01-04-2020

Opgelet voor fake news over corona

Misleidend nieuws over corona verspreidt zich intussen sneller dan het virus zelf. En nee, dit is geen 1 april-grap. Helaas! ARgonaut Rozemarijn zet de betrouwbaarste bronnen op een rijtje en geeft je tips om fake news te herkennen.Lees meer

Nieuwsdetail

Nieuws

21-01-2016

Apps in de kijker: veilig internetten

In het kader van Safer Internet Day, die plaatsvindt op 9 februari, stellen we deze maand enkele apps voor die helpen bij het creëren van een veiliger internetomgeving. Pesterijen op sociale media (cyberpesten), oplichters die trachten je bankkaartgegevens te achterhalen door je naar valse (bank)websites te lokken (phishing), valse internetprofielen van mensen met slechte bedoelingen… Het is belangrijk zelf kritisch te blijven bij het internetten en zeker je kinderen hierbij te begeleiden. Een themastand met informatie hierrond kan je terugvinden op verdieping +2 van ARhus De Munt.

Vodafone SafetyNet    (gratis) 

Gratis app die ouders en kinderen helpt een smartphone veilig en verantwoord te gebruiken. Je kan instellen wie je kind mag bellen en sms'en of telefoonnummers van bepaalde personen blokkeren. Zo kan de app de gebruiker beschermen tegen pesten of ongewenste contacten. Je kan ook de toegang tot websites met schadelijke content afblokken. En met de tijdsklok instellen wanneer en hoe lang je kind gebruik maakt van functies zoals de camera en mobiel internet. Tot slot kan je ook betaalde sms-diensten blokkeren. Oudere kinderen kunnen de app ook zelf beheren.

Voor iOS en Android – Engelstalig - www.vodafone.com/content/parents/howto-guides/parental_controls_childs_devices.html

Mobicip Safe Browser With Parental Control   (gratis)    

Ook Mobicip helpt je om internet veiliger te maken. Neem hiervoor een gratis of premium account. Je kan een leeftijd instellen en ongepaste informatie op internet blokkeren: zo worden, onder andere, zoekmachines en YouTube-filmpjes gefilterd. Het internetverkeer wordt versleuteld bij gebruik van onbeveiligde WiFi-hotspots. De interface biedt alle mogelijkheden van je vertrouwde browser. Je kan ook tijdslimieten instellen.

Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig – www.mobicip.com

TunnelBear   (gratis)   

Met TunnelBear VPN maak je gebruik van een zogeheten'virtual private network' dat tussen jou en het openbare WiFi-netwerk in staat. Hierdoor worden alle gegevens alsnog versleuteld en kan je ook geblokkeerde pagina's bezoeken. Standaard mag je 500 MB aan versleutelde data opvragen per maand. Indien je kiest voor een maandabonnement, valt deze beperking weg.

Voor iOS en Android – Engelstalig – https://www.tunnelbear.com

Hideman   (gratis)   

Hideman VPN werkt zoals TunnelBear, maar heeft andere beperkingen bij de gratis versie. Hier kan je maximaal 5 uur per week de app gebruiken en heb je recht tot maximaal 2 GB aan dataverkeer per maand. Bij betalende gebruikers is dit uiteraard meer. Installeren op je iPhone gaat niet via de App Store, maar via de website van Hideman.

Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig – https://www.hideman.net

Find My iPhone   (gratis)    

Find My iPhone werd ontwikkeld door Apple zelf en helpt je als je iPhone, iPad, iPod Touch of Mac gestolen werd. Gebruik in dat geval een ander iOS-toestel om via deze app in te loggen met je Apple-ID in iCloud. Als je daar ingelogd bent, kan je je toestel lokaliseren, van op afstand op slot doen, en hopelijk ook terugvinden. Als dat niet lukt, kan je nog al je data van het toestel verwijderen. Voorwaarde is wel dat deze app aangeschakeld is in de iCloud-instellingen van je verdwenen apparaat. Doe dit dus meteen als je het toestel gekocht hebt.

Voor iOS – Nederlandstalig - https://www.apple.com/benl/support/icloud/find-my-iphone-ipad-ipod-mac 

Lookout   (gratis)   

Lookout is een alternatief voor Find my iPhone van Apple. Je kan met deze app je toestel via internet lokaliseren, back-ups van je gegevens maken en een alarm laten afgaan zelfs als je smartphone in stille modus staat. Tot slot kan je ook een bericht plaatsen waarin je je contactgegevens meegeeft. Een eerlijke vinder krijgt dan de kans om je te contacteren.

Voor iOS en Android – Engelstalig – https://www.lookout.com

Avira Mobile Security  (gratis)   

Software met slechte bedoelingen, nep-apps, en cyberaanvallen trachten ook schade aan te richten bij mobiele toestellen. Avira Mobile Security is een app die je apparaat hiertegen wil beschermen. Zo is er een scanner die valse werkprocessen detecteert en een kaart om je smartphone of tablet te lokaliseren. De app geeft je ook een melding als je je besturingssysteem moet updaten.

Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig – www.avira.com

Keeper Password & Data Vault   (gratis)    

Deze app kan je gebruiken om wachtwoorden en gevoelige data zoals bankgegevens te bewaren in een veilige omgeving. De veiligheid wordt gegarandeerd door het gebruik van encryptiesleutels en de app is ook uitgerust met tweefactorauthenticatie (je geeft behalve een wachtwoord, ook persoonlijke informatie op om te kunnen inloggen). Het is ook mogelijk om derden toestemming te geven om bepaalde data te openen. Als je ook back-ups wil maken via de cloud, dan betaal je hiervoor een klein bedrag (vanaf 7,99 euro per jaar).

Voor iOS, Android en browsers – Nederlandstalig - https://keepersecurity.com

Stash   (gratis proefversie; 3,59 euro voor alle functies)   

Met deze app kan je bepaalde documenten, foto's en video's privé houden. Dit kan handig zijn als je kinderen je smartphone ook gebruiken of als iemand in je telefoon gaat rondneuzen zonder toelating. In Stash maak je profielen aan die je afschermt met een wachtwoord of pincode. Ook mogelijk zijn verborgen accounts die je alleen met een specifiek gebaar kan oproepen.

Voor iOS – Engelstalig - www.hedonicsoftware.com

Album Lock  (gratis)    

Ook hier kan je je foto's, video's en documenten beveiligen door ze in albums te steken die alleen toegankelijk zijn met pincode of wachtwoord. Deze app is echter ook uitgerust met een zelfvernietigingsfunctie waarmee je je persoonlijke informatie kan verwijderen als iemand in de beveiligde mappen tracht in te breken.

Voor iOS – Engelstalig - https://itunes.apple.com/us/app/album-lock-hide-private-photo/id684035327?mt=8

Paypal  (gratis)   

Paypal is een veelgebruikt online betalingssysteem dat een bijkomende beveiligingslaag toevoegt aan je aankopen via internet. Je kan het gebruiken om veilig te betalen met je mobiele toestellen. Paypal is bovendien uitgerust met een automatisch fraudedetectiesysteem dat ervoor zorgt dat je geen geld verliest door phishing of wanneer iemand met slechte bedoelingen in je account tracht binnen te dringen.

Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig - https://www.paypal.com/webapps/mpp/mobile-apps

Netstat   (gratis voor de basisfuncties)     

netstatNetstat geeft je handige informatie over je netwerkverbindingen. Je kan nagaan welke servers en poorten er op je toestel gebruikt worden en je krijgt de hostadressen en -namen, de duur van de verbindingen en de verzonden en ontvangen bytes te zien. Op die manier kom je te weten welke toepassingen er gebruikt worden en hoeveel data ze downloaden. Je krijgt zo meer controle en kan apps die je niet wil gebruiken of die je batterij doen leeglopen sneller verwijderen.

Voor iOS en Android (van verschillende ontwikkelaars) – Engelstalig  -  https://itunes.apple.com/en/app/netstat/id400071873?mt=8

https://play.google.com/store/apps/details?id=org.nerv.yunasoft.netstat&hl=en

KINDERAPPS

MyBee   (gratis)   

MyBee laat kinderen veilig en zorgeloos surfen door ervoor te zorgen dat ze niet op verkeerde websites terechtkomen. De kinderbrowser werd ontwikkeld door het Nederlandse telecombedrijf KPN in samenwerking met Mijn Kind Online en Ouders Online.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.mybee.nl

#DeleteCyberbullying   (gratis)  

Interactieve app voor tieners en ouders die geconfronteerd worden met pesterijen via internet. Je kan een quiz starten die je kennis over cyberpesten en veilig internetgebruik test en je krijgt ook links naar relevante informatie, websites en hulplijnen. De app is beschikbaar in het Nederlands. Het animatiefilmpje is echter enkel in het Engels, maar kan je in andere talen afspelen via YouTube.

Voor Android – Nederlandstalig en Engelstalig – https://deletecyberbullying.wordpress.com/app