15-08-2019

Vakantieuitlening

Ga zorgeloos je vakantie tegemoet met je uitgeleende boeken of cd's. De meeste materialen kan je tijdens de zomervakantie immers vijf weken houden in plaats van drie.Lees meer

Nieuwsdetail

20-06-2019

Boekenverkoop in Kringwinkels

Vanaf nu is het elke dag boekenverkoop! Niet in ARhus zelf, maar wel bij Kringwinkel Midwest. In de Kringwinkels van Roeselare, Tielt, Izegem en Torhout kan je onze tweedehands boeken voor een prikje kopen. Zo maken we in onze rekken plaats voor nieuwe boeken én steunen we de Kringwinkel bij zijn maatschappelijke doelstellingen: zorg voor het milieu en sociale tewerkstelling.

ARhus houdt regelmatig grote schoonmaak in het enorme boekenbestand om steeds een actuele collectie aan te bieden aan de bibliotheekbezoekers. Dankzij een samenwerking met De Kringwinkel Midden West-Vlaanderen krijgen boeken van ARhus een tweede leven via de Kringwinkelpunten in Roeselare, Tielt, Izegem en Torhout. Jawel, je leest het goed: weldra kan je tweedehands kook- en bakboeken, reisgidsen, thrillers, romantische boeken, jeugdboeken … van ARhus elke dag voor een prikje op de kop tikken!

“Op die manier levert Kenniscentrum ARhus in Roeselare een bijdrage aan de circulaire economie, steunen we De Kringwinkel bij zijn maatschappelijke doelstellingen en kunnen we onze tweedehands boeken vlotter een nieuwe bestemming geven”, aldus Sara Clauw, collectieverantwoordelijke bij ARhus.

Meer dan tweedehands

De Kringwinkel is niet zomaar een tweedehandswinkel. “Uiteraard vind je in de vier Kringwinkels in onze regio (en 135 Kringwinkels over heel Vlaanderen)  leuke, originele en betaalbare tweedehandsspullen. Door herbruikbare spullen in te zamelen en te verkopen, verkleinen we ook de afvalberg. Bovendien bieden we werkgelegenheid aan mensen die het moeilijk hebben om een job te vinden op de reguliere arbeidsmarkt,” verduidelijkt Laurent Van Weehaeghe, commercieel directeur van De Kringwinkel Midden West-Vlaanderen. “Dankzij De Kringwinkel hebben in Vlaanderen zo’n 6000 mensen werk (200 in onze regio Midwest), waarvan zo’n 80% uit ‘kansengroepen’ komen: mensen die langdurig werkloos of laaggeschoold zijn, door ziekte geveld of gewoon pech hebben gehad,” vult Van Weehaeghe aan.

Win-win

Meer dan vier op tien Vlamingen koopt jaarlijks tweedehands. En veel van deze Kringwinkel-addicts kopen boeken. Eerder al kon De Kringwinkel rekenen op welkome giften van diverse bibliotheken. Voor De Kringwinkel Midwest, en de klanten van hun vier winkelpunten in Roeselare, Tielt, Izegem en Torhout, betekent de structurele samenwerking met ARhus een echte win-win: “We kunnen rekenen op een groter volume boeken en een frequente vernieuwing van het assortiment, alsook worden de boeken vooraf door ARhus gesorteerd. Dit sorteringsproces vormt voor onze doelgroepenmedewerkers vaak een grote uitdaging. Misschien trekken we dankzij deze samenwerking ook een nieuw cliënteel aan dat via de boeken van ARhus een weg naar De Kringwinkel zal vinden”, verduidelijkt Van Weehaeghe. “We zien in de toekomst ook andere samenwerkingen met Kenniscentrum ARhus mogelijk.”

“Op die manier overtuigen we nog meer mensen om een bijdrage te leveren aan de circulaire economie in onze regio” vult Henk Kindt, voorzitter van ARhus aan. “Bovendien zijn we blij dat de opbrengst van de verkoop van de boeken van ARhus geïnvesteerd wordt in sociale tewerkstelling, de verbetering van de werking van De Kringwinkel en hun maatschappelijke doelstellingen: aandacht voor het milieu dankzij lokaal hergebruik, en ervoor zorgen dat iedereen, ook met een beperkt budget, kwaliteitsvolle goederen kan kopen.”

Praktisch

De tweedehands boeken van ARhus worden vanaf dinsdag 18 juni te koop aangeboden in de vier winkelpunten van De Kringwinkel Midden West-Vlaanderen: Roeselare (Désiré Mergaertstraat 15), Tielt (Deken Darraslaan 58), Izegem (L. De Raetlaan 5) en Torhout (Industrielaan 27a).

De Kringwinkels zijn doorlopend open op dinsdag tot en met zaterdag van 10u tot 17u30; gesloten op zondag en maandag.

Je hebt er al een tweedehands boek vanaf 0,25 euro (tot 2 euro).

Goed om weten

Collectiematerialen van ARhus krijgen ook op andere plaatsen een tweede leven. Zo worden ook in de winkel van Televestiaire in de Noordstraat in Roeselare regelmatig tweedehands romans en kinderboeken voor een prikje te koop aangeboden. De sportbijlages van kranten worden bijgehouden in de bibliotheek van KOERS, museum van de Wielersport. De magazines uit het ARhus Café worden doorgegeven voor gebruik in de wachtruimtes van het Welzijnshuis: “Dankzij de medewerking van ARhus kunnen we een abonnement uitsparen en de extra middelen inzetten voor meer activiteiten met onze doelgroep,” aldus stafmedewerker Anne-Mieke De Wilde.

In ARhus De Munt op verdieping -0 is er een geefplein. Boeken die niet meer voor uitleen of verkoop geschikt zijn, geven we daar regelmatig gratis weg.