken. Met de frame manager bewerk je gemakkelijk de volgorde van de verschillende tekeningen.

Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig – www.kdanmobile.com/en/animation-desk

Adobe Photoshop Sketch (gratis)  

Dit is een andere app van Adobe waarmee je expressieve tekeningen en schilderijen kunt maken. Maak gebruik van dertien digitale gereedschappen waaronder grafietpotloden, inktpennen, markeerstiften en aquarelpenselen en pas hun grootte, kleur, dekking en overvloeiing aan. Ook hier zijn perspectief- en grafiekrasters en een digitaal liniaal beschikbaar. Importeer afbeeldingen als referentie bij het tekenen of voeg ze samen in een collage. Je kan je tekeningen als gelaagde PSD-bestanden naar Adobe Photoshop CC verzenden. In Illustrator CC kan je ze tot vier keer vergroten of verkleinen zodat je ze in hoge resolutie kan afdrukken.

Voor iOS – Nederlandstalig – www.adobe.com/products/sketch.html

Music Maker Jam (gratis)  

Deze app maakt het mogelijk om je eigen liedjes te maken. Kies uit duizenden professionele loops uit meer dan 100 muziekstijlen en neem je eigen stem op. Gebruik dan de 8-channel mixer om je mix perfect te laten klinken. Wanneer je samples verbindt, blijft je liedje in het juiste ritme. Bij de loops kan je bijvoorbeeld kiezen uit warme soulstemmen, saxofoonstukjes of opwindende baslijnen.

Voor iOS, Google en Windows – Nederlandstalig – www.magix.com/nl/apps/music-maker-jam  

GarageBand (iOS: 4,99 euro) en Stagelight (Android: gratis lightversie)  

Met GarageBand maak je je eigen muziek op je iPad: met tal van instrumenten, loops en effecten stel je je eigen track samen. Bespeel een piano, orgel, gitaar of drumstel door je scherm aan te raken, gebruik de ingebouwde microfoon of gitaar en neem rechtstreeks een uitvoering op. Je kan met 32 sporen werken.
Stagelight is het alternatief voor Android met gelijkaardige functies. Speel op de ingebouwde drummachine en keyboards (met synthesizer-, piano-, bas-, gitaar- en orgelfunctie) of gebruik bestaande, ingespeelde loops. Neem je stem op met de ingebouwde microfoon.

GarageBand: voor iOS – Nederlandstalig – www.apple.com/ios/garageband  

Stagelight: voor Android en Windows – Engelstalig – http://us.openlabs.com  

Adobe Premiere Clip  (gratis)  

Met deze app kan je snel kwaliteitsvolle video’s maken die je heel gemakkelijk kunt delen. In Premiere Pro Creative Cloud kan je ze nog verder verfijnen. Versleep clips en foto’s naar de gewenste volgorde, snijd de ongewenste gedeelten weg en maak alles nog mooier met aanpassingen van de verlichting, overgangen of slow motion-effecten. Voeg je eigen muziek toe of kies uit bestaande soundtracks.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.adobe.com/nl/products/premiere-clip.html

Instagram  (gratis)  

Met Instagram kan je op een eenvoudige manier momenten vastleggen en delen via sociale netwerken of als privébericht. Je kan je foto’s en video’s bewerken met speciaal ontworpen filters en er zo kunstwerkjes van maken. Het is ook mogelijk je foto’s te verbeteren door de helderheid, het contrast, de schaduwen of het perspectief aan te passen. Volg je vrienden of laat je inspireren door de foto’s en video’s van bekende instagrammers van over de hele wereld.

Voor iOS  en Android – Nederlandstalig – www.instagram.com

KINDERAPPS

Poppenkast   (1,99 euro)  

Bedenk je eigen knotsgekke toneelstuk en speel zelf de hoofdrol erin! Kies uit verschillende lappenpoppen, rekwisieten en decors. Geef de poppen je eigen gezicht en bouw zelf een sprookjesbos met vreemde hertjes, een stoere prins en jijzelf als Roodkapje of bodybuilder. De mogelijkheden zijn eindeloos!  (vanaf 7 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – http://appracadabra.com/nl/apps-nl/poppenkast

World of Goo   (2,99 euro)  

Ontdek de miljoenen lekkere blubberballen van deze game! Door de levende blubber te verslepen en te laten vallen kan je structuren, bruggen, kanonballen, zeppelins en tongen bouwen. In het spel kan je verschillende niveaus doorlopen met steeds nieuwe puzzels en andere vreemde wezens. Deze app prikkelt je verbeelding en werd veelvuldig bekroond. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig – http://2dboy.com/games.php

Algodoo  (gratis)  

Met Algodoo leer je al spelender wijze de wetten van de fysica. Je kan met deze app je uitvindingen vormgeven en uittesten. Met tekenmateriaal, motoren, lasers, veren, touwen en water bouw je fantastische machines of ontwikkel je hippe games in een virtuele wereld. Experimenteer met goud, glas, steen, staal, rubber, helium, hout en ijs. In de app vind je een handleiding die je alle functionaliteiten van Algodoo leert kennen. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – www.algodoo.com

KaleidoPaint  (gratis)  

Deze app laat je prachtige patronen creëren doordat je penseelstreken tot in het oneindige worden weerspiegeld. Kies uit 17 symmetriepatronen en gebruik de roteer- en zoomfunctie. Je kan punten, lijnen en vlakken van kleur en vorm veranderen. Exporteer je tekeningen als foto of e-mail ze naar je vrienden. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – http://geometrygames.org/KaleidoPaint/index.html

Minecraft Pocket Edition  (6,99 euro)  

Met deze heel populaire game kan je alles bouwen wat in je opkomt: van reusachtige torens tot onderaardse achtbanen. De vele spannende functies maken het bouwen heel plezierig. Verken deze avontuurlijke blokkenwereld, ontmoet de heksen en gevaarlijke bendes en verdedig jezelf door kastelen op te richten en wapens in elkaar te steken. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS , Android en Windows – Engelstalig – https://minecraft.net

 

Klik hier voor nog meer 'Apps in de kijker'.