03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

Nieuwsdetail

Nieuws

21-02-2017

Apps in de kijker: Zorgondersteunende apps

Op zondag 19 maart vindt de Dag van de Zorg plaats. Deze maand hebben we daarom een selectie apps samengesteld die ouders, mantelzorgers en hulpbehoevenden ondersteunen. Ook bij de apps voor kinderen zitten twee toepassingen die hen op een speelse manier laten kennismaken met het thema.

Met het initiatief 'Dag van de Zorg' willen de organisatoren een maatschappelijk draagvlak creëren voor de noden en de ontwikkelingen in de zorg- en welzijnssector. Op die dag nemen zorgverleners je mee voor een kijkje achter de schermen. De hele sector in al zijn diversiteit staat dan in de kijker met, onder meer, de ziekenhuizen, woonzorgcentra, kinderdagverblijven, voorzieningen voor personen met een beperking, farmaceutische bedrijven en de thuiszorg.

Cubigo (gratis)

Cubigo is een platform waarop alle toepassingen en diensten samengebracht worden die ouderen helpen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Op je dashboard staan blokjes die elk een functie voorstellen zoals, bijvoorbeeld, boodschappen of maaltijden bestellen, hulp vragen voor een klusje, de foto’s van je kleinkinderen bekijken, een taxi reserveren, poetshulp regelen of een afspraak maken bij de huisarts. Via de app kan je naar je familie, vrienden en zorgverleners berichten sturen, met video telefoneren of je agenda delen. Je kan Cubigo ook koppelen met een bloeddrukmeter, een alarm laten uitsturen bij noodsituaties en je medicatieschema bijhouden.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.cubigo.com/nl

Fello (gratis)

Met Fello kan je onderling de taken verdelen bij het zorgen voor een hulpbehoevend familielid. Alle afspraken vind je snel terug op één plaats en iedereen weet wie, wat, wanneer doet. Je kan met de app heel gemakkelijk taken verdelen, afspraken plannen en met elkaar chatten. Bij nieuwe afspraken krijgt iedereen in de groep een melding.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://getfello.com/

Victor (gratis)

Met deze gezondheidscoach die de CM voor haar leden liet ontwikkelen, kan je werken aan een gezondere levensstijl. Je kan via een aantal vragen inzicht krijgen in je gezondheidsgedrag en ontdekken wat je werkpunten zijn. Er zijn acht domeinen waarvoor je tips, oefeningen en achtergrondinfo krijgt: slaap, voeding, stemming, stress, beweging, alcohol, roken en gewicht. De app houdt je gemotiveerd om je doel te bereiken door je dagelijks tips te geven. Je krijgt ook een overzicht van de oefeningen die je al gedaan hebt en je vooruitgang. Deze info kan je delen met je vrienden.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://new.cm.be/victor/index.html

Skoebidoe (gratis)

Deze app van de CM geeft een antwoord op de vele vragen die op je afkomen als je zwanger bent of net mama of papa geworden bent. Skoebidoe stuurt een herinnering als je de kinderbijslag, het kraamgeld en andere zaken moet aanvragen. Je ziet wat je allemaal in huis moet hebben om je kindje te verzorgen en krijgt advies als het ziek is. Iedere maand krijg je nieuwe info over de ontwikkeling van je baby. Je kan ook een dagboek bijhouden door foto’s en notities toe te voegen en statistieken in te vullen voor, bijvoorbeeld, je gewicht tijdens de zwangerschap of dat van je kind.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.cm.be/skoebidoe/site/skoebidoe-app/index.jsp

Thuisarts.nl (gratis)

Deze app biedt je betrouwbare informatie over je ziekte en gezondheid en geeft je ondersteuning voor, tijdens en na je huisartsenbezoek. Je kan je klachten zelf onderzoeken zodat je weet wanneer je naar de dokter moet gaan. Zo kan je jezelf voorbereiden op het gesprek dat je met hem zal hebben. Na je bezoek kan je de adviezen en voorgeschreven medicatie nog eens nakijken. Je krijgt ook herinneringen wanneer je een geneesmiddel moet nemen. Thuisarts.nl is een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de wetenschappelijke vereniging van huisartsen. Zij staan garant voor actuele en wetenschappelijk verantwoorde informatie.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.thuisarts.nl

BackUp (gratis)

BackUp biedt een houvast voor wie zelfmoordgedachten heeft of iemand met problemen wil helpen. Je kan in BackUp belangrijke contactpersonen opnemen aan wie je in nood meteen een sms kan sturen. Maak kaarten met activiteiten die je helpen om rustiger te worden bij moeilijke momenten. Voeg in de app foto’s, muziek en citaten toe en geplande afspraken om naar uit te kijken. Met Safetyplan stel je verder een stappenplan op om een crisis door te komen. Met de app kan je ook iemand anders helpen door de BackUp van die persoon te worden. Je krijgt er tips om signalen te herkennen en om een gesprek aan te gaan. Deze app werd ontwikkeld door het digitale platform Zelfmoord1813 in samenwerking met het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie. Het is een hulpmiddel, maar geen vervanging van professionele hulpverlening.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.zelfmoord1813.be/backup

Viamigo Coach (gratis)

Deze app biedt ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking en helpt hen om zelfstandig een vooraf ingeoefende route af te leggen. Dit kan bijvoorbeeld de wandeling van thuis naar het dagcentrum of naar de bakker zijn. De app kan ook personen met beginnende dementie of een niet-aangeboren hersenletsel helpen of schoolgaande kinderen die nog onzeker zijn in het verkeer. De begeleider registreert de routes in de app, stelt de gevaarlijke punten in en geeft goedkeuring voor je vertrekt. Zo kan hij/zij met de smartphone of tablet een oogje in het zeil houden. Viamigo geeft een verwittiging als je veilig op je bestemming bent aangekomen, afwijkt van je route, een niet aangepaste snelheid haalt, gevaarlijke punten nadert of te lang stilstaat. Bij problemen kan de begeleider je met de app opsporen en onmiddellijk actie ondernemen.

Voor Android – Nederlandstalig – http://www.viamigo.be/

BlueAssist (gratis)

BlueAssist ondersteunt mensen die het moeilijk vinden om een eenvoudige vraag te stellen omwille van een verstandelijke handicap, beginnende dementie of een taalbarrière. Met deze app kunnen ze hun vraag aan voorbijgangers tonen, bijvoorbeeld: "Stopt deze trein ook in Brugge?" of "In welke straat ligt de apotheek?". De mantelzorger of begeleider voegt deze vragen vooraf toe aan de app. Met behulp van BlueAssist kunnen personen met communicatieproblemen zelfstandig dagdagelijkse taken uitvoeren zoals boodschappen doen of het openbaar vervoer nemen.

Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig – http://www.blueassist.eu

EHBO (gratis)

Met de app van het Nederlandse Rode Kruis heb je een cursus EHBO op zak. In het geval van, bijvoorbeeld, brandwonden, vergiftiging, bewusteloosheid en kneuzingen weet je meteen hoe je moet handelen door de gesproken instructies af te spelen en de afbeeldingen te bekijken. Je kan ook je kennis over reanimatie testen. Bel 100 of het Europese noodnummer 112 om de hulpdiensten op te roepen.

Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig – http://www.rodekruis.nl/eerste-hulp/ehbo-app

Reanimatie (gratis)

De Hartstichting ontwikkelde deze app om je directe ondersteuning te geven bij een echte reanimatie. Je volgt de juiste stappen en vindt gemakkelijk het juiste tempo door de ingebouwde metronoom. Je kennis blijft up-to-date door de reanimatietraining in diverse noodsituaties. Je leert meer over het verschil tussen een hartstilstand, hartinfarct en hartfalen.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.hartstichting.nl/doe-mee/apps

KINDERAPPS

Een adembenemende picknick! (gratis)

Dit interactieve verhaal leert kinderen spelenderwijze hoe ze met enkele eenvoudige handelingen iemands leven kunnen redden. De oorspronkelijk Italiaanse app werd vertaald door de Belgische reanimatieraad om ook in Belgische scholen en gezinnen de basiskennis van Eerste Hulp door te geven. Het verhaal van de beer Boem-Boem en de familie Eekhoorn toont hoe je iemand moet helpen bij hartstilstand en een obstructie van de luchtwegen. Bezoek samen met je kinderen het betoverde bos, luister naar het verhaal en neem eraan deel. Op een heel toegankelijke manier leer je bij over reanimatie en de heimlichgreep. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://resuscitation.be/nl/picknick/

Little Fox Dierendokter (2,99 euro)

Kinderen kunnen met deze app dierendokter worden. De grappige, mooi uitgewerkte animaties zijn van de hand van Heidi Wittlinger. Vos, Vleermuis, Konijn, Mol en Uil bezoeken het boomhuis, waar de praktijk van de dokter zich bevindt. De dieren hebben verschillende verwondingen, ziektes en kwaaltjes. Kinderen kunnen hen genezen met enkele behandelingen die ze uit eigen ervaring kennen. Ze moeten bijvoorbeeld de temperatuur meten, medicijnen toedienen en een pleister opplakken. En slakken zijn er alleen voor uilen om op te eten! (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – http://www.foxandsheep.com/product/little-fox-animal-doctor/

Nott won’t sleep (2,99 euro)

De auteur Renate Dorrestein werkte samen met een team psychologen en spelontwikkelaars aan dit interactieve bedverhaaltje voor peuters en kleuters. Al spelend kunnen jonge kinderen bedtijdrituelen leren. Het hoofdfiguurtje Nott wil nog vanalles doen voor ze gaat slapen. Help haar bij het vinden van een slaapritueel terwijl haar slaperigheid toeneemt. De app gebruikt geen taal, werd heel mooi vormgegeven en is voorzien van rustgevende muziek. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – http://www.nottsworld.com/

My very hungry caterpillar (3,99 euro)

App gebaseerd op het populaire prentenboek Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle. De rups kruipt over je scherm in 3D-beelden. Help hem verkennen, til hem op of neem een kijkje in zijn kleurige speelgoeddoos. Je kan hem ook voederen met fruit, hem op een schommel zetten of hem in bed steken. Er vallen nog meer verrassingen te beleven. Iedere dag wordt de rups groter tot hij in een mooie vlinder verandert! (vanaf 3 jaar)

Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig – http://storytoys.com/apps/my-very-hungry-caterpillar/

De kleine walvis (gratis)

Deze app is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Benji Davies en vertelt het hartverwarmende verhaal over de vriendschap tussen een jongen en een walvis. Je kan het verhaal als filmpje bekijken en hierbij luisteren naar de voorleesstem van Frank Groothof. Zing mee met het liedje ‘Heej kleine walvis’, speel samen met de katten de liedjes van de platenspeler na of breng stiekem vis naar de walvis zonder vader wakker te maken. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.nationalevoorleesdagen.nl/app/

 

Meer aanraders vind je hier.