03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

Nieuwsdetail

Nieuws

16-12-2016

Apps in de kijker: poëzieapps

Op de laatste donderdag van januari vieren we Gedichtendag en dan gaat ook de Poëzieweek van start. Ook ARhus wil deze maand aandacht besteden aan de poëzie met een selectie van apps waarmee je zeker de smaak te pakken krijgt. Ook voor kinderen zijn er toepassingen te vinden die hen aan het rijmen zetten!

Poëzie is er voor iedereen, bestaat in allerlei vormen en soorten en is er voor elk groot of klein moment. Tijdens de Poëzieweek wordt dit extra in kijker gezet. Thema van deze editie is Humor. Jules Deelder schrijft een Gedichtendagbundel en Peter Holvoet-Hanssen lanceert op Gedichtendag een wel heel bijzondere vouwkaart (met digitale pendant).

Plint (0,99 euro)

Met de leuke Plint-app begin je elke dag met een gedicht dat samen met een werk van een beeldend kunstenaar gepresenteerd wordt. Voor elke dag van het jaar is er één voorzien, in totaal dus 365 gedichten en kunstwerken. Plint brengt ook een tijdschrift en tal van andere publicaties uit waarin gedichten en beeldende kunst worden gecombineerd.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.plint.nl

MuzePoezie (gratis)

MuzePoezie stelt elke week een gedicht voor en laat je zo heel wat nieuwe dichters ontdekken. Er verschijnen ook gedichten op je scherm als je met de app de beacons terugvindt of qr-codes inscant.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.muzepoezie.nl

Poetry Daily (gratis)

Zoals de titel verraadt, kan je met deze app elke dag een gedicht van een hedendaagse dichter lezen. De redactie kiest hierbij uit nieuw verschenen poëziebundels en tijdschriften en laat heel diverse stijlen aan bod komen. Zo krijg je een mooi beeld van wat de poëzie vandaag te bieden heeft.

Voor iOS – Engelstalig – http://poems.com

Poems By Heart (gratis)

Deze mooi vormgegeven app van Penguin Classics daagt je uit om klassieke gedichten uit het hoofd te leren. Je geniet nog meer van een gedicht en leest het grondiger door het te memoriseren en luidop voor te dragen. De app gebruikt hierbij geheugentechnieken en giet alles in een leuke spelvorm. Vier gedichten zijn gratis, meer poëzie kan je aankopen in verschillende bundeltjes, waaronder gothic tales, romantic, odes en Elizabethan. Je kan kiezen uit verschillende moeilijkheidsgraden en de selecties beluisteren aan de hand van audiofragmenten.

Voor iOS – Engelstalig – www.penguin.com/static/pages/features/amplified_editions/poems_by_heart_app.php

Groot Nederlands Rijmwoordenboek (0,99 euro)

Dit handige rijmwoordenboek kan een grote hulp zijn bij het schrijven van je gedichten. Het bevat meer dan 290.000 woorden, waaronder ook eigennamen en afkortingen. Het woordenboek geeft ook fonetisch rijm weer. Typ je woord in de bovenste balk en de rijmwoorden verschijnen automatisch op het scherm. Ze worden hierbij gerangschikt op lettergrepen zodat je een metrum kunt volgen. Deze app zonder reclame kan je offline gebruiken.

Voor iOS – Nederlandstalig – http://bellpepper.nl/index.php/app/groot-nederlands-rijmwoordenboek

Word Mover (gratis)

Met deze app kan je een Engelstalig gedicht schrijven met de woorden die op het scherm te voorschijn komen. Je kan hierbij ook kiezen uit woorden die uit beroemde literaire werken geplukt werden. Door de woorden te verplaatsen en er zelf toe te voegen kan je een leuk gedichtje samenstellen. Als je tevreden bent met je resultaat kan je het bewaren, delen per e-mail, afdrukken en plakken op een foto.

Voor iOS en Android – Engelstalig – www.readwritethink.org/classroom-resources/mobile-apps/word-mover-30930.html

KINDERAPPS

Zacht zijn de wolken (3,99 euro)

Hier kan je luisteren naar tien gedichten over begrippen als zacht, hard, lang en kou. Is een nijlpaardbaby klein of groot? Een auto rijdt hard, maar een kokosnoot is ook hard. Hoe zit dat nu? De gedichten nodigen je uit om te filosoferen met je kind door samen beeld- en taalspelletjes te spelen. Tik het plaatje aan en kijk wat er gebeurt! Oudere kinderen kunnen ook zelf gedichten maken, bewaren en versturen. (van 3 tot 10 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlands – www.gottmer.nl/kinderboeken/apps/zacht-zijn-de-wolken.html

De kat die niet van de bank af wilde (2,99 euro)

De kat van Ed en Liesje wil altijd op de bank liggen. Hoe ze ook aandringen, de kat heeft geen zin om ervan te springen. Dit prentenboek bevat een grappige tekst op rijm die je kan beluisteren, maar er valt nog veel meer te ontdekken. Op elke pagina zijn er bewegende animaties: druk op de oplichtende figuren en laat je verrassen! Het verhaal kan je ook gemakkelijk zelf voorlezen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/nl/app/prentenboek-kat-die-niet-van/id426705823?mt=8

Liselotje gaat naar zwemles (4,99 euro)

Dit is één van de digitale prentenboeken die je kan aankopen via de app Piccolo Picture Books. In rijmvorm lees je het verhaal van Liselotje die een koning en koningin als ouders heeft. De koning gaat met zijn dochtertje picknicken bij de sloot waarna ze in een bootje stappen. Als de boot omslaat, wordt het even spannend. De koningin is streng en stuurt hen beiden naar de zwemles. De koning is geen held… Op elke pagina vind je een of twee vierregelige versjes in een strak ritme. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – www.piccolopicturebooks.nl

Raadgedicht (gratis)

In een raadgedicht ontbreekt één woord dat jij moet raden. Lees het gedicht en denk na over het ontbrekende woord. Als jij de dichter zou zijn, wat zou je hier schrijven? Je kan de oplossing bekijken en ook een tekstje over het leven en werk van de verschillende dichters lezen. (vanaf 9 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – http://raadgedicht.nl

 

De smaak te pakken? Meer apps in de kijker vind je hier.