03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

Nieuwsdetail

Nieuws

26-01-2017

Apps in de kijker: muziekapps

Op 12 februari worden de Grammy’s uitgereikt in de Verenigde Staten, de oscars binnen de muziekwereld. Voor Apps in de Kijker zetten we daarom deze maand muziek centraal. Met deze apps kun je de muziek van de Grammy-genomineerden beluisteren of minder gekende, maar even getalenteerde artiesten ontdekken. Voor kinderen hebben we enkele apps geselecteerd waarmee ze liedjes kunnen inzingen of experimenteren met voorgeprogrammeerde muziekinstrumenten.

Shazam (gratis)

Shazam is een app die liedjes of televisieprogramma’s kan herkennen. Binnen enkele seconden krijg je de naam van de song en uitvoerder of informatie over wat je aan het bekijken bent. Met de app kan je ook muziek en tv-programma’s kopen of songteksten en biografieën van artiesten oproepen. Ontdek waar je favoriete muzikanten of je vrienden naar luisteren en deel jouw lievelingsnummers. Het is ook mogelijk liedjes te beluisteren via Spotify of Deezer. Liedjes die je via Shazam laat herkennen, kan je hier ook bewaren in afspeellijsten.

Voor iOS, Android en Windows - Nederlandstalig - http://www.shazam.com/

Spotify Music (gratis of met abonnement)

Dit is de appversie van de meest bekende streaming muziekdienst. Je kan gratis meer dan 16 miljoen nummers beluisteren als je de advertenties erbij neemt. Je kan je favoriete muziek in afspeellijsten plaatsen of je laten inspireren door aanbevelingen en playlists van andere muziekliefhebbers. Je kan zoeken op nummer, artiest of album. Met een abonnement van 9,99 euro kan je reclamevrij en offline luisteren en krijg je een betere geluidskwaliteit.

Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig - https://www.spotify.com/be-nl/

Apple Music (9,99 euro per maand)

Dit is de muziekdienst van Apple waar je muziek kunt streamen. Je aankopen via iTunes vind je hier terug en kan je afspelen op al je apparaten (tablet, laptop/pc of smartphone). Zoals bij Spotify krijg je ook muzieksuggesties op maat zodat je nieuwe muziek blijft ontdekken (de functie ‘For You’). Je kan verschillende radiozenders beluisteren waaronder ‘Beats 1’ waarop onophoudelijk muziek gespeeld wordt die door dj’s werd gekozen. De app werkt ook goed met Siri die je vertelt welk nummer aan het spelen is (een samenwerking met Shazam). Je kan een betaversie van deze app installeren op Androidapparaten. Voor Apple Music betaal je 9,99 euro per maand of 14,99 euro voor een familieabonnement (6 personen).

Voor iOS (en Android) – Nederlandstalig - http://www.apple.com/benl/apple-music/

Google Play Music (gratis)

Dit is het alternatief van Google. Er is een gratis standaardversie waar je naar gestreamde muziek kan luisteren, aanbevelingen krijgt en eigen nummers kan uploaden. Met een abonnement (‘All Access’) krijg je echter meer mogelijkheden en luister je reclamevrij (9,99 euro per maand of gezinsabonnement). Je kan dan miljoenen nummers aanvragen en ook luisteren naar radiozenders of afspeellijsten die door kenners werden samengesteld. Maak je eigen lijstjes, pas radioprogramma’s aan volgens je eigen smaak en beluister je muziek offline op al je apparaten.

Voor Android – Nederlandstalig – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.music&hl=nl

iHeart Radio (gratis)

iHeart Radio zoekt naar beschikbare en aanbevolen radiozenders als je het aanbod sorteert op genre en locatie. Je kan ook luisteren naar sport, nieuws, comedy en andere onderwerpen. Maak ook je eigen station met muziek van je favoriete artiesten. De app wordt door veel apparaten ondersteund: behalve je smartphone en tablet kan je er ook naar luisteren op je gameconsole of Home Audio System, op Google Chromecast en in je wagen via Bluetooth.

Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig - http://news.iheart.com/features/get-the-iheartradio-app-240/

TuneIn Radio (gratis)

Dit is een alternatief voor iHeart Radio. Met een aanbod van 70.000 radiozenders en 2 miljoen podcasts zal je nooit zonder muziek vallen. Selecteer ook hier de zenders volgens jouw muzieksmaak. Je kan er ook naar sport, actualiteit en talkshows luisteren. Met een abonnement van 9,99 euro per maand schakel je advertenties uit en krijg je toegang tot meer dan 600 reclamevrije radiozenders en meer dan 60.000 luisterboeken.

Voor iOS en Android – Engelstalig - http://tunein.com/

SoundCloud (gratis)

Met deze app ontdek je welke muziek vandaag populair is en dit voor alle genres. Je kan je vrienden of je favoriete artiesten volgen en ook hier heb je een aanbod aan sport, comedy, actualiteit en audioboeken. Beluister de nieuwe nummers per genre, sla ze op bij je favorieten of zoek meteen je lievelingsliedjes en -artiesten op. Je kan nummers overslaan of anoniem luisteren (zonder je te regristeren). Deel op SoundCloud ook je zelfgemaakte muziek.

Voor iOS en Android – Engelstalig - https://soundcloud.com/mobile

3VOOR12 Luisterpaal

Dit is een platform van de VPRO voor alternatieve popmuziek. Hier hoor je de nieuwste platen vlak voor hun officiële release. De albums worden gekozen door de redactie en kan je beluisteren totdat er nieuwe interessante platen voorgesteld worden. Zo ontdek je muziek waaraan je anders zou voorbijgaan. De app wordt meerdere keren in de week bijgewerkt.

Voor iOS – Nederlandstalig - http://3voor12.vpro.nl/info/luisterpaal.html

Pause (gratis)

Dit is een digitaal muziektijdschrift waar je elke maand een overzicht krijgt van de nieuwste muziek. Je kan er niet enkel naar luisteren, maar ook interviews, recensies en artikels erover lezen. Zoek hierbij op genre. Verder vind je ook nog leuke video’s van je favoriete artiesten. De app is gratis, maar je moet jezelf registreren met je Facebookaccount.

Voor iOS en Android – Engelstalig - http://pause.fm/

Earbits (gratis)

Earbits leert je nieuwe muziek kennen zonder dat je gehinderd wordt door reclameonderbrekingen. Je kan zonder abonnement onbeperkt luisteren naar meer dan 500 radiozenders met muziek die door redactie werd geselecteerd. Earbits kiest hierbij voor onafhankelijke nieuwe artiesten met een hart voor muziek. De app analyseert ook de liedjes die op je smartphone staan en zoekt zo naar stations die bij je smaak passen. Vervolgens krijg je een mix met je eigen nummers en songs van de radiozenders. Je kunt ook muziek kiezen op basis van je stemming of muziek delen via de sociale netwerken.

Voor iOS – Engelstalig - http://www.earbits.com/

KINDERAPPS

Loopimal (3,99 euro)

Kleuters kunnen met deze mooi vormgegeven app dieren laten dansen op muziek die ze zelf componeren. Je kan de muziekinstrumenten in deze app met één vinger bespelen en maakt nooit fouten. Als je het symbool op de tijdlijn verschuift, maakt een ijsbeer, octopus, nijlpaard of ander dier een muzikale loop en een dansje. Laat twee of zelfs vier dieren tegelijk swingen en geniet van het grappige resultaat! (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – http://www.yatatoy.com/loopimal/

Ratelbende (gratis liteversie of 0,99 euro voor volledige versie)

Ratelbende leert jonge kinderen muziek maken met gemakkelijke instrumenten. Met de triangel, het klankhout, de xylofoon of ratel kunnen ze ritmes oefenen. In de volledige versie is er ook nog een tamboerijn, trommel en mettalofoon en een hond of kat die piano speelt. De instrumenten kan je gelijktijdig spelen op verschillende iPads of iPhones en met de ingebouwde ritmebox blijf je zeker in de maat! Het is ook mogelijk om akkoorden te spelen. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS – Engelstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/ratelbende!/id468369504?mt=8

Songify (2,99 euro)

Spreek iets in en deze app maakt er een liedje van met een beat. Dit zorgt voor heel grappige liedjes die je kan delen via sociale media. Dit kan leuk zijn om verjaardagen of andere speciale momenten te vieren. Je kan beats bijkopen. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - https://www.smule.com/apps

Sing! Karaoke (gratis of met abonnement)

Met deze app van dezelfde makers als Songify kan je je favoriete hits zelf inzingen of het beste van jezelf geven in een duet met sterren zoals Kylie Minogue, Justin Bieber en John Legend. Maak een filmpje en deel het resultaat via de app. Iedere dag worden nieuwe nummers toegevoegd. Met een wekelijks, maandelijks of jaarlijks abonnement krijg je toegang tot alle liedjes. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - https://www.smule.com/apps#sing

Musyc (gratis liteversie of 3,99 euro voor volledige versie)

In Musyc kan je op een eenvoudige manier experimenteren met maar liefst 88 instrumenten. Je maakt muziek door vormen te tekenen. Creëer leuke melodieën en ritmes en bewerk het resultaat met een aantal effecten. Sla je nummer op in Dropbox of Soundcloud en deel het via e-mail, Facebook of Vimeo. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS – Engelstalig - http://fingerlab.net/portfolio/musyc

Meer apps in de kijker vind je hier.