01-04-2020

Opgelet voor fake news over corona

Misleidend nieuws over corona verspreidt zich intussen sneller dan het virus zelf. En nee, dit is geen 1 april-grap. Helaas! ARgonaut Rozemarijn zet de betrouwbaarste bronnen op een rijtje en geeft je tips om fake news te herkennen.Lees meer

Nieuwsdetail

Nieuws

25-04-2017

Apps in de kijker: spelletjes

De spelotheek van Zorgbedrijf Roeselare krijgt een nieuw jasje op een nieuwe locatie in de Noordstraat. Op 20 mei kan je een kijkje komen nemen. Het aanbod zal je kunnen terugvinden in de catalogus van ARhus! Om de opening te vieren, hebben we deze maand een lijstje samengesteld met leuke spelletjesapps voor jong en oud. Een klassiek bordspel of spelenderwijs leren programmeren? Met deze apps kan het allemaal. Wist je trouwens dat spelletjes ook goed kunnen zijn voor personen met dementie? Daarom ook 2 apps aangeraden door het expertisecentrum Mantelzorg voor mensen met dementie.

My PlayHome (liteversie gratis, volledige versie 3,99 euro)

In dit interactief poppenhuis met woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamers en tuin valt heel wat te ontdekken voor kleuters. Ze kunnen de bewoners allerlei handelingen laten uitvoeren zoals, onder meer, een ei bakken, een douche nemen of hun tanden poetsen. Zelfs cd’s in de stereoketen kunnen gewisseld worden! De app laat kinderen hun eigen verhaal maken en bevordert hun taal- en sociaal-emotionele ontwikkeling. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig – http://www.myplayhomeapp.com/

Lego Juniors Create & Cruise (gratis)

Kinderen van 4 tot 7 jaar kunnen hier figuurtjes maken en voertuigen bouwen en er vervolgens mee racen. Hierbij moeten ze muntjes verzamelen waarmee ze dan toegang krijgen tot nieuwe sets die gemakkelijk kunnen worden opgebouwd. Kinderen krijgen in deze virtuele wereld inspiratie voor hun echte legobouwwerken waarbij ze hun eigen verhaal kunnen bedenken. Er zijn heel wat mooie decors, figuurtjes en voertuigen te ontdekken zoals, bijvoorbeeld, helikopters, vrachtwagens, prinsessen, politieagenten en Batman! (vanaf 4 jaar)

Voor iOS, Android en Windows – Engels – https://www.lego.com

Tripletto (1,99 euro)

In dit spannend kaartspel voor 1 of 2 spelers moet je drie dezelfde soorten kaarten verzamelen. Er zijn verschillende combinaties mogelijk, maar ze leveren niet allemaal evenveel punten op. Je kan met de app ook je eigen kaarten ontwerpen. Gooi kaartjes weg en wissel met je tegenstander. Kinderen oefenen met dit spel hun ruimtelijk inzicht, rekenvaardigheid en strategisch inzicht. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.tripletto.nl/

De Robotfabriek (3,99 euro)

In de Robotfabriek kan je robots bouwen, testen en verzamelen. Kies uit de verschillende onderdelen en ontwerp je eigen robot. Rust hem uit met vleugels, magneten en andere snufjes. Het is ook mogelijk om hem te laten praten. In een speciale testomgeving kan je tot slot controleren hoe sterk je robot is. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – https://tinybop.com/apps/the-robot-factory

Squla Familiebordspel (gratis)

Dit mooi vormgegeven bordspel voor de tablet kan je op verschillende niveaus spelen: er is een versie voor spelers van 6 tot 13 jaar, van 14 tot 18 jaar en voor volwassenen. Je krijgt meerkeuzevragen in verschillende categorieën waarmee je punten moeten trachten te verdienen. Zo zal je vragen moeten oplossen over spelling en rekenen of geschiedenis en aardrijkskunde. De app bevat meer dan 2000 vragen waarin alle schoolvakken aan bod komen. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://www.squla.nl/apps

Rummikub (2,99 euro)

Van dit veel gespeelde bordspel bestaat ook een app. Je moet setjes van getallen en kleuren op de juiste manier neerleggen. Met wat tactisch denken en geluk win je zeker de partij! Speel met vrienden of een online tegenstander. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://rummikub.com/

Carcassonne (9,99 euro)

Veel klassieke bordspelen zijn nu ook als app uitgebracht. Zo ook het populaire Carcassonne waarin je tegel per tegel aan een Middeleeuwse stad bouwt. Speel samen met je vrienden, familie of andere spelfanaten en tracht nieuwe strategieën te ontwikkelen. In de app kan je uitbreidingen aankopen. Je kan online of offline spelen met maximum 5 spelers. (vanaf 8 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – http://carcassonneapp.com/

Hopscotch (gratis)

Deze app laat kinderen van 9 tot 11 jaar de eerste stappen zetten in het programmeren. Met kleurrijke blokken geef je commando’s aan figuurtjes waardoor je ze kunt laten bewegen, dansen of lijnen trekken. Zo kan je zelf een game of korte animaties ontwikkelen. De uitleg is beknopt, maar je leert het snel door te experimenteren. Programmeren kan in het Nederlands, maar de uitleg van de codes is in het Engels. (vanaf 9 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – https://www.gethopscotch.com/

Where is my water? (liteversie gratis)

Krokodil Swampy wil graag douchen, maar de waterleidingen zijn stukgegaan. Help hem door water langs hindernissen te leiden, gangen te graven en de juiste kranen open of dicht te draaien. Verzamel hierbij ook badeendjes. In het spel moet je gebruik maken van de stroomsnelheid van het water en de vorm van de tunnels. Elk level is een uitdagende puzzel waarvan de moeilijkheid toeneemt. Vijftien puzzels zijn gratis, andere puzzels kun je aankopen voor 0,99 euro per stuk. (vanaf 10 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – http://lol.disney.com/games/wheres-my-water-app

Catan (4,99 euro)

Ook deze klassieker kan je als app spelen. Je kan met maximaal vier spelers strijden om de meeste nederzettingen, de langste handelsroute en het grootste leger. Onderhandel in grondstoffen en eis het kostbare land op! De uitbreidingen zijn beschikbaar als in-app aankoop. Je kan ook tegen de computer spelen. (vanaf 10 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.catan.com/

Memo   (gratis)    

In dit geheugenspelletje krijg je een aantal kaarten met afbeeldingen die door elkaar geschud en omgedraaid zijn. Er zijn steeds twee kaarten met dezelfde tekening. Tijdens iedere beurt mag je twee kaarten omdraaien. Hoe sneller je de paren terugvindt, hoe meer punten je haalt!

Voor iOS – Engelstalig – http://vision-apps.com/ http://www.myplayhomeapp.com/

Talking Tom Cat   (gratis)  

Met deze app kun je plezier beleven met een virtuele kat. Deze vreemde kater zegt in een grappig stemmetje na wat je hem vertelt. Je kan hem aaien en verwennen met zijn favoriete eten. Pikante pepers bevallen hem echter niet zo goed... De kat laat ook scheten en kan nog veel meer.

Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig – https://outfit7.com/apps/talking-tom-cat-1/

 

Meer apps in de kijker vind je hier.