21-11-2021

Vacature: Medewerker ICT m/v/x

Kan je vlot overweg met diverse digitale tools en devices? Help je mensen graag met ‘all things digital’? Pak je gemakkelijk zelfstandig uitdagingen aan? Dan ben jij misschien de ‘digital creative’ collega die we zoeken! Solliciteer voor 22 november 2021.Lees meer

Nieuwsdetail

Nieuws

27-04-2016

ARhus helpt bijen in nood

Hoog bezoek in Kenniscentrum ARhus: koningin bij en haar gevolg namen op woensdag 27 april hun intrek in de hoogbouw op De Munt. Imkervereniging De Mandelbie plaatste een bijenkast op het terras van het ARhus-café. Met dit project helpen ARhus en de stad Roeselare de bijenpopulatie, die sterk onder druk staat, een handje. Dit komt ook de biodiversiteit ten goede. Wat noodzakelijk is, want zonder bijen geen appelen, mango's, courgettes, paprika's, …

Bijen in nood
“De bijenpopulatie neemt onrustwekkend af. Dat is op zich niet leuk, maar er is nog meer aan de hand! Iedereen kent het verhaal van de bloemen en de bijtjes. Je weet wel, de bijen als bestuiver. ‘Bijen in nood’ betekent dus ook ‘planten in de problemen’. En dat geldt niet alleen voor de bloemen in jouw tuin. Zonder bijen zouden er geen appels, peren, kersen, pruimen, aubergines, courgettes, pompoenen, uien en kolen groeien”, vertelt Anaïs Parmentier, medewerker van ARhus en één van de initiatiefnemers van het project. Bijen zorgen voor de bestuiving van ongeveer 80% van de planten in de natuur, in perken en plantsoenen. Naar schatting is ruim één derde van ‘s werelds landbouwgewassen afhankelijk van insecten voor zijn bestuiving en vruchtzetting. Doemscenario’s voor de bij kunnen volgens sommige wetenschappers zelfs leiden tot doemscenario’s zoals hongersnood! Hoog tijd dus om deze kleine werkers een handje te helpen, dachten ze bij ARhus.

Stadsimkeren
Stadsimkeren is de laatste jaren een ware trend geworden. Bijen worden al gehouden op vele daken in New York, Parijs en Amsterdam. Ook in eigen land zijn stadsimkers aan de slag in Gent, Antwerpen, Brussel. Onder andere Ikea, Ancienne Belgique, Vlaamse Opera en DHL hebben een of meerdere bijenkasten staan. In Roeselare verzorgt De Mandelbie een 10-tal bijenkasten aan het PCLT, waar ook een imkercursus gevolgd kan worden.
Op aanraden van schepen Filiep Bouckenooghe werkt ook ARhus nu samen met De Mandelbie. Dit is de plaatselijke imkersvereniging uit Roeselare die momenteel ongeveer 165 leden telt. Na enkele contacten met Koen De Waele, voorzitter van De Mandelbie, werd op woensdag 27 april een bijenkast geplaatst op het terras van het ARhus-café. Deze bijenkast zal onderhouden worden door Koen De Waele en Christiaan Van Hooland, beiden ervaren imkers, die de kast wekelijks zullen controleren. De bezoekers van ARhus zullen de bijtjes steeds op een veilige manier kunnen gade slaan vanuit het ARhus-café. Ook het wekelijkse onderhoud door de imker belooft een interessant kijkmoment te worden.

“Bij mooier weer worden ook de bijen weer actief. De winterrust is nu echt voorbij, het bijenvolk is in volle ontwikkeling. Bij de start van het bijenproject van ARhus bestaat het bijenvolk uit zo’n 15.000 bijen. Op z’n hoogtepunt kan het bijenvolk uit wel 80.000 bijen bestaan. Tweemaal kan er honing geoogst worden: de lentehoning en de zomerhoning. Hoeveel dat zal zijn, is moeilijk te voorspellen”, vertelt imker Koen De Waele.

Hier en daar rijst bezorgdheid over het houden van bijen in de stad. Nochtans is er geen reden tot ongerustheid. Bijen zijn geen wespen. Honingbijen zijn bestuivers. Ze zijn op zoek naar nectar uit bloeiende bloemen, bomen en planten. In de natuur eten wespen andere insecten. Ze lusten echter ook graag zoetigheid en hebben het dan ook op onze voeding en voedingsresten gemunt. Dit geldt niet voor bijen: enkel een geopende pot honing zal hun interesse wekken. Honingbijen zijn niet agressief en steken alleen als ze zich bedreigd voelen. Zo’n steek overleven ze zelf niet. Wespen kunnen tot wel 10 keer steken zonder het leven te laten.

Wij kunnen helpen
ARhus wil zijn bezoekers met dit project sensibiliseren op verschillende vlakken. Door interesse aan te kweken voor het leven van de bijen, zal men meer respect krijgen voor mens en milieu, aandacht voor de biodiversiteit. Het bijenvolk zal ook het sociaal contact bevorderen bij de bezoekers van het ARhus-café en ontmoeting stimuleren.

“Ook de Roeselaarse bevolking kan een handje helpen. In het ARhus-café werd een themastand opgezet met materialen uit de collectie. Je krijgt er tips over het bijvriendelijk inrichten van jouw tuin of balkon, zodat er voor onze bijtjes veel nectar te vinden is”, overtuigt medewerker Anaïs. De hoeveelheid bloemen is op 10 jaar tijd met 34% afgenomen. Ook de nieuwe generatie pesticiden blijkt zeer schadelijk voor de bijenpopulatie. Zonder is dus gezonder! Nattere en warmere omstandigheden door de klimaatverandering zorgen dan weer voor een verlengd groeiseizoen, waardoor de grasmat dichter wordt en minder bloemen bevat. Wat opnieuw negatief is voor de bijen. En als gevolg van al deze factoren nemen ziekten en plagen bij wilde bijen alsmaar toe.

Bijen en hommels kunnen vandaag dus best een beetje hulp gebruiken. En iedereen kan een handje toesteken. Rep je naar de themastand in ARhus De Munt om te kijken hoe jij zélf kan helpen. Neem een zakje bloemenzaad mee, met dank aan de land- en tuinbouwschool Vabi. Of bestel gratis bloemenzaad voor een bijenvriendelijke tuin, dankzij de West-Vlaamse campagne ‘Laat het zoemen met bloemen’. (bezoek hun pagina op Facebook hier)

Meer info op www.weekvandebij.be.

Hier kan je ook een audiofragment beluisteren van Radio2 West-Vlaanderen i.v.m. de bijenkast in ARhus.

Bijenspel HiveLife:

Met de leuke en educatieve game HiveLife leer je op een speelse manier alles over het milieu door de ogen van bijen. In het spel vind je puzzels, kwisvraagjes, memory, doolhofspel, bloementapijt, nectarspel, larven vangen, milieuspel, ...  Het spel is bedoeld voor klassen, natuurvrienden, bijenkenners, jong en oud, kortom voor iedereen!

De app kan je downloaden via Google Play of de App store.