16-06-2019

VACATURE: medewerker onthaal

Wil je graag aan de slag in een dynamische en innovatieve organisatie? Wil je het gezicht van ARhus zijn om klanten en bezoekers te verwelkomen? Dan is dit jouw kans! ARhus zoekt een enthousiaste medewerker M/V/X voor het onthaalteam. Solliciteren voor deze deeltijdse functie (25u) kan tot en met 16 juni 2019.Lees meer

Nieuwsdetail

Nieuws

19-05-2017

Unieke spelotheek in Roeselare: "GOED, Deel en Speelgoed"

Kenniscentrum ARhus en Zorgbedrijf Roeselare lanceren een unieke spelotheek in Roeselare, waar maatschappij en ecologie centraal staan.

Speelgoed lenen via een spelotheek is een zegen voor wie het niet breed heeft, maar ook helpt het de afvalberg te verkleinen. Zorgbedrijf Roeselare gaat met de gloednieuwe spelotheek "GOED" nog een stapje verder: naast het lenen van speelgoed krijgt kapot speelgoed er ook een tweede leven. Maaike Cafmeyer leende bijvoorbeeld haar stem om kapot elektronisch speelgoed opnieuw te laten praten. Daarnaast is het ook een ontmoetingsplaats, waar men kan spelen en leren.

ARhus verleent zijn samenwerking graag aan deze vernieuwende spelotheek. We bieden onze expertise en ons bibliotheeksysteem aan voor de uitleen van het speelgoed.

Speelgoed uitlenen

Wie graag speelgoed wil lenen of de sfeer wil komen opsnuiven, is van harte welkom bij "GOED, Deel en Speelgoed" in de Noordstraat 155 in Roeselare. Met je ARhuspas kan je vanaf nu ook terecht bij GOED! Lid worden? 

  • Alle spelmaterialen zijn terug te vinden in de catalogus van ARhus.
  • Leden kunnen tot 10 spellen uitlenen per keer, voor 3 weken. Verlengen is niet mogelijk.
  • GOED vraagt leengeld: €0,50/spel.
  • Het totale maximum aantal dat je kan ontlenen op je ARhuspas zal opgetrokken worden naar 25. Goed nieuws voor alle leden dus!
  • Via Mijn Bibliotheek kan je ook je uitleningen terugvinden.
  • Uitgeleend speelgoed kan je reserveren via de catalogus.

De spelotheek beschikt ook over themaboxen voor kinderfeestjes of communies. De reservaties voor de themaboxen gebeuren niet via de catalogus maar via www.zbroeselare.be/goed

Meer info over de uitleenvoorwaarden

100% GOED

Oud en kapot speelgoed krijgt een tweede leven onder het label 100% GOED. Mensen kunnen kapot speelgoed inleveren, dat door creatieve vrijwilligers zorgvuldig wordt opgeknapt, en daarna uitgeleend kan worden. Wat niet meer bruikbaar is wordt omgevormd tot nieuw gebruiksvoorwerp zoals bijvoorbeeld een dinosauruskapstok, en verkocht voor een goed doel.

Educatie

Naast het lenen en repareren van speelgoed wordt GOED ook een plaats om te leren. Hiervoor zette Zorgbedrijf Roeselare een samenwerking met Kenniscentrum ARhus op.

De afgelopen weken werd namelijk al het speelgoed ingevoerd in het bibliotheeksysteem van ARhus. In de webcatalogus kan er informatie rond het speelgoed geraadpleegd worden en ook het uitlenen zal gebeuren via het bibliotheeksysteem van ARhus. Dit was mogelijk met de steun van provincie West-Vlaanderen en Cultuurconnect.

“Dat is voor ons echter enkel het begin van de samenwerking,” licht directeur Yves Rosseel toe. “Onder het motto GOED geSTEMd willen we samen met het Zorgbedrijf aan de slag met STEAM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) en onderzoekend leren in de kinderopvang. We zijn ervan overtuigd dat spelen en leren elkaar kunnen vinden via STEM. Denk bijvoorbeeld aan de basis van elektronica te leren begrijpen door oud elektronisch speelgoed open te schroeven en te proberen het te repareren of machines ontwerpen met educatief LEGO speelgoed”.

Startpunt is het opbouwen van expertise. ARhus brengt via zijn netwerk expertise en opleiding aan. Zorgbedrijf Roeselare investeert in de opleiding voor de medewerkers, waarbij GOED als uitvalsbasis en draaischijf kan functioneren. “We willen het lokaal netwerk bovendien nog verder uitbreiden met scholen, want we zien hier een ideaal verbindingselement in tussen school, kinderopvang en spelotheek,” vult voorzitter Bart Wenes aan. Basisscholen Spanjeschool-de Tassche en De Bever zetten hun deuren open als proeftuin. Vives expertisecentrum onderwijsinnovatie ondersteunt als didactisch partner.

Sociaal karakter en therapie

"GOED, Deel en Speelgoed" moet ook een ontmoetingsplaats worden. Als maatschappelijk initiatief is het sociale karakter van GOED erg belangrijk. “Het pand werd ingericht om leren, spelen en ontmoeten mogelijk te maken”, duidt projectmedewerker Niki Corveleijn. “Iedereen is welkom om GOED te leren kennen.”

De spelotheek blijft zich ook inzetten voor mensen met een specifieke zorgbehoefte. Met een ruim aanbod voor kinderen, maar ook voor bijvoorbeeld ouderen met dementie. “Er zijn verschillende spelvormen die mensen met dementie kunnen helpen. Denk maar aan reminiscentietherapie”.

Openingsuren "GOED, Deel en Speelgoed"

Spelotheek GOED in de Noordstraat 155 in Roeselare opent zijn deuren officieel op zaterdag 20 mei 2017 van 14u tot 17u. Vanaf woensdag 24 mei gaat het uitlenen van speelgoed van start.

De openingsuren zijn:

  • maandag van 16u tot 18u
  • woensdag van 13u tot 18u
  • zaterdag van 9u tot 12u

Op afspraak kan er langsgekomen worden van maandag tot vrijdag.

Meer info: www.zbroeselare.be/goed