03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

Nieuwsdetail

Nieuws

23-05-2016

Apps in de kijker: lenteschoonmaak

Een huishouden dat op wieltjes loopt? Ook hierbij kunnen apps je een handje helpen. Deze apps beloven praktische schoonmaaktips, een vlekkeloze planning van alle klusjes en een duidelijke taakverdeling in huis. Vooral dat laatste lijkt ons handig…

PS: Op 20 juni zetten we alle poetsvrouwen en -mannen in de bloemetjes op de Dag van de Schoonmaak!

Bij de kinderapps presenteren we een app die kinderen aanzet tot een betere handhygiëne. Verder vind je hier ook nog interactieve voorleesapps en een leuk woordspel.

Huishoud Tips (gratis voor liteversie; volledige versie: 1,99 euro)

Deze app stelt heel wat praktische oplossingen voor bij allerlei dagelijkse probleempjes. De tips zijn in duidelijke stappen opgesteld en ondergebracht in verschillende categorieën zoals schoonmaken, vlekken, klusjes in huis en schoonheid. In de gratis versie zijn er 48 tips opgenomen, in de volledige 303. Hoe kan je bijvoorbeeld een barbecuerooster gemakkelijk proper maken, krijg je de ramen schoon zonder strepen of verwijder je een bloedvlek uit je hemd? Je kan de tips terugvinden door te zoeken op trefwoord.

Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/nl/app/huishoud-tips-303-tips/id503822735?mt=8

Chorma (gratis voor liteversie)

Dit is een app die je op een leuke manier stimuleert om samen met je partner, kinderen of kamergenoten de woning schoon te maken. Chorma stelt 5.000 klusjes voor waarmee je punten kunt verdienen. Een paar kleine taakjes zoals de afwas doen of de vuilniszak buiten zetten leveren samen evenveel punten op als een grote klus waarbij je bijvoorbeeld de bladeren uit de tuin harkt. Als je een aantal taken hebt afgerond, stelt de app een groepsactiviteit voor zoals een etentje. Meer mogelijkheden krijg je met de betalende versie (1,99 euro per maand): je kan zelf beloningen bepalen of de punten en de onderling verdeelde taken beheren.

Voor iOS – Engelstalig – www.chorma.com

FlyHelper (gratis)

FlyHelper begeleidt je stap voor stap bij het schoonmaken. De app helpt je bij het plannen van je huishoudelijke taken en zorgt voor een routine bij klussen die zich wekelijks herhalen. Je kan ook een handige menuplanner voor de week gebruiken. Controleer hoe je je huis het best kunt schoonmaken aan de hand van verschillende zones. In het ‘Day Plan’ wordt er iedere dag een taak voorgesteld en krijg je advies welke zone je vandaag moet aanpakken.

Voor Android – Engelstalig – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.othelle.flylady&hl=nl

Cozi (gratis)

Cozi is een handige app om de planning van alle gezinsleden op te volgen via een kalender die je samen kan bijhouden. Iedereen kiest een eigen kleurcode en vult zijn (terugkomende) afspraken in. De kalender is voor de hele familie zichtbaar en kan ook herinneringen geven. In een to do list of checklist kan je zo gemakkelijk huishoudelijke taken verdelen. Met de app kan je ook boodschappenlijstjes opstellen en recepten of een dagboek bijhouden. Cosi werkt op je smartphone, tablet of computer.

Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig – www.cozi.com

Recycle ! (gratis)

Deze app geeft een overzicht van alle afvalophalingen in je straat en alle inzamelpunten in de buurt (ook containerparken en Kringwinkels). De sorteerwijzer helpt je om je afval correct te sorteren. Je kan in de applicatie ook herinneringen instellen zodat je geen ophaling meer mist.

Voor iOS, en Android – Nederlandstalig – www.ophaalkalender.be

BrightNest (gratis)

Met BrightNest krijg je eenvoudige instructies om je huis proper te houden. Je kan een persoonlijke agenda gebruiken die je herinnert aan je schoonmaaktaken. De app deelt heel wat tips en trucjes met je. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je vuilnisbak niet langer stinkt? Hoe ontkalk je de douchekop? Met welke leuke decoraties kan je je huis versieren? Op deze en andere vragen geeft BrightNest je een antwoord.

Voor iOS en Android – Engelstalig – https://brightnest.com/posts/home-maintenance-there-s-an-app-for-that

OurHome (gratis)

Deze app is heel handig als je het gevoel hebt alles zelf te moeten doen als er eens opgeruimd of gepoetst moet worden! Met OurHome maak je snel een takenlijstje voor de hele familie waarin je kan bijhouden wie wat doet. Bij het schoonmaken kan je punten verdienen waarmee je kan sparen voor een beloning die jullie samen afspreken (bv. een uitstapje naar zee, filmtickets, nieuwe sportschoenen…). Met de app kan je ook berichtjes sturen of een boodschappenlijstje opstellen.

Voor iOS en Android – Engelstalig – www.getfairshare.com

KINDERAPPS

Ella’s handen wassen avontuur (gratis)

Kinderen hebben niet altijd de reflex om hun handen te wassen. Deze app toont ze op een leuke manier waarom het belangrijk is je handen goed te wassen. Je volgt Ella en haar vriendjes die graag buiten spelen en daarbij soms vuil worden. Als het tijd is om te eten, moeten ze hun handen proper maken. Hoe doe je dat? Kan jij ze helpen? Als het je lukt, kunnen jullie samen een feestje bouwen! (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/nl/app/ellas-handen-wassen-avontuur/id704355205?mt=8

Jop gaat slapen (gratis liteversie of 2,99 euro voor de volledige app)

Deze app laat kinderen een routine vinden om te gaan slapen. Peuters en kleuters kunnen Jop de Giraf helpen in bed stoppen. Hij moet eerst nog zijn kamer opruimen, zijn kleren wegleggen, zich wassen en zijn tanden poetsen. Dan moet de giraf zijn pyjama aantrekken en zijn beer vinden. In bed krijgt hij dan nog een verhaaltje voorgelezen. Dit interactief kinderboek blijft leuk omdat er zich veel verschillende situaties voordoen bij Jops bedritueel. In de gratis app krijg je drie scènes te zien, in de volledige versie tien. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.heppi.nl/?menu=Apps

Knuffelzoo (2,99 euro)

Illustrator Christoph Niemann tekende voor deze app 21 grappige dieren die op een verrassende manier reageren als je ze aanraakt. De combinatie van originele handgemaakte animaties, de droge humor van de tekenaar en de nieuwste technologie maken deze app heel aantrekkelijk. Ontdek met Knuffelzoo wat een olifant zou doen in de badkamer en of een hond kan breakdansen! (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.foxandsheep.com/product/petting-zoo

Noa’s sterren (2,99 euro)

Dit is een heel mooi interactief prentenboek dat geschreven en geïllustreerd werd door Hanneke van der Meer. Midden in de nacht vliegt er een onhandig elfje tussen de sterren. Ze laat alle sterren uit de lucht vallen. Gelukkig is er Noa, een klein meisje dat de sterren vindt en verzamelt. De app bevat veel elementen die bewegen en geluid maken en die je kan aanraken. Je kan het verhaal door de acteurs laten voorlezen of ervoor kiezen dit zelf te doen. Als het verhaal uit is, kunnen kinderen in de app nog knutselen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/be/app/noas-sterren/id738350884?l=nl&mt=8

Ruzzle (gratis)

In dit woordspelletje moet je met zestien willekeurige letters en binnen twee minuten zoveel mogelijk woorden maken. Voor lange en moeilijke woorden krijg je extra punten. De letters moeten altijd aan elkaar verbonden zijn, maar je mag het woord in om het even welke richting vormen. Rumble speel je altijd tegen iemand anders: voeg vrienden toe of neem het op tegen een willekeurige tegenspeler. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://ruzzle-game.com