28-07-2018

VACATURES: communicatiemedewerker en projectmedewerker jongeren

Ter versterking van ons team is ARhus op zoek naar een communicatiemedewerker en een projectmedewerker jongeren. Word jij onze nieuwe collega? Kandideer voor 28 juli!Lees meer

Nieuwsdetail

08-01-2018

Ontdek ons voorjaarsprogramma

“Panta Rhei!” De oude Grieken waren hiervan reeds overtuigd. Het komt er dus op aan om de vinger aan de pols te houden. Letterlijk en figuurlijk. En daar hebben we – ook in 2018 – ARhus voor. Kenniscentrum ARhus beschouwt het als een voorrecht om de burgers van Roeselare (en ver daarbuiten!) op de hoogte te houden van alles wat reilt en zeilt in de wereld. Om iedereen op die manier ‘geletterd’ te houden of te maken. En geletterd moet je in dit geval niet letterlijk nemen. Politieke geletterdheid, ondernemersgeletterdheid, sociale geletterdheid, digitale geletterdheid, gezondheidsgeletterdheid …

In een wereld waarin alles constant in beweging is, behoren bibliotheken en kenniscentra tot de sectoren die groeien en meegroeien met de veranderende tijd. “Het is de ambitie van ARhus om ook in het nieuw gestarte jaar ervoor te zorgen dat elke burger op zijn eigen, volwaardige manier kan wonen, werken en leven in zijn stad en in deze wereld van vandaag en morgen! ,” aldus een ambitieuze algemeen directeur van ARhus, Yves Rosseel.

De cijfers

“In 2017 kreeg ARhus De Munt 366 454 bezoekers over de vloer. Het jaar daarvoor waren er dat 338 321. Dus na een stijging van 5% van 2015 naar 2016, noteren we voor 2017 opnieuw een positieve evolutie, van meer dan 8%!  En dan worden onze bezoekers in de ARhus afdelingen in Beveren, Gitsestraat en Rumbeke nog buiten beschouwing gelaten,” aldus Rosseel. Het bezoekersaantal van ‘recordmaand’ oktober 2016 (met  31 019 bezoekers) werd in 2017 meermaals verpulverd. Zes keer om precies te zijn, met een nieuw recordaantal in maart 2017: 34  817 bezoekers! Het staat als een paal boven water: wie naar ARhus komt, komt niet langer alleen voor de bibliotheekwerking. “De eigen programmering én gastactiviteiten - die via het ter beschikking stellen van onze accommodatie - binnen en buiten onze reguliere openingsuren in ARhus én extra muros doorgaan, kunnen op steeds meer interesse rekenen. We zijn dan ook op zoek naar versterking voor ons team infrastructuur: een nieuwe medewerker ICT & Podiumtechniek, die het gebruik van onze digitale omgeving en podiumtechnieken op een  hoger niveau kan tillen,” aldus Rosseel.

Metamorfose ARhus-café

Ook ARhus is constant in beweging. “In 2017 openden we de deuren van onze ‘ARgora’ conferentieruimte – een plek waar ontmoeting en kennisdeling centraal staan. En met in het achterhoofd het wijze gezegde “geen klank zonder drank”, nam het ARhus-bestuur nog een andere belangrijke beslissing: in 2018 ondergaat het ARhus-café een volledige metamorfose – een facelift die de naam ARhus-café alle eer zal aandoen. We zijn ervan overtuigd dat onze bezoekers er de tijdelijke ongemakjes graag zullen bijnemen”, aldus Yves Rosseel.

Nieuw in de programmering

Naast een rijke collectie en bibliotheekwerking, zet ARhus ook in op regionale en internationale projecten en op een diverse programmering. Het programma aanbod voor het voorjaar van 2018 werd gebundeld in een handige seizoensbrochure. Deze werd in Roeselare en deelgemeenten bus-aan-bus bedeeld en ligt – uiteraard – ook ter beschikking in alle afdelingen van ARhus en andere locaties in onze stad.

Nieuw dit voorjaar is de reeks ‘De Middagploeg’. Gezien de werken in het ARhus-café gaat ‘Broodje ARhus’ er niet langer door. Wel nodigt het kenniscentrum nog steeds maandelijks, op donderdag voer de middag, bevlogen sprekers uit die tijdens ‘De Middagploeg’ in ARhus hun verhaal brengen. Dus niet langer met soep en broodje in het ARhus-café, maar wel mét passie, wilskracht, engagement en emotie!

Ook het concept van ‘Kennismakers Junior’ werd vernieuwd. Kinderen van 9 tot 12 jaar kunnen nog steeds in ARhus terecht op zondagvoormiddag voor interactieve lezingen waarbij creatieve talenten vertellen over hun passie. Deze Kennismakers Junior-sessies vormen telkens de start van een nieuwe activiteit in de workshophoek op verdieping +2 van ARhus De Munt. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen er, doorlopend tijdens de openingsuren, aan de slag gaan rond een specifiek thema, gelinkt aan de Kennismakers Jr.-sessie. “Dit format biedt de mogelijkheid om onze jeugdcollectie vanuit verschillende perspectieven te leren kennen en te beleven. Kinderen ontdekken hun eigen talenten, interesses en smaken en geven vanuit een kritische blik hun eigen verbeelding, verhaal en creatie vorm. Om de één à twee maand wisselt het thema en de werkvorm,” verduidelijkt Eva Vandermeersch, die het nieuwe concept binnen ARhus vorm gaf. Onder meer poëziewonder Siel Verhanneman en de Roeselaarse Renilde Rommens komen dit voorjaar in ARhus langs.

Ontdek het volledige programma aanbod van ARhus voor januari-juni 2018 in de nieuwe seizoensbrochure en op www.arhus.be/kalender.