02-06-2020

Het ondernemersvirus te pakken? Tips tijdens corona voor startende ondernemers

Heb je al een tijdje een lumineus idee om een eigen zaak te starten? Wil je jezelf ontplooien en lonkt het ondernemerschap, maar heb je nog een extra duwtje in de rug nodig? Onze collega Carmen zet enkele tips voor jou op een rijtje.Lees meer

Nieuwsdetail

Nieuws

19-08-2016

Apps in de kijker: Mobiliteit

De apps die we deze maand presenteren staan in het teken van de Week van de Mobiliteit (16 tot 22 september) die duurzame mobiliteit en bewust autogebruik aanmoedigt. Heel wat apps kunnen je daarbij helpen: carpoolen, bus of trein nemen en navigeren kan je makkelijker doen via apps. Daarnaast zijn er ook apps die je in de auto kunnen helpen, bv. om files te vermijden en te parkeren.   Zoals elke maand selecteerden we ook 5 leuke kinderapps.

CARPOOLEN

Carpool (gratis)

Taxistop en VAB ontwikkelden deze app waarmee je als chauffeur of passagier gemakkelijk iemand kan vinden om een auto te delen. Je kan in realtime vrije plaatsen vragen of aanbieden. Op die manier vind je snel een oplossing bij onvoorziene omstandigheden zoals wanneer je net je trein gemist hebt of je auto in panne valt. Je vindt chauffeurs die in je buurt zijn via de gps-functie van je smartphone of tablet. Via de app kan je hen snel contacteren om een rit te delen.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.vab.be/nl/rijden/carpool

BlaBlaCar (gratis)

Ook met BlaBlaCar kan je als chauffeur vrije plaatsen aanbieden of vind je als passagier snel iemand met wie je kan meerijden en de kosten delen. Je kan op die manier veel goedkoper reizen dan wanneer je de trein of bus zou nemen. Zoek met de app naar ritten die jouw bestemming hebben, kies uit de lijst en bel met één klik de bestuurder. Zelfs op het laatste moment kan je nog een afspraak regelen. De prijs per passagier wordt beperkt zodat bestuurders enkel hun kosten dekken, maar geen winst maken. BlaBlaCar is actief in 22 landen en telt meer dan 30 miljoen leden.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.nl.blablacar.be

OPENBAAR VERVOER

De trein: NMBS (gratis)

Met de app van de NMBS kan je je route met de trein, tram of bus voorbereiden door de vertrek- en aankomsttijden van de verschillende lijnen op te vragen. De informatie is in real-time en je kan automatisch verwittigd worden bij vertragingen. Via de app kan je storingen op het net raadplegen, een alarm instellen voor een halte waar je moet uitstappen en zoeken op treinnummer. Je kan hier ook een ticket aankopen en trajecten bewaren in je kalender. Per sms, e-mail of Twitter kan je tot slot nog contact opnemen met vrienden of familie om hen te laten weten waar je je bevindt.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.belgianrail.be/nl/klantendienst/infodiensten-reistools/dienstregeling-mobiel/apps.aspx

De bus: De Lijn (gratis)

Ook met de app van de busmaatschappij kan je je volledige reistraject met bus, tram, trein, metro en belbus plannen. De app stippelt de voor jou meest interessante route uit, ook als je hierbij moet overstappen in Brussel of Wallonië. Als aankomst- en vertrekpunt kan je kiezen uit haltes, stations en adressen. Ook mogelijk is een adres ingeven van een contactpersoon die je hebt opgeslagen op je smartphone. Koop vervolgens een sms-ticket met de app. Je kan ook een geplande route bewaren en activeren: zo word je begeleid van vertrek tot aankomst. De app toont dan wat de volgende haltes zijn en verwittigt je als je moet afstappen.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.delijn.be/nl/overdelijn/campagnes-acties/app.html

Wallonië en Brussel: NextRide (gratis)

NextRide is interessant als je reist met het openbaar vervoer in Brussel en Wallonië. Met deze app krijg je een snelle toegang tot de dienstregeling van de bussen, trams en metro’s van de MIVB en TEC. De uurroosters kan je offline raadplegen en je kan ook een routeplanner openen waarmee je je trajecten kan vergelijken. De routeplanner toont je wat de kortste of makkelijkste route is waarbij je het minst zal moeten stappen. De gebruikers van de app delen verder nog in real-time het verloop van het openbare vervoer waardoor je meteen op de hoogte wordt gebracht van vertragingen, omleidingen en overvolle voertuigen.

Voor iOS, Android en Windows – Nederlands- en Franstalig – http://nextride.be/timetables

NAVIGATIE & REAL TIME VERKEERSINFO

OsmAnd Maps (alle kaarten tegen 5,99 euro)

Als wandelaar kan je met deze app gebruik maken van uitstekende kaarten van OpenStreetMap. De kaarten kan je op je toestel bewaren en offline gebruiken zodat je batterij niet te snel leegloopt en je geen roamingkosten moet betalen. Je kan een bepaald punt instellen waar de app je naartoe moet brengen of een traject opnemen. Richt de kaarten naar het punt waar je naar toe moet of in een kompasrichting. De kaarten bevatten voet-, wandel- en fietspaden en geven haltes van trein, bus en tram weer. Je kan 5 gratis kaarten krijgen zonder updates of betaalt 5,99 euro voor alle kaarten wereldwijd.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://osmand.net

Touring Mobilis (gratis)

Deze app geeft je verkeersinformatie op maat en in real-time zodat je op de hoogte bent van alle ongevallen, wegenwerken en mobiele radars. Touring vertelt hoe de file zich evolueert en de vertraging waarmee je rekening moet houden en stelt je alternatieve routes voor. De app zegt ook of de weg die je neemt de snelste is. Je kan ook een afspraak en adres ingeven en dan krijg je een signaal zodat je zeker niet te laat vertrekt. Je wordt ook nog geholpen bij het vinden en onthouden van een parkeerplaats.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.touring.be/nl/ledenvoordelen/touring-mobilis-app

Waze (gratis)

Deze navigatieapp beschikt over de grootste gemeenschap van automobilisten. Door rechtstreeks verkeersinformatie met bestuurders uit je regio te delen kan iedereen die de app gebruikt tijd winnen en besparen in brandstofkosten. Gebruikers kunnen zelf ongevallen, politiecontroles en hindernissen melden en tips geven waar je kan tanken tegen lage brandstofprijzen of wat er te zien is in de buurt. De navigatie wordt gesproken en de kaarten worden constant aangepast. De app berekent automatisch een alternatieve route als de verkeerssituatie zich verandert. Waze onthoudt je regelmatige bestemmingen, reistijd en voorkeurroutes. Je kan ook vrienden laten weten wanneer je zal aankomen.

Een gelijkaardige app is Inrix.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.waze.com/nl

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://inrix.com/mobile-apps

Magic Earth (gratis) – Magic Earth Pro (all-in-one Europe: 39,99 euro)

De Magic Earth app biedt je een volwaardig mobiel navigatiesysteem met routeberekening en gesproken instructies. De app maakt gebruik van kaarten die je offline kan bekijken en toont ook 3d- en satellietbeelden. Je krijgt ook info over het weer en de bezienswaardigheden. De functie 'HD Traffic' voorziet je van automatische verkeersupdates en bij druk verkeer stelt de app alternatieve routes voor zodat je geen tijd verliest door files. Je krijgt ook een waarschuwing wanneer je te snel rijdt of flitspalen nadert. Magic Earth is gratis en maakt gebruik van kaarten van OpenStreetMap die rechtenvrij zijn. Magic Earth Pro is betalend en is uitgerust met kaarten en verkeersinformatie van TomTom (voor alle functies binnen Europa betaal je 39,99 euro).

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.generalmagic.com/products

PARKEREN

Betalen via je smartphone: 4411 (gratis)

Met deze app kan je met je smartphone of tablet mobiel parkeren in, tot op heden, 22 steden in België. Door de app te gebruiken kan dit zonder sms. Je krijgt een weergave van je lopende parkeersessie en ziet de kost. Je betaalt hierbij 0,25 euro voor de transactie. Als je mobiel parkeert, betaal je enkel voor de effectieve parkeerduur en heb je geen kleingeld meer nodig. Je hoeft je ook geen zorgen meer te maken over een verlopen parkeerticket. Je kan de app gebruiken in een groeiend aantal gemeenten en steden, waaronder Roeselare, Brugge, Kortrijk, Oostende, Antwerpen, Mechelen, Leuven en Hasselt. De app wordt automatisch geüpdatet als er nieuwe steden bijkomen.

Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig – https://www.4411.be/nl

Parkeerplaats vinden: Citie (gratis) en Interparking (gratis)

Interparking heeft een app laten ontwikkelen waarmee je snel via een plan een parkeerplaats vindt. Je ziet het adres, merkt meteen of er nog plaatsen vrij zijn en krijgt aanwijzingen hoe je ernaartoe moet rijden. Je wordt ook geïnformeerd over de openingsuren en tarieven van de parkeergarage. Je kan gebruik maken van deze app in de steden en gemeenten waar Interparking actief is (tot op vandaag zijn dat Brugge, Gent, Brussel, Antwerpen, Knokke-Heist, Zaventem, Aalst, Ninove, Luik, Namen en Turnhout).

In Roeselare zelf vind je een overzicht van de vrije parkeerplaatsen via de CITIE app. Deze app doet trouwens nog veel meer: de app vervangt de traditionele klantenkaart van de aangesloten handelaars; je kan punten sparen en inwisselen voor producten of diensten en je vindt er de openingsuren van heel wat winkels.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.interparking.be/nl-BE

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://citie.be

KINDERAPPS

First Sounds (liteversie gratis; volledige versie 2,99 euro)

Baby’s van slechts enkele maanden oud kunnen met deze app een reeks geluidjes ontdekken. Elke afbeelding toont een aantal dieren of voorwerpen met de bijbehorende klanken. Het is ook mogelijk om je stem op te nemen en het voorwerp te benoemen, zodat je de woordenschat van je kind verrijkt. (vanaf 1 jaar)

Voor iOS en Android - Nederlandstalig - www.myfirstapp.com/MyFirstApp/1.5+_Page.html

Waar kom ik vandaan? (3,99 euro)

Dit verhaal richt zich tot kinderen die net grote broer of zus geworden zijn. Het wordt voorgelezen door zes voorlezers die elk een personage voor hun rekening nemen. De kleuter Lisa krijgt een zusje en wil weten waar ze vandaan komt. Ze krijgt allerlei vreemde verhaaltjes te horen, maar blijft doorvragen totdat oma de waarheid vertelt. In de grappige tekeningen zijn animaties verstopt zodat kinderen kunnen zoeken naar, bijvoorbeeld, de fopspeen of knuffel van de baby. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/be/app/waar-kom-ik-vandaan/id510307294?mt=8

Letterschool (6,99 euro)

Met deze bekroonde app leren kinderen spelenderwijs alle letters van het alfabet en de cijfers 1 tot 10 schrijven. Ze ontdekken de vormen, namen en klanken van de letters en cijfers. In drie spelletjes, waar ze sterren verdienen en beloond worden met animaties, raken ze de letters en cijfers aan, overtrekken ze en schrijven ze vervolgens volledig zelf. Er zijn twee moeilijkheidsniveaus. De app is heel mooi vormgegeven en heel stimulerend door het spelelement. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – www.letterschool.nl

Hoopa City (2,99 euro)

Bouw aan een dorp en stad waarbij je verschillende elementen kunt gebruiken. Zo kan je het landschap vullen met, onder meer, wegen, huizen, scholen, winkels en pretparken. Je kan naar hartenlust experimenteren. Elk gebouw heeft een speciale combinatie van elementen nodig en je kan kiezen uit 7 bouwelementen zoals water, elektriciteit en baksteen. Het nijlpaard Hoopa houdt in zijn handboek bij hoeveel gebouwen je al ontdekt hebt en hoe je ze moet maken. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://drpanda.com/nl/app/hoopa-city

Monument Valley (3,99 euro)

In deze app moet je Ida, een stille prinses, langs mysterieuze, duizelingwekkende monumenten gidsen. Ontdek hierbij verborgen paden, ontvouw optische illusies en wees slimmer dan de mysterieuze Kraaimensen. Ida moet steeds een bepaald punt van een gebouw bereiken, maar dat is niet eenvoudig in een magische wereld vol optisch bedrog.

Monument Valley is prachtig vormgegeven en stimuleert je ruimtelijk inzicht. (vanaf 10 jaar)

Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig – www.monumentvalleygame.com

 

Meer apps vind je terug op onze website onder Collectie: Apps in de kijker.