03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

Nieuwsdetail

19-08-2017

Apps in de kijker: leren lezen

Voor de maand september hebben we een aantal leuke apps uitgezocht voor kinderen die beginnen met lezen. In de selectie vind je stimulerende woordspelletjes en verhalen die met hun animatie en interactieve mogelijkheden het leesplezier nog vergroten. We sluiten het lijstje af met twee apps die kinderen met dyslexie helpen.

Ketnet Dub  (gratis)  

Luidop lezen is een doeltreffende methode om beter te leren lezen. Met deze gratis app van Ketnet kunnen kinderen van 6 tot 9 jaar op een heel leuke manier hierin oefenen. Bekijk een driedelige tekenfilm waarin de zes Ketnet-wrappers op zoek gaan naar hun hamster. Spreek vervolgens zelf de stem in van een van de tekenfilmpersonages! De app heeft drie moeilijkheidsgraden en groeit zo mee met je leesniveau. 

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - http://dub.ketnet.be/

Lola’s ABC-feest   (gratis testversie, volledige app aan 5,49 euro)   

Op het feest van panda Lola leren kinderen van 3 tot 6 jaar de klinkers, woorden herkennen, schrijven en lezen. Ze zien het verschil tussen hoofdletters en kleine letters. In de app leer je het alfabet, maar mag je ook Lola’s huis versieren met ballonnen, ijsjes maken, de cake afwerken en meevieren. Dit stimuleert het leerproces omdat ze met leuke verrassingen beloond worden als ze een opdracht goed uitvoeren. Een vertelstem geeft eenvoudige instructies bij het spelen. In de app komen geen in-app-aankopen en advertenties voor.

Voor iOS en Android– Nederlandstalig - http://www.lolapanda.com/games/game8.html

Freddie wil worst (gratis)

Beluister de avonturen van de hond Freddie. Het spannende verhaal kun je als ouder ook zelf voorlezen. De soundtrack stimuleert je hierbij om het geanimeerd te doen! Kinderen kunnen het verhaal ook zelf lezen. Door het scherm van de tablet aan te raken bepalen ze zelf het tempo. Door te swipen komen ook de driedimensionale tekeningen tot leven en worden de lichteffecten en de begeleidende muziek opgeroepen. Deze animatie prikkelt de verbeelding en verleidt je ook tot het lezen van de vervolgapp “Freddie 2”! (van 4 tot 9 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.freddiessite.com

Prins Bof en de magie van leren lezen (4,49 euro)

Ontdek de toverkracht van taal met deze app! In een verhaal in de traditie van De vertellingen van Duizend-en-een nacht leert prins Bof dankzij zijn oom, de fakir, op een magische manier lezen. Op dezelfde wijze leert ook je kind letters herkennen (visueel en auditief), woorden “hakken en plakken”, ontbrekende letters benoemen, klankzuivere woorden schrijven en tot slot ook een eenvoudig verhaaltje lezen. De oefeningen worden geleidelijk moeilijker. (van 5 tot 7 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – http://www.kidsinflow.org/prinsbof

Juf Jannie: Letters leren (3,99 euro) / Leren lezen (5,99 euro)

Deze apps van Juf Jannie ondersteunen je kind bij het leren van de letters en het lezen van hun eerste woordjes. “Letters leren” richt zich tot kinderen vanaf 5 jaar en helpt hen in zeven leuke oefeningen om het lezen van de letters onder de knie te krijgen. De letters worden uitgesproken zoals op school (fonetische uitspraak). De andere app, “Leren lezen”, is dan bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar die de letters al goed kennen en woordjes willen lezen (niveau eerste leerjaar).

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.jufjannie.nl/apps 

Mus op de ski’s (3,99 euro)

De dikke vrienden Mus en Muis gaan op wintersport. Muis wil graag skiën, maar durft Mus dat wel? De tekst van Rian Visser werd ingesproken door logopediste Christine van Dreumel. Beluister het boek door op de luidspreker te klikken. Door handmatig de bladzijden om te slaan, kan je kind de tekeningen rustig bekijken en de tekst nog eens zelf lezen zonder hulp. (AVI 1) (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/us/book/mus-op-de-skis-avi-start/id928471035?mt=11

Vos en Haas (9,99 euro)

De succesreeks van Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing over Vos en Haas kan je ook als e-book lezen op de tablet. Beginnende lezers kunnen de verhalen zelf lezen of luisteren naar de audioversie met grappige stemmetjes en geluiden. Ze kunnen hierbij ook gemakkelijk meelezen doordat de zinnetjes die voorgelezen worden in een andere kleur oplichten. De speelse animaties stimuleren hen bij het leren lezen en ze kunnen bovendien ook leuke badges verdienen door opdrachtjes uit te voeren. Vos en Haas is een groeiboek: de moeilijkheidsgraad van de tekst groeit heel geleidelijk van leesniveau AVI 1 tot AVI 4. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://www.lannoo.be/nl/vos-en-haas-e-books

Lezen en schrijven 1 (2,29 euro)

Ook deze educatieve app laat beginnende lezers kennis maken met de vormen en klanken van de eerste basiswoorden die tijdens het eerste leerjaar aan bod komen. Er zijn drie verschillende spelletjes waarbij kinderen woorden moeten leren lezen, herkennen en afmaken door de ontbrekende letter in te vullen. Als ze op de letter drukken, wordt hij uitgesproken op een fonetische manier. Bij het herkennen van woorden kunnen ze punten verdienen. In de spelletjes worden de woorden vaak herhaald en altijd voorzien van plaatjes waardoor kinderen makkelijk de link leggen met hun betekenis. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/nl/app/lezen-en-schrijven-1/id492001817?mt=8

Apps voor kinderen met dyslexie

Pelle flitst (gratis)

Deze app van Onderwijszorg Nederland werd ontworpen voor kinderen met dyslexie. Je speelt de game per twee: de ene speler leest de woorden luidop en de andere laat weten of het woord goed gelezen is. Elk woord wordt in een flits getoond en hierbij kan je de lettergrootte en de flitsduur aanpassen. Woorden die nog niet goed gelezen werden, worden opnieuw getoond. Iedere ronde zonder fouten levert je een hondenpenning op voor de halsbald van Pelle. De opgenomen woordenrijen worden ook door logopedisten gebruikt. Met deze app leer je woorden sneller herkennen! (van 7 tot 9 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://onderwijszorgnederland.nl/nieuws/pelle-flitst-tweede-onl-app-onder-de-kerstboom

Kees Komma en de boekenbende (gratis)

Kees Komma drukt per ongeluk op een verboden rode knop waardoor alle boeken van Prof Apostrof in de papierversnipperaar terechtkomen. Help Kees om de snippers terug op te vangen. Kees Komma is een leuk spel waarbij je tegelijk kan lezen en luisteren. Doordat de tekst ook wordt voorgelezen, wordt lezen gemakkelijker. Zo beleven ook kinderen die er moeite mee hebben leesplezier. (van 8 tot 10 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.ijsfontein.nl/projecten/kees-komma

Meer apps voor kinderen vind je op www.arhus.be/apps-voor-kinderen.