03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

Nieuwsdetail

Nieuws

21-10-2016

Apps in de kijker: apps om voor te lezen

De Voorleesweek is een initiatief van Iedereen Leest en loopt dit jaar van 19 tot 27 november. Tijdens deze week wordt het voorlezen gepromoot omdat het bij jong en oud de fantasie prikkelt en nieuwe werelden opent. Kinderen houden ervan voorgelezen te worden en zo stimuleer je ook hun taalontwikkeling. Ook ouderen genieten van voorlezen. Voor hen is het vaak nog de enige manier om toegang tot verhalen te krijgen. Daarom stellen we naast interactieve prentenboeken en apps voor luisterboeken ook enkele applicaties voor die een hulp bieden aan personen met een visuele of andere leesbeperking.

Lassa doet boodschappen (0,99 euro)

Lassa gaat met Konijn langs bij de groenteboer, de bakker, de viswinkel en nog zo’n paar winkels. Voor Konijn duurt het allemaal een beetje te lang. Dit is een app zonder vertelstem die je zelf kan voorlezen. Je kan ook kiezen voor vertelplaten. Het verhaal past goed bij de belevingswereld van peuters. Er is ook een zoekspelletje voorzien waarbij je de boodschappen in de winkel moet zoeken, naar je mandje moet slepen en aan de kassa moet betalen. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.studiolassa.nl/Lassa_doet_boodschappen_app

Nijntje vliegt (0,99 euro)

Nijntje gaat met Oom Vliegenier mee in het vliegtuig. Help haar vliegen over land, bos en zee door de propeller van het vliegtuig rond te laten draaien. Het verhaal kan je zelf voorlezen aan je kind. De allerkleinsten zullen luisteren en kijken terwijl grotere kinderen actief kunnen deelnemen aan het verhaal. Er is ook een spelletje waarbij je moet kiezen wat in de lucht of op de grond hoort. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/be/app/nijntje-gaat-vliegen/id578887475?l=nl&mt=8

Kleine Beestje (gratis)

Kleine Beestje voelt zich alleen en wil een heleboel vriendjes maken. Hij besluit een feestje te geven en schrijft heel wat brieven die hij meegeeft aan de wind. Wanneer zouden er vriendjes toekomen? Het verhaal wordt voorgelezen door een professionele acteur en er zijn animaties en geluidseffecten op elke pagina. Door de interactieve mogelijkheden worden kinderen meer betrokken in het verhaal. De app is kindvriendelijk: er zijn geen in-app aankopen of reclameboodschappen en links naar sociale media zijn afgeschermd. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – http://somoiso.nl/nl/project/kleine-beestje

Een verre reis (1,99 euro)

Dit ontroerende dierenverhaal van Toon Tellegen gaat over een olifant die op reis vertrekt naar de woestijn. Het interactieve beeldverhaal is voorzien van mooie illustraties in warme kleuren en sfeervolle muziek. Toon Tellegen leest het verhaal voor, maar je kan er ook voor kiezen het zelf voor te lezen. Met de app kunnen kinderen het verhaal ook zelf lezen in hun eigen tempo. Er zijn leuke animaties en er moeten opdrachtjes uitgevoerd worden om naar de volgende scène te gaan. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://verrereis.yipyip.nl

Mama kwijt (2,99 euro)

Kleine Uil is slapend uit zijn nest gevallen en moet nu op zoek naar zijn mama. Eekhoorn wil hem meteen helpen, maar dan moet Kleine Uil wel de juiste aanwijzingen geven. Uiteindelijk komt het allemaal goed. De app is prachtig geanimeerd en wordt voorgelezen door Maureen du Toit. Er is een spel met vier levels waarin kinderen het uiltje ook kunnen helpen zoeken. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – www.gottmer.nl/kinderboeken/apps/mama-kwijt.html

Paul van Loon (gratis)

Met deze app betreed je de wereld van Paul van Loon. In de app kan je genieten van heel wat spelletjes, filmpjes, foto’s en verhalen van de jeugdschrijver. Je kan, onder meer, de Griezelbus op weg helpen en korte verhalen van Dolfje Weerwolfje lezen. Paul van Loon leest ook voor in de app. Je vindt er tot slot ook nog puzzels met Foeksia de miniheks en tips voor je boekbespreking. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.leopold.nl/nieuws/paul-van-loon-app

De drie biggetjes (4,99 euro)

Het beroemde sprookje van de drie kleine biggetjes wordt in deze app op een heel leuke manier gebracht. De app maakt gebruik van de vele mogelijkheden die de iPad biedt. Zo zorgden de ontwikkelaars voor tal van grappige verrassingen en doe- en zoekopdrachten. Door te blazen in de microfoon kan je het huis bijvoorbeeld met de grond gelijk maken en als je het scherm schuin houdt, verken je de omgeving. Je kan ook hutjes bouwen en op zoek gaan naar de spin of het konijn. Het verhaal wordt verteld door kinderen en ondersteund door muziek. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/be/app/de-drie-biggetjes/id579290022?mt=8

Fundels

Fundels zorgen bij kinderen van 3 tot 10 jaar voor een interactieve leeservaring met behalve het verhaal ook heel wat leuke activiteiten. Je kan de verhalen van Karel, Rikki, Anna, Hekselien en nog veel meer bekijken, lezen en beluisteren. Samen met je kind kan je ook spelletjes spelen, tekeningen en filmpjes maken op basis van elementen uit het prentenboek. Naast prentenboeken zijn er ook AVI-boeken waarmee oudere kinderen hun leesvaardigheden kunnen oefenen. Via je lidmaatschap bij ARhus kan je gratis 7 fundels per jaar uitlenen. Wil je er meer bekijken, dan kan je via de app fundels aankopen.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.fundels.com/nl_BE

OOK VOOR VOLWASSENEN

LuisterBieb (gratis)

Met deze app kan je een groot aantal luisterboeken downloaden. Alle genres zijn vertegenwoordigd (spannend, romantisch, literair…), ook informatieve werken en kinderboeken voor alle leeftijden. Een deel van het aanbod is ook beschikbaar voor niet-leden van de Nederlandse Stichting Bibliotheek.

Voor iOS of Android – Nederlandstalig – www.bibliotheek.nl/luisterboeken.html

Luisterrijk (gratis)

App waarmee je aangekochte luisterboeken van Luisterrijk kunt afspelen. In de downloadshop kun je luisterboeken (alle genres), poëzie, kinderboeken, informatieve werken, hoorspelen, hoorcolleges en taalcursussen aankopen. Een aantal titels worden gratis aangeboden. Je hoeft niet al je boeken op je tablet of smartphone te bewaren: je kan ze verwijderen en gemakkelijk weer downloaden via je account.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.luisterrijk.nl/app

Luisterboeken.nl (gratis)

Ook Luisterboeken.nl heeft een app ontwikkeld waarmee je bij hen aangekochte luisterboeken kunt beluisteren. Ook op hun website krijg je een grote keuze uit romans, literatuur, informatieve boeken, hoorspelen en kinderboeken. De luisterboeken van alle bekende uitgevers kan je downloaden als mp3.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.luisterboeken.nl

LibriVox Audio Books (gratis)

LibriVox biedt heel wat gratis luisterboeken aan die vrij zijn van auteursrechten en worden ingelezen door vrijwilligers. Hierbij behoren heel wat klassiekers. Er zijn luisterboeken beschikbaar in dertig talen, waaronder ook heel wat Nederlandse titels. Neem een kijkje naar het aanbod op de website. In de app krijg je via streaming (over het internet) toegang tot de luisterboeken of je kan de titels downloaden.

Voor iOS en Android – ook Nederlandstalig – https://librivox.org – http://librivox.nl

VOORLEESAPPS VOOR PERSONEN MET EEN LEESBEPERKING

Daisylezer (app gratis, voor de boeken 28 euro per jaar)

Om Daisyboeken te lezen hoef je nu niet meer over een Daisyspeler te beschikken. Door een account aan te maken en een abonnement van 28 euro per jaar te betalen kan je lid worden bij de Nederlandse Bibliotheekservice Passend Lezen. Enkel mensen met een visuele of andere leesbeperking kunnen zich aansluiten, ook Vlamingen. Via deze app kan je dan boeken of tijdschrift- en krantenartikels beluisteren via je tablet of smartphone. De app volgt de gebruiksvriendelijke navigatiemogelijkheden van de Daisy-standaard. Zo kan je bijhouden waar je gekomen bent, bladwijzers plaatsen, de voorleessnelheid aanpassen, pauzeren en navigeren vanuit de inhoudsopgave. De Daisyboeken worden aangeboden via streaming.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.passendlezen.nl/home

Prizmo (9,99 euro)

Met deze app kan je gedrukte tekst inscannen en laten voorlezen. De app geeft gesproken instructies zodat je je tablet of smartphone juist kunt positioneren bij het inscannen van teksten. De app herkent Nederlands en een Vlaamse stem (mannelijk of vrouwelijk) kan je aankopen voor 2,99 euro. De spraaksnelheid kan je aanpassen en er is ook een online vertaalfunctie.

Voor iOS – ook Nederlandstalig – www.creaceed.com/iprizmo

 

Meer apps in de kijker? Surf naar www.arhus.be/kenniscentrum/collectie-en-informatie/apps-in-de-kijker.