03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

Nieuwsdetail

Nieuws

22-09-2016

Apps in de kijker: fair trade - bewust consumeren

Van 5 tot 15 oktober vieren we de 15e editie van de Week van de Fair Trade in België. De week begint traditioneel op de eerste woensdag van oktober en duurt 10 dagen lang. Tijdens deze week worden allerhande evenementen en activiteiten in supermarkten, winkels, bedrijven en gemeenten georganiseerd om eerlijke producten in de kijker te zetten. Deze maand willen we daarom een aantal apps voorstellen waarmee je als consument op een eerlijke en ook duurzame manier inkopen kunt doen. Aansluitend bespreken we nog enkele leuke apps voor kinderen.

KeurmerkenWijzer (gratis)

Milieu Centraal helpt de consument met deze app om duurzame producten te kopen. Je vindt hier een overzicht van keurmerken en logo’s die op de etiketten van de waren terug te vinden zijn. Van elk keurmerk onderzocht Milieu Centraal in hoeverre er rekening wordt gehouden met het milieu, dierenwelzijn en eerlijke prijzen en hoe er controle hierop wordt gevoerd.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://keurmerken.milieucentraal.nl/keurmerken

Questionmark (gratis)

Ook deze app maakt het makkelijker om op een duurzame manier inkopen te doen. Questionmark beoordeelt de duurzaamheid van tienduizenden producten met een score van 1 tot 10. Je hoeft gewoon de streepjescode in te scannen of de naam van het product in te geven. Lees de verhalen achter het product en kijk of het tot gezonde voeding gerekend wordt. Desnoods kan je dan voor een alternatief kiezen.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.thequestionmark.org

Rank a brand (gratis)

Deze app laat je kiezen voor eerlijke merken. Tijdens het winkelen kan je snel bekende merken opzoeken en nagaan hoeveel aandacht ze besteden aan het milieu, het dierenwelzijn en de arbeidsomstandigheden. Als je niet tevreden bent over de score van je favoriete merk of net wel, dan kan je op de website het bedrijf een por of pluim geven.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://rankabrand.nl/home/Mobiel

Buycott (gratis)

Ook met Buycott scan je de barcodes van producten om meer over de geschiedenis ervan te leren. Als het product niet overeenkomt met je waarden, kan je een alternatief kiezen. Deel je aankoopbeslissing en vergroot zo de impact om het bedrijf aan te porren tot actie. Je kan je aansluiten bij campagnes van non-profitorganisaties wereldwijd of een eigen campagne aanvoeren en zo duurzaamheid en fair trade hoger op de agenda plaatsen.

Voor iOS en Android – Engelstalig – https://www.buycott.com

For Good (gratis)

Deze app berekent automatisch en gedetailleerd je ecologische voetafdruk en geeft tips hoe je duurzamer kunt gaan leven. Als je voor de eerste keer de applicatie opent, moet je een aantal gegevens invullen met betrekking tot je mobiliteit en energieverbruik. Door de streepjescode van je gekochte producten of je kassaticket te scannen krijg je ook te zien welke impact je aankopen hebben op het milieu. Bij het opvolgen van de aanbevelingen kom je te weten welke invloed dit heeft op je voetafdruk. Je resultaat wordt ook vergeleken met de gemiddelde Belg of andere gebruikers van de app.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://for-good.be

Beat the Microbead (gratis)

Heel wat cosmeticaproducten bevatten heel kleine plastieken bolletjes die het milieu vervuilen. Deze bolletjes hebben een licht schurend effect om beter te kunnen reinigen of om de huid gladder te maken. Ze komen echter terecht in het oppervlaktewater en de zee en worden daar opgeslokt door vissen die misschien ook op jouw bord zullen terechtkomen. Stichting Noordzee ontwikkelde daarom deze app waarmee je heel gemakkelijk kunt controleren of een product deze plastic microbeads bevat. Je hoeft enkel de barcode van het product met je camera te scannen.

Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig – http://get.beatthemicrobead.org

VISwijzer (gratis)

Dit is een app die vissen, schaal- en schelpdieren beoordeelt op hun duurzaamheid. VISwijzer werkt met vier kleuren. Blauw toont visproducten die voorzien werden met het keurmerk voor duurzame visserij en verantwoorde kweek. Groen is goede keus: de vis is niet overbevist en wordt zorgvuldig gekweekt met minimale schade aan de natuur. Geel is tweede keus: er zijn nog problemen met de visserij of kweek. Rood is te mijden: deze vis wordt schaars door overbevissing en de manier van vangst of kweek is te belastend voor het milieu.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.goedevis.nl

Recepten 4seizoenen (gratis)

Leefmilieu Brussel ontwikkelde deze app. Je kan er een lijst van seizoensgroenten en -fruit raadplegen zodat je milieuvriendelijke gerechten op tafel kunt zetten. De app geeft per maand aan welke groenten en fruit er vers of geconserveerd voorhanden zijn. Je krijgt ook suggesties voor seizoensgebonden recepten. Lokale seizoensproducten eten is zowel goed voor je gezondheid als voor het leefmilieu. Producten die worden ingevoerd per vliegtuig of geteeld in een verwarmde serre hebben een grote impact op de natuur.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.recepten4seizoenen.be

NPO Groen (gratis)

De app van NPO Groen presenteert je een aantal uitdagingen om een duurzamer leven te leiden. Elke week kies je enkele uitdagingen die je haalbaar vindt en kan volhouden. Als de week voorbij is, kan je voor nieuwe acties kiezen. Op een leuke manier krijg je heel wat tips en merk je hoe je door bepaalde gewoontes te veranderen al heel wat meer kan bijdragen aan een groenere leefwereld. De app vertelt je wat je na een week hebt bespaard aan afval, water of elektriciteit. Je kan ook video’s bekijken met nog meer tips.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.npo.nl/npo-groen

EcoChallenge (gratis)

Ook met deze app ga je uitdagingen aan om je ecologische voetafdruk te verminderen. De uitdagingen worden per topic gepresenteerd: waterverbruik, katoenen kledij, cosmetica, overbevissing, plastiekafval, vleesconsumptie, verlichting in huis en geïmporteerde voedingsmiddelen. Je krijgt gedetailleerde achtergrondinfo over de impact op het leefmilieu en groenere alternatieven. Hierbij worden telkens twee uitdagingen geformuleerd die je als consument helpen zorgzamer om te gaan met onze aarde en haar rijkdommen.

Voor iOS – Engelstalig – http://eco-challenge.eu/en

 

Wist je dat je in ons ARhus-café ook Fairtrade fruitsap, snacks en thee kan kopen?

 

KINDERAPPS

Zzz (gratis)

Zzz is een grappig zoekspel dat gebaseerd is op het gelijknamige prentenboek van Loes Riphagen. Een meneertje beleefde een pechdag en valt uitgeput in slaap. Hij beleeft mooie dromen waardoor hij terug goedgemutst zal wakker worden. Ondertussen moet jij alle kabouters zoeken die zich verstopt hebben in zijn slaapkamer. Als je hierin slaagt, wacht je een leuke verrassing! (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – www.ijsfontein.nl/projecten/kinderboekenweek-app-zzz

Annie & Bas (gratis)

Annie heeft een lieve hond die Bas heet. Bas zou graag gaan wandelen, maar zijn baasje wil binnen blijven omdat het te hard waait. Dat lukt moeilijk. Het verhaal neemt een verrassende wending wanneer de wind vat krijgt op Annies jurk. Dit grappige digitale prentenboek bevat mooie animaties en veel interactiemogelijkheden waardoor kinderen kunnen deelnemen aan het verhaal. Er is een voorleesstem die je ook kunt uitzetten. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/nl/app/annie-bas/id662735038?mt=8

Thinkrolls 2 (3,99 euro)

Kinderen van 3 tot 9 jaar kunnen met dit puzzelspel hun logisch denkvermogen aanscherpen. Op een speelse manier ontdekken ze verschillende natuurelementen en fysische processen. Ze moeten 32 moedige personages doorheen 270 levels van steeds moeilijkere doolhoven leiden. Door gebruik te maken van de eigenschappen van materie kunnen ze hun Thinkrolls laten rollen, drijven en glijden. Met vallen en opstaan leren ze de puzzels oplossen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://avokiddo.com/thinkrolls2

Rekenkoning Junior (basisversie gratis)

Dit rekenspel speelt zich af in de Middeleeuwen. Door rekenvragen te beantwoorden en puzzels op te lossen kan je op de sociale ladder omhoogklimmen. Verzamel sterren, win medailles en neem het op tegen vrienden en familie. Als je het spel wint, word je Rekenkoning of –koningin. Deze app laat kinderen op een toegankelijke en stimulerende manier kennis maken met rekenen. Ze leren rekenproblemen ook van verschillende kanten bekijken. In de gratis versie komen tellen, optellen en verschil aan bod. In de volledige versie, die je voor 2,99 euro kan kopen, kan je ook vermenigvuldigen, delen, vergelijken, meten en puzzels en breuken oplossen. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://oddrobo.com/kingofmathjunior

Toca Blocks (2,99 euro)

Ontdek samen met een van de drie helden een wereld die je zelf kunt bouwen, aanpassen en kleuren. Plaats een deur en ga zo naar de volgende ruimte die je opnieuw zelf kunt inrichten. Laat het monstertje helpen met gaten te graven en experimenteer met de bouwmaterialen die elk andere eigenschappen hebben. Je kan bijvoorbeeld een hindernissenparcours of een drijvend eiland creëren. Door bouwstenen te combineren krijg je oneindig veel mogelijkheden, wat ook grappige en onverwachte effecten kan geven. (vanaf 9 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig – https://tocaboca.com/app/toca-blocks

 

Meer apps in de kijker? Surf naar www.arhus.be/kenniscentrum/collectie-en-informatie/apps-in-de-kijker.