27-01-2023

Junior Stadsdichter 2023 is bekend!

Lees snel verder wie de felbegeerde titel 'Junior Stadsdichter #vanrsl' heeft gewonnen, en wie de publieksprijs in de wacht sleepte! Lees meer

Nieuwsdetail

Nieuws

22-09-2022

Voorstelling Roemeense boekencollectie

Op 25 september, de Europese Dag van de Talen, stelt ARhus samen met enkele leden vanuit de Roemeense gemeenschap in Roeselare, de nieuwe Roemeense boekencollectie voor volwassenen voor. Deze Roemeense startcollectie vormt een mooie aanvulling op de anderstalige collectie die ARhus samen met haar bezoekers nog verder wil uitbreiden in de toekomst.

Collectie uitbouwen in samenwerking met publiek

Elk jaar rond 26 september wordt de Europese Dag van de Talen gevierd. Hiermee wil Europa het belang van meertaligheid en taalkundige diversiteit in de kijker zetten. ARhus grijpt dit moment aan om de nieuwe Roemeense boekencollectie voor volwassenen voor te stellen. 

ARhus startte deze collectie in het Roemeens op vraag van en in samenwerking met enkele enthousiaste leden van de Roemeense gemeenschap in Roeselare. “Nicoleta Antonescu en Catalina Ivascu schonken een mooie verzameling eigen boeken en Anamaria Vition vulde aan met boekentips die we met ARhus konden aankopen,” steekt Sara Clauw, collectieverantwoordelijke bij ARhus, van wal. Deze samenwerking zorgt ervoor dat ARhus Roemeense literatuur kan bekendmaken in Roeselare en daarbuiten, en dat iedereen met interesse in deze taal nu ook boeken in het Roemeens kan ontlenen via ARhus. 

“Op die manier bouwen we met ARhus verder aan een aanbod dat zoveel mogelijk Roeselarenaars kan bereiken. In de toekomst breiden we deze startcollectie graag uit. We staan open voor aankoopsuggesties en voor iedereen die actief wil meewerken aan het beheren van deze collectie. En uiteraard beperken we ons niet tot een Roemeense collectie,” verduidelijkt Sara Clauw. Wie hieraan wil meewerken kan contact opnemen via info@arhus.be

Anderstalige collectie én oefenkansen Nederlands voor groot en klein

Naast het Roemeens kan je in ARhus al boeken en e-boeken voor volwassenen in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Russisch en Oekraïens ontlenen. In Roeselare heeft 9,1% van de inwoners een niet-Belgische EU-herkomst, en 11,4% een niet-EU herkomst. Roemenië, gevolgd door de Sovjet-Unie en Polen, zijn de meest voorkomende herkomstnationaliteiten in Roeselare. 

Daarnaast blijft ARhus als bibliotheek sterk inzetten op oefenkansen om Nederlands te leren. Activiteiten zoals de ARhus Klap! praattafels en Praatwijzer zijn enkele van de mogelijkheden om Nederlands te oefenen. Taalcursussen en leesboeken in eenvoudig Nederlands vindt men in het Taalpunt Nederlands op de 4e verdieping in ARhus De Munt.

Ook voor kinderen heeft ARhus een aanbod aan boeken in andere talen, zoals Engels, Frans, Roemeens, Pools, Russisch, Oekraïens, Arabisch, … Maar ook boeken in de combinatie Nederlands en andere taal. (Voor)lezen in de thuistaal biedt naast leesplezier ook een stimulans voor de Nederlandse taalvaardigheid. En uiteraard is deze collectie toegankelijk voor iedereen die interesse heeft in andere talen!

Bine ati venit!*

Op zondag 25 september om 10u30 stelt ARhus de Roemeense boekencollectie voor volwassenen voor. We verzamelen op de 3e verdieping van ARhus De Munt. Na de voorstelling van de collectie, kan je deelnemen aan een rondleiding in ARhus. Want ARhus heeft nog veel meer in petto, zoals kinderboeken in andere talen, materialen om Nederlands te leren, films, …

 

*Welkom in het Roemeens