26-03-2020

Groetjes uit ARhus: Sarah is vrijwilliger bij AZ Delta #SamenTegenCorona

De ARhus-gebouwen zijn gesloten tot minstens 5 april, maar we gaan door! Onze ARgonauten (= ARhus-medewerkers) werken thuis aan de omschakeling naar het nieuwe bibliotheeksysteem, geven jou via www.arhus.be, Facebook en Instagram info en tips én heel wat medewerkers zetten zich ook vrijwillig in om mondmaskers te maken, boodschappen te doen, te helpen in de zorg… #RoeselareHelptLees meer

Nieuwsdetail

Nieuws

28-04-2016

Apps in de kijker: opvoeding

Deze maand selecteren we een aantal interessante apps in het teken van de Week van de Opvoeding. Tijdens deze week, die dit jaar doorgaat van 16 tot 23 mei, worden in Vlaanderen en Brussel allerlei activiteiten voor kinderen en ouders georganiseerd.

TIPS VAN INFOPUNT OPVOEDING: HOE GEBRUIK JE APPS BIJ HET OPVOEDEN?

  • Gebruik je gezond verstand en intuïtie als ouder: jij weet het best wat er goed is voor je kind, en voor jou!  Apps en andere hulpmiddeltjes (zoals beloningskaarten, timers, logboek, …) kunnen de ene ouder helpen maar andere ouders ook onzeker maken. En wat voor het ene kind werkt, is daarom niet goed voor het andere.
  • Opvoeden kan ook zonder app!
  • Apps gebruik je omdat ze handig zijn voor jou of leuk voor je kinderen.

Mocht er zich toch een probleem voordoen waarvoor je niet meteen zelf een oplossing kunt vinden, vertrouw dan niet op een app, maar neem contact op met een opvoedingsdeskundige of kinderarts.

Voor opvoedingsvragen kan je in Roeselare bij het Infopunt Opvoeding terecht: infopuntopvoeding@roeselare.be  of 051 80 59 00 (Welzijnshuis).

 

Kunst van opvoeden   (gratis)   

Opvoeden is iets dat je al doende leert: er is geen handboek met eenduidige regels over wat goed en fout is. De keuzes die je neemt als opvoeder hebben ook niet altijd het gewenste resultaat. Hoe komt dit en hoe blijf je de controle houden? Deze app brengt raad door je al spelenderwijze inzicht te geven in de effecten van de opvoedkeuzes die je maakt. Je komt alleen of met een tegenspeler terecht in herkenbare situaties. Wat doe je als je kind later thuiskomt dan afgesproken? Het virtuele kind uit de app kan op vele manieren reageren zodat de situatie vanuit verschillende perspectieven wordt bekeken. Nadien krijg je feedback op je handelen: heb je het handig aangepakt, of kon het ook anders?

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://horizon.eu/kunstvanopvoeden

Kiddie  (gratis)  

Met deze app kan je kleuters van 2 tot 5 jaar op een positieve manier opvoeden. Met leuke voorleesverhaaltjes, animatie, rijmpjes en liedjes vertel je hen over gewenst gedrag. Je kan kiezen uit verschillende thema’s: slapen, eten, zindelijkheid en lief zijn. De applicatie werd ontwikkeld in samenwerking met pedagogen en kinderpsychologen. Je kan kleuters ook motiveren en belonen bij goed gedrag door hen stickers op een digitaal beloningsbord te laten plakken.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.kiddie-app.com/nl

De praatdoos  (gratis)  

De praatdoos is een heel eenvoudig hulpmiddel om je kind gewenst gedrag aan te leren. Het is een digitaal magneetjesbord dat je altijd bij je hebt. Elke keer je kind iets goed doet, kan je het een vinkje laten zetten op je smartphone of tablet. Na zeven vinkjes kan je vuurwerk laten afspelen, wat als beloning kan werken.

Voor Android – Nederlandstalig – www.depraatdoos.be/app.php

Veilig groot worden  (gratis)  

Kinderen tasten grenzen af en zijn zich nog niet bewust van gevaar. Als ouder wil je dat je kind opgroeit in een veilige omgeving. Deze app vertelt je waarop je moet letten en wat je kunt doen om ongevallen te voorkomen. De applicatie werd ontwikkeld door VeiligheidNL en geeft je tips bij het kindveilig maken van je woning.

Voor iOS en Android– Nederlandstalig – www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/kindveilig-huis/veilig-groot-worden-app

Baby connect  (4,99 euro) 

Dit is een uitgebreide app om je baby te volgen. Je kan gebruik maken van grafische rapporten en kaarten die je de ontwikkeling van je baby laten vastleggen. Je kan bijvoorbeeld vaccinaties, medicijnen, (borst)voeding, luiers, slaaptijden en de temperatuur bijhouden. Handig hierbij is de timer en de herinneringen die je krijgt. Al deze informatie kan je synchroniseren met het toestel van je oppas of kinderdagverblijf.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://nl.baby-connect.com

GroeiApp   (gratis)  

GroeiApp is een logboek dat je kan gebruiken tijdens de hele kindertijd. Hou hier alle leuke en belangrijke stappen in de ontwikkeling van je kind bij. Voer de eerste echo’s in, lengte en gewicht, vaccinaties, de eerste tandjes, kinderziektes of leuke gebeurtenissen zoals het eerste lachje of de eerste stappen die je kind zet. De gegevens worden automatisch voorzien van de leeftijd waardoor je een overzichtelijke tijdslijn kan oproepen. Zo krijg je een digitaal groeiboek dat je kan verfraaien met foto’s of filmpjes. Je kan alle ingevoerde gegevens uitprinten in een fotoboekje. Er is ook nog een link naar betrouwbare informatie over gezondheid en over de ontwikkeling van kinderen.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.groeigids.nl

Binkie  (0,99 euro)  

Binkie geeft je praktisch advies als je kind ziek is of een ongeval heeft gehad. De app vertrekt van het symptoom: wat zie je aan het kind en waar heeft het pijn? Gebruik hiervoor de alfabetische lijst of klik door op lichaamsdeel. Er wordt een diagnose gesteld aan de hand van vragen en beelden van symptomen. In een paar stappen wordt er voorgesteld wat je kan doen en wanneer je de dokter moet raadplegen. In de app kan je alle belangrijke medische telefoonnummers bijhouden.

Voor iOS – Nederlandstalig – http://binkie.dutchapplications.com

Ouders van Nu: kinderrecepten  (1,99 euro)    

Deze app geeft je inspiratie als je kind moeilijk eet. Je vindt er 52 recepten voor dreumesen, peuters en kleuters. De gerechten zijn prima afgestemd op de leeftijd van je kind omdat er veel aandacht besteed wordt aan de presentatie van het eten. Risotto-fant, sliertjessoep, pretpannenkoek of tortilla-taart zijn menu’s die mooi ogen en van de maaltijd een leuke belevenis maken voor je kind.

Voor iOS – Nederlandstalig – www.oudersvannu.nl/dreumes/1-jaar-0-3-maanden/voeding/menus-recepten/kinderrecepten-app-leuk-lekker-gezond

Kids Timer  (gratis)  

Deze timer leert je kinderen met tijd omgaan. Er is een snelle blauwe klok van maximaal 12 minuten en een langzame rode van ten hoogste 1 uur. Door de wijzerplaat aan te raken kan je de app instellen. Je kind ziet de minuten voorbijgaan en krijgt een geluid te horen als de tijd om is. Je kan kinderen op die manier bijvoorbeeld voorbereiden op het moment dat ze naar bed moeten. De betaalde versie is zonder advertenties.

Voor Android – Engelstalig – https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.skywise.kidstimer

Screen Time - Media Time Manager  (2,99 euro)   

Televisie, tablets en internet bieden veel mogelijkheden, maar als ouder moeten we kinderen de gezonde gewoonte aanleren niet te lang voor een scherm te zitten. Met Screen Time kan je instellen hoe lang ze deze media mogen gebruiken. Laat hen extra minuten schermtijd winnen als ze taken afwerken of flinker zijn. Moedig ze aan om die extra minuten om te ruilen voor andere activiteiten of beloningen. Zo leer je je kind meester worden over zijn mediagebruik.

Voor iOS – Engelstalig – http://screentimeapp.com

My Teeth (gratis)  

Deze app leert kinderen op een leuke manier tandenpoetsen. Aan de hand van grappige tekenfiguren leren ze de juiste snelheid aanhouden en houden ze het drie minuten vol. My Teeth leert hen ook alle plekken in de mond mee te nemen.  (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – Engelstalig - www.thekeptpromise.com/MyTeeth

Slaap Lekker!  (2,99 euro) 

Deze mooie applicatie zorgt voor een instopritueel waardoor je kind gemakkelijker gaat slapen. Hij werd gemaakt door Heidi Wittlinger, een heel getalenteerde illustratrice. De decors in Slaap Lekker! zijn met veel oog voor detail gemaakt. Er zijn dertien interactieve dieren waarvoor je kind een voor een het licht mag uitdoen. De herhaling zorgt ervoor dat het een ritueel wordt om naar uit te kijken. "Zo, alle diertjes zijn in dromenland en nu ga ik zelf ook slapen." De app is gratis, maar er worden in-app producten aangeboden tegen betaling. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android –Nederlandstalig – www.foxandsheep.com/product/nighy-night   

Little Fox Dierendokter  (2,99 euro)  

Kinderen kunnen met deze app dierendokter worden. Ook hier zijn de grappige, mooi uitgewerkte animaties van de hand van Heidi Wittlinger. Vos, vleermuis, konijn, mol en uil bezoeken het boomhuis, waar de praktijk van de dokter zich bevindt. De dieren hebben verschillende verwondingen, ziektes en kwaaltjes. Kinderen kunnen kiezen uit verschillende behandelingen die ze uit eigen ervaring kennen om hen te genezen. Ze moeten bijvoorbeeld de temperatuur meten, medicijnen toedienen en een pleister opplakken. En slakken zijn er alleen voor uilen om op te eten!  (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – www.foxandsheep.com/product/little-fox-animal-doctor