03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

Nieuwsdetail

26-06-2017

Apps in de kijker: apps voor op reis

Deze maand stellen we enkele apps voor die vakantiegangers kunnen helpen bij de voorbereiding van hun reis en die ook handig kunnen zijn eens je op je bestemming aangekomen bent. Via de apps reserveer je, onder meer, goedkope hotelkamers of kampeerplaatsen, zie je waar je lekker kunt eten en wat je niet mag missen, leer je de vreemde taal spreken of reken je snel prijzen uit in euro. Voor kinderen hebben we enkele apps opgelijst waarmee ze onderweg zoet zijn. Je vindt er ontspannende en educatieve spelletjes, een app met e-boeken en één waarmee je lekker creatief kunt zijn.

Skyscanner (gratis)

Deze app maakt het mogelijk om met één toepassing je vliegticket, hotelkamer en huurauto te boeken. Zoek en vergelijk het aanbod om het even wanneer en waar je je bevindt. Skyscanner vindt snel de beste deals. Stel een alarm in en je mist nooit meer een prijsverlaging. Je kan ook gemakkelijk opzoeken wat de goedkoopste bestemmingen zijn om naar te vliegen en wat de duurste reisperiode is. Bij het zoeken in de databank kan je op relevante kenmerken filteren om snel tegemoet te komen aan je wensen.

Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig – https://www.skyscanner.nl

Digitourist ( gratis)

Deze digitale reisgids geeft tips voor bijna heel Europa. Digitourist wijst je de weg naar alle bezienswaardigheden in je buurt. Je krijgt toegang tot de info over de trekpleister aan de hand van foto’s en wordt ook doorverwezen naar de website. Alle suggesties worden in categorieën onderverdeeld en aangeduid op de kaart. Maak zo lijstjes van alles wat je wil bezoeken.

Voor iOS en Android –Engelstalig – https://www.digitourist.com/nl/

Lonely Planet Guides (gratis)

Lonely Planet biedt voor meer dan 100 steden een app aan met alle info die je het maximum laten halen uit je citytrip. De app geeft heel wat tips en bespreekt de belangrijkste bezienswaardigheden en laat je hierbij ook zoeken op nabijheid. Er is ook een module om de wisselkoersen te berekenen, een beknopte conversatiegids en kaarten die je offline kan raadplegen. Met bladwijzers kan je nuttige info snel terugvinden.

Voor iOS en Android – Engelstalig – https://www.lonelyplanet.com/guides

Yelp (gratis)

Yelp wijst je de weg naar plaatsjes waar je gezellig kunt eten, drinken, shoppen of ontspannen. Ook kan je eenvoudig adressen en telefoonnummers opzoeken en rechtstreeks via de app reservaties maken. Door de beoordelingen van andere gebruikers te lezen, maak je snel je keuze. Het is mogelijk om de resultaten volgens afstand, waardering, prijs of openingsuren te filteren.

Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig – https://nl.yelp.be

Campercontact (5,49 euro)

Met deze app heb je toegang tot een uitgebreide database met camperlocaties in 39 Europese landen. De zoek- en filtermogelijkheden helpen je snel een kampeerplaats te vinden in de buurt van je huidige positie of je verblijfplaats. Van elke locatie krijg je gedetailleerde informatie: adres en GPS-coördinaten, prijs, beoordeling, aantal plaatsen, faciliteiten en foto’s. Raadpleeg alles offline. Je kan zelf nieuwe locaties toevoegen, ze markeren als favoriet of delen via e-mail en sociale media. In een gratis versie van de app is slechts een deel van de databank beschikbaar.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.campercontact.com/nl/

PackPoint (basisversie gratis)

Moeite met inpakken voor een reis? PackPoint zorgt ervoor dat je niets vergeet! De app selecteert voor jou de spullen die je nodig hebt door rekening te houden met de duur van de reis, het weer op je bestemming en de activiteiten die je hebt gepland. Je kan je afgewerkt lijstje bewaren en delen met je vrienden die ook hulp nodig hebben met inpakken! De volledige app met alle functionaliteiten kan je aankopen voor 3,49 euro.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.packpnt.com/

XE Currency (gratis)

Als je naar een ander land reist, wordt er vaak betaald in een andere munteenheid. Met XE Currency kan je gemakkelijk de eigen munt omzetten in een vreemde valuta en omgekeerd. De wisselkoersen worden geüpdatet zodat je altijd de juiste omrekening krijgt.

Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig – http://www.xe.com/apps/

WiFi Map (liteversie gratis)

Deze app zoekt wereldwijd naar WiFi-hotspots zodat je gratis, zonder roamingkosten, op internet kunt. Andere gebruikers delen wachtwoorden die je gratis kan gebruiken. Met de kaartnavigatie kan je zoeken op de dichtstbijzijnde plaats. Je kan ook de snelheid van WiFi-verbindingen testen en gevonden hotspots via sociale media delen.

Voor iOS en Android – Engelstalig – http://www.wifimap.io/

Spraak Vertaler (SayHi Translate) (gratis)

Als je op reis bent, wil je graag een woordje wisselen met de plaatselijke bevolking. Je bent hierin echter gehinderd omdat je de vreemde taal niet meester bent. Deze toepassing kan voor jou tolken. Spreek in jouw taal en de app vertaalt wat je zegt in een andere taal naar keuze. Je kan hierbij kiezen uit meer dan 100 talen en dialecten. Indien beschikbaar voor je taal, krijg je bij de vertaling een mannelijke of vrouwelijke stem te horen. Het is mogelijk de spreeksnelheid te verhogen of verlagen. Je kan ook een woordenboek gebruiken en vertalingen opslaan. De app werkt enkel online. Een alternatief voor Android is Voice Translator.

Voor iOS – meerdere talen – http://www.sayhitranslate.com/

Zeker op reis (gratis)

Met deze app heb je belangrijke medische gegevens op zak. Zo zijn de alarmnummers van medische diensten, ambassades en ziekenhuizen wereldwijd opgenomen. In een persoonlijk medisch paspoort kan je al jouw gegevens met betrekking tot geneesmiddelen en vaccinaties invullen. Je kan met de toepassing ook een planning opstellen als je een middel tegen malaria moet innemen. Er wordt verder nog een overzicht van de meest voorkomende reisziekten gegeven en per land krijg je nuttige info, adressen en reistips om (medische) problemen te vermijden. Met het reiswoordenboek, tot slot, heb je voor het Frans, Duits, Engels, Spaans, Italiaans en Turks alle belangrijke termen bij de hand.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.zekeropreis.nl/

CloudLibrary (gratis)

Als je lid bent van ARhus, kan je met deze app gratis Engelstalige e-boeken ontlenen. Zo heb je zeker genoeg leesvoer mee op reis! Per keer kan je 3 titels downloaden naar je tablet of computer. De e-boeken blijven 3 weken beschikbaar voor jou. Je kan uit een gevarieerde Engelstalige collectie kiezen van hedendaagse literatuur, klassiekers, chicklit, thrillers, fantasy, adolescentenromans en populaire non-fictie (onder meer geschiedenis, politiek, natuurwetenschap en gezondheid). We werken voor dit eenjarig pilootproject samen met vier andere bibliotheken: de bib van Oostende en Mechelen, Muntpunt en De Krook. Hun aangekochte e-boeken kan je ook downloaden! Je kan alles ook lezen op je e-reader. Installeer eerst de app op je computer en verbind dan je e-reader om de titels over te zetten.

Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig – https://ebook.yourcloudlibrary.com/library/ARhus/Featured

KINDERAPPS

Kids Planet Discovery (gratis)

In deze app reis je de wereld af en leer je met spelletjes meer over de cultuur, muziek, klederdracht, dieren en landschappen van andere landen. Zo zijn er geheugenspelletjes, puzzels, zoekplaatjes en popjes die je moet aankleden. Er zijn ook heel wat videofilmpjes in de app opgenomen. Een deel van de inhoud is betalend. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig – http://www.lafactoriainteractiva.com/kids-planet-discovery

Sago Mini Road Trip (3,49 euro)

Ga een stukje rijden met Jinja de kat! Kies zelf een voertuig: een sportieve racewagen, een op en neer verende jeep, een schoenmobiel of zelfs een augurkenauto. Er zijn zes bestemmingen waar je naar toe kan gaan, waaronder de bergen en de stad. Onderweg kan je tanken en de auto wassen. Sago Mini Road Trip is een grappige app waarin kinderen zelf chauffeur kunnen zijn: ideaal dus voor tijdens lange autoritten! (vanaf 5 jaar)

Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig – https://sagomini.com/apps/detail/road-trip/

HeyHey Pix (3,49 euro)

Met HeyHey Pix kan je foto’s nemen, bewerken en delen met elkaar via e-mail of sociale media. Je kan je foto’s versieren met meer dan 600 stickers van graffitikunstenaars uit de hele wereld. Zo kan je mama een duikbril opzetten of het kapsel van papa veranderen. Laat je fantasie de vrije loop en maak iets grappigs van je foto’s! (vanaf 4 jaar).

Voor iOS – Nederlandstalig – http://heyheyapps.com/heyhey-pix

Vakantiebieb (gratis)

In Vakantiebieb, een app aangeboden door de Nederlandse organisatie De Bibliotheek, kan je tijdens de zomer meer dan 60 e-boeken voor het hele gezin gratis downloaden. De e-boeken voor kinderen en jongeren zijn beschikbaar vanaf 1 juni; het aanbod voor volwassenen vanaf 1 juli. De e-boeken kan je op je smartphone of tablet lezen tot 31 augustus. Je moet je eerst registreren via de app, maar hoeft geen lid te zijn van een bibliotheek in Nederland. Bij de jeugdboeken wordt het avi-niveau vermeld. Met deze app hebben beginnende lezertjes ook tijdens de vakantie voldoende leesvoer! Zo kunnen ze hun leesvaardigheid op peil houden. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://vakantiebieb.nl/

Veldgids (3,49 euro)

Met deze app kan je thuis of op je vakantiebestemming de meest opvallende vogels, zoogdieren, vlinders, libellen, veldbloemen en paddenstoelen herkennen. Er zijn meer dan 600 soorten beschreven in deze digitale veldgids. Hou je ontdekkingen bij en deel ze met je vrienden. In de toepassing kan je ook vogelgeluiden beluisteren en de mooie natuurfoto’s van Han Bouwmeester bewonderen. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.nature2u.nl/veldgids-app

App lager onderwijs

Hopscotch (gratis)

Deze app laat kinderen van 9 tot 11 jaar de eerste stappen zetten in het programmeren. Met kleurrijke blokken geef je commando’s aan figuurtjes waardoor je ze kunt laten bewegen, dansen of lijnen trekken. Zo kan je zelf een game of korte animaties ontwikkelen. De uitleg is beknopt, maar je leert het snel door te experimenteren. Programmeren kan in het Nederlands, maar de uitleg van de codes is in het Engels. (vanaf 9 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – https://www.gethopscotch.com/

App secundair onderwijs

WRTS (gratis)

Moet je voor een examen snel woordenlijstjes uit het hoofd leren? Met WRTS kan je je woordenschat offline inoefenen. Kies de gewenste taal en voer zelf je woordenlijsten in of neem ze over van uitgevers of andere gebruikers. De app laat je kiezen uit verschillende overhoormethoden: je kan, bijvoorbeeld, jezelf in gedachten overhoren, een puzzel maken of een dictee doen. In courante talen hoor je ook de uitspraak. Op de website kan je lijsten delen met anderen. Website en app worden dan met elkaar gesynchoniseerd.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://wrts.nl

 

Meer apps in de kijker vind je hier.