03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

Nieuwsdetail

22-05-2017

Apps in de kijker: apps voor studenten

In juni is de blokperiode weer volop bezig. Om je een hart onder de riem te steken, hebben we deze maand een lijstje apps samengesteld die ondersteuning bieden bij het studeren. Je vindt er toepassingen om een planning op te stellen, productiever te zijn en jezelf te overhoren. Andere applicaties helpen je bij het verwerken van de leerstof: je kunt er, bijvoorbeeld, mindmaps en samenvattingen mee maken of filmpjes en afbeeldingen bewaren. Veel van de apps maken het ook mogelijk om samen te werken met studiegenoten en zo de inspanningen wat te verdelen.

Alarmy (Sleep If U Can) (basisversie gratis)

Tijdens de blokperiode sta je best op tijd op. Ook op de dag van je examen wil je niet te laat komen. Deze app laat je niet te lang in bed liggen. Je moet een foto nemen van een plaats in je huis zoals de wastafel in de badkamer. ’s Morgens laat de app een alarm horen dat je pas kunt uitzetten als je opnieuw een beeld van dezelfde plaats vastlegt. Het is ook mogelijk het alarm uit te schakelen door een rekensom op te lossen. Dankzij deze app sta je dus nooit meer te laat op en heb je meer productieve dagen!

Voor iOS en Android –Nederlandstalig – http://alar.my/

Exam Countdown (gratis)

In deze app bewaar je alle data waarop je examens doorgaan. De app telt af hoeveel dagen je nog hebt om je voor te bereiden. De examens kan je elk een andere kleur en pictogram geven en voorzien van notities. Zo bewaar je op je toestel een eenvoudig, maar duidelijk overzicht van je examens.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/be/app/exam-countdown/id873279955?l=nl&mt=8

Forest (gratis voor Android - 2,29 euro voor iOS)

Forest stimuleert je op een positieve manier om minder naar je smartphone of tablet te grijpen. Zo pak je je “digibesitas” aan en lukt het beter om geconcentreerd te blijven bij het studeren. Geef in de app aan dat je een halfuur of langer zonder je toestel kan en begin met planten. Voor elk halfuur dat het je lukt om geen andere apps te openen, groeit er een boom in je virtuele bos. Indien je toch een spelletje speelt of Facebook opent, gaat je boom dood. Je kan ook instellen waaraan je je tijd wil spenderen (bv. studeren, sport, muziek of afspreken met vrienden). Statistieken tonen dan hoeveel bomen je per dag geplant hebt en hoeveel tijd je nuttig hebt kunnen besteden.

Voor iOS en Android – Engelstalig – https://www.forestapp.cc/en/

Sticky Notes (gratis)

Met deze app kan je memoblaadjes in allerlei kleuren op je tablet of smartphone zetten. Zo kan je je taken organiseren en prioriteiten stellen. Sommige studenten gebruiken per vak een andere kleur. Je kan je notities op het scherm verplaatsen door ze te verslepen. Je kan de grootte van het blaadje wijzigen door te ‘pinchen’ of knijpen.

Voor iOS – Nederlandstalig – http://www.stickynotesapp.com/

Quizlet (gratis)

Verwerk je leerstof op een leuke, interactieve manier met Quizlet. Je kan hier je eigen studiemateriaal aanmaken of vragen oplossen van andere gebruikers in om het even welk vak. Als je woordenschat uit vreemde talen leert, hoor je ook de uitspraak. Je kan jezelf overhoren met steekkaarten, door paren met elkaar te verbinden of waar/onwaar-, meerkeuze- en open vragen op te lossen. Als je de deadline ingeeft, helpt de app je met plannen en toont hierbij je vorderingen.

Voor iOS en Android – Engelstalig – http://www.quizlet.com

Studies (gratis)

Ook met Studies kan je steekkaarten van je leerstof maken. Je samenvattingen kan je verrijken met afbeeldingen, audiofragmenten en filmpjes. Maak je fiches zo lang je wil en deel ze met vrienden. Met Studies kan je ook een studieplanning maken of jezelf overhoren met een quiz. Je kan ook inhoud uit Quizlet of uit tekst- en rekenbladprogramma’s importeren.

Voor iOS – Engelstalig – http://www.studiesapp.com/

GoConqr (basisversie gratis)

GoConqr biedt ook meerdere manieren om je cursussen te studeren en materiaal uit te wisselen. Je kan van je leerstof mindmaps, steekkaarten, notities, slides of quizzen maken en delen met anderen. Zo kan je GoConqr gebruiken om samen te leren met vrienden of contact te leggen met studiegenoten over de hele wereld. Je kan hierbij lid worden van verschillende groepen en leermateriaal van anderen binnen je vak bekijken en beoordelen.

Voor iOS en Android – Engelstalig – https://www.goconqr.com/en/info/mobile/

WRTS (gratis)

Moet je voor een examen snel woordenlijstjes uit het hoofd leren? Met WRTS kan je je woordenschat offline inoefenen. Kies de gewenste taal en voer zelf je woordenlijsten in of neem ze over van uitgevers of andere gebruikers. De app laat je kiezen uit verschillende overhoormethoden: je kan, bijvoorbeeld, jezelf in gedachten overhoren, een puzzel maken of een dictee doen. In courante talen hoor je ook de uitspraak. Op de website kan je lijsten delen met anderen. Website en app worden dan met elkaar gesynchoniseerd.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://wrts.nl

Babylon Translator (Android) / iBabylon (iOS) (beide gratis)

Voor bepaalde vakken moet je veel teksten in andere talen lezen en verwerken. De apps van Babylon zijn dan een grote hulp. Je kan woorden uit meer dan 75 talen laten vertalen en voor de meest courante talen ook volledige zinnen. Typ het woord in of knip en plak vanuit je browser, tekst of e-mail. De app herkent meteen de taal en geeft automatisch de vertaling naar de gevraagde taal. Omdat Babylon zijn resultaten online van de server haalt, moet je wel verbonden zijn met internet.

Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig – http://www.babylon-software.com/products/mobile

Scanner Pro (4,49 euro)

De leerstof die je moet studeren, heb je meestal op papier. Heel vervelend is het als je dan een bepaald blad niet meer vindt. Met Scanner Pro kan je gemakkelijk papieren inscannen en een digitale versie ervan bewaren op je smartphone of tablet. Het is ook heel eenvoudig om deze bestanden door te sturen naar je vrienden. Dit kan per e-mail of door ze op te laden in Dropbox, Evernote en andere toepassingen. Met OCR kan je ook nog een scan of PDF in een tekst omzetten.

Voor iOS – Engelstalig – https://readdle.com/products/scannerpro

KINDERAPPS

Bollo (gratis)

Maak kennis met Bollo de Beer en zijn vriendjes en ga mee op ontdekkingstocht naar het bos, het strand en de besneeuwde bergen! Hier kan je luisteren naar verhaaltjes, spelletjes spelen en muziek maken. In de app kan je ook afleveringen van de tv-serie De avonturen van Bollo bekijken. Bollo is de mascotte van Landal GreenParks, maar de app bevat geen in-app-aankopen of advertenties. Kinderen zullen veel plezier beleven aan de animaties en interactieve elementen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://www.landal.nl/thema/kids/ontmoeten/bollo

Professor Staal (0,49 euro)

Deze app is gebaseerd op het prentenboek Het rare verhaal van Professor Staal van Hanneke van der Meer. Het kan een leuke aanvulling zijn na het voorlezen van het prentenboek. Professor Staal is een vreemde snuiter. Hij houdt nergens van behalve van staal. Op een dag krijgt hij het idee om een luchtballon te bouwen… van staal. In deze app kan je hem daarbij helpen. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - http://somoiso.nl/nl/project/professor-staal/

This is sand (gratis)

Maak prachtige kunstwerkjes door met zand in allerlei kleuren te strooien. Je kan een profiel aanmaken om je creaties bij te houden en die van anderen te bekijken. De basisversie van de app is gratis. Wil je meer mogelijkheden, dan kan je de toolkit voor 2,29 euro aankopen. Hiermee kan je nog beter kleuren mengen. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - https://thisissand.com/

Sock Puppets (gratis)

Met Sock Puppets maak je je eigen filmpjes met grappige handpoppen. Duw op ‘record’ en spreek je tekst in. De poppen zullen hun lippen mee bewegen met je stem. Vervolgens kan je de achtergrond, voorwerpen en landschappen aanpassen terwijl je een filmpje maakt. Neem leuke foto’s en gebruik ze als achtergrond. Samen met je vrienden kan je grappige dialoogjes opvoeren door elk de tekst van een pop in te spreken. In de app kan je meer achtergronden, poppen en opnametijd aankopen. De volledige inhoud is beschikbaar voor 3,49 euro. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS – Engelstalig - http://my.smithmicro.com/sock-puppets-description.html

Rainmaker : the beautiful flood (2,29 euro)

In deze avontuurlijke puzzelgame probeer je samen met het meisje Tian het geheim van de regen te ontdekken. Je komt samen in verschillende ruimtes terecht en moet proberen het deurtje te bereiken om naar het volgende level te gaan. Met een medaillon verander je Tian in een andere gedaante waarvan je de eigenschappen nodig hebt om de puzzel op te lossen. Zo kan ze een zwevende luchtbel worden, een vierkant massief blok, een opspringende basketbal en een kruipende spin. Op die manier ontwijk je obstakels die je onderweg tegenkomt. Met de mooie vormgeving en mysterieuze muziek dompelt de app je onder in een andere wereld. De puzzels stimuleren je logisch denkvermogen en ruimtelijk inzicht en prikkelen je fantasie. Je kan ook zelf een level ontwerpen. (vanaf 9 jaar)

Voor iOS en Android– Engelstalig - http://www.sweatychair.com/rainmaker/

APP VOOR HET LAGER ONDERWIJS

Sock Puppets (gratis)

Met Sock Puppets kan je je leerlingen een grappige presentatie laten geven. Met de app kan je filmpjes maken waarin handpoppen een dialoogje opvoeren. Als je samen met anderen je tekstje inspreekt, bewegen de poppen hun lippen mee met jullie stem. Neem leuke foto’s en gebruik ze als achtergrond en pas ook de voorwerpen en landschappen aan. Er is een gratis lightversie van de app en de volledige inhoud is beschikbaar voor 3,49 euro. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS – Engelstalig - http://my.smithmicro.com/sock-puppets-description.html

APP VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS

Scanner Pro (4,49 euro)

Met deze app kan je snel papieren uit je cursus inscannen. Zo kan je notities met elkaar uitwisselen en een digitale versie van een stuk leerstof op je smartphone of tablet bewaren. Bestanden kan je naar elkaar doorsturen via e-mail of door ze op te laden in Dropbox, Evernote en andere toepassingen. Met OCR kan je ook nog een scan of PDF in een tekst omzetten.

Voor iOS – Engelstalig – https://readdle.com/products/scannerpro

 

Meer apps in de kijker vind je hier.