15-08-2019

Vakantieuitlening

Ga zorgeloos je vakantie tegemoet met je uitgeleende boeken of cd's. De meeste materialen kan je tijdens de zomervakantie immers vijf weken houden in plaats van drie.Lees meer

Nieuwsdetail

03-12-2018

Schrijf mee met Amnesty International voor de Rechten van de Mens

Op maandag 10 december is het niet alleen de Dag van de Rechten van de Mens, maar ook de 70e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM). Het is ook al het zestiende jaar dat Amnesty International in december honderdduizenden mensen over de hele wereld mobiliseert voor de Schrijfmarathon.

Onder het motto ‘Jouw brief kan levens veranderen’, wordt er ook in ARhus een schrijfmarathon georganiseerd. Dit jaar voert Amnesty International actie voor 9 vrouwelijke mensenrechtenverdedigers. Net omdat ze opkomen voor de rechten van anderen zijn ze zelf ook het slachtoffer van onrecht. Meer dan ooit zelfs krijgen ze vandaag te maken met intimidatie, misbruik en geweld, worden ze gevangen genomen, gefolterd en zelfs vermoord.

Zo wordt er bijvoorbeeld geschreven voor Atena Daemi die in een Iraanse cel zit omdat ze campagne voert tegen de doodstraf. Tijdens de marathon worden er brieven geschreven naar de Iraanse autoriteiten om de vrijlating te vragen van Atena.

Er wordt ook geschreven voor Vitalina die opkomt voor de rechten van de LGBTIQ-gemeenschap In Oekraine. Ze opende er een informatiecentrum en neemt deel aan vreedzame acties. Ze wordt regelmatig bedreigd en aangevallen. In een brief aan de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken vragen Amnesty-sympathisanten om Vitalina te beschermen en haar aanvallers te vervolgen.

Naast een brief aan de betrokken autoriteiten kunnen mensen ook een solidariteitskaartje sturen naar de mensenrechtenverdedigers zelf om hen een hart onder de riem te steken.

Wil jij ook in je pen kruipen voor (één van deze) negen vrouwen? Kom dan op maandag 10 december tussen 15u en 19u naar het ARhus Café. Amnesty International zorgt voor pen, papier en postzegels.

Lees meer.