28-07-2018

VACATURES: communicatiemedewerker en projectmedewerker jongeren

Ter versterking van ons team is ARhus op zoek naar een communicatiemedewerker en een projectmedewerker jongeren. Word jij onze nieuwe collega? Kandideer voor 28 juli!Lees meer

Nieuwsdetail

24-08-2017

Elke dag opnieuw klaarstaan voor iedereen die op zoek is naar kennis

“ARhus Roeselare is intussen niet alleen een begrip geworden in onze stad, maar ook ver daarbuiten. En dat is vooral te danken aan onze leners, bezoekers, klanten,” leidt Yves Rosseel, directeur van ARhus, de nieuwe seizoensbrochure van het kenniscentrum in. “Het geeft ons team veel energie. Energie om elke dag opnieuw klaar te staan voor iedereen die op de één of andere manier op zoek is naar kennis, in de breedste zin van het woord, of die zijn/haar kennis wil delen met ons. Want ook wij willen elke dag opnieuw leren. Dat hebben we alvast met elkaar gemeen.”

De nieuwe seizoensbrochure tracht een weerspiegeling te zijn van de werking van Kenniscentrum ARhus. “Voor de schermen wordt er gewerkt aan onze indrukwekkende collectie en aan tal van activiteiten voor jong en oud. Activiteiten die wij organiseren in samenwerking met gespecialiseerde partners.” Dit najaar besteedt ARhus veel aandacht aan gezondheid en de noodzakelijke digitale en sociale vaardigheden om op een eenvoudige manier toegang te krijgen tot kennis en informatie. “Gezondheid is het begin van alles. Het is niet toevallig dat we elkaar aan het begin van een nieuw jaar (in dit geval: begin van een nieuw seizoen) vooral een goede gezondheid toewensen,” lacht Rosseel. Gezondheidsthema’s die dit najaar aan bod komen zijn onder meer dementie, borstvoeding, ouder worden, orgaandonatie, geestelijke gezondheid … Zo komt Jessie De Caluwé, bekend vanuit de media, een lezing geven over burn-out, over hoe zij werd teruggefloten door haar lichaam en geest. Vrolijke vrienden is een infoavond over het stimuleren van sociale vaardigheden van kinderen. En tijdens ‘ARhus klap!’ kunnen anderstaligen hun Nederlands oefenen met vrijwilligers. Mediawijsheid en digitale skills poogt ARhus bij te brengen via workshops zoals (h)Appklaar, de lessenreeksen Starten en Sterker op het internet en de reeks Digidokter.

“Tijdens de Digitale Week organiseren we samen met BRoeRe (Bibliotheken Roeselaarse Regio), BART (Bibliotheken Arrondissement Tielt), AZ Delta en andere partners uit de zorgsector lezingen en demo’s over nieuwe ontwikkelingen op vlak van gezondheid. Daarnaast vinden er in ARhus verschillende sessies rond mediawijsheid plaats,” vult Bruno Daems, verantwoordelijke projecten bij ARhus, het rijtje aan.

“Ook ons DIGIE-café, jouw maandelijkse afspraak met een specialist van DIGIE.be in het ARhus-café, krijgt een vervolg. Meer nog: wegens succes breiden we het DIGIE Café uit naar Rumbeke! Vanaf september kan je ook in Café De Gilde terecht met al je praktische vragen over je pc, laptop, tablet en smartphone,” aldus Daems. “En zo krijgt onze programmering buiten de muren van ARhus op De Munt ook vorm. Iets waar we verder op zullen inzetten nu team projecten vanaf september versterkt zal worden met een nieuwe projectcoördinator Bert Vergote”, overtuigt Rosseel.

Naast een decentrale werking is ook het uitwerken van een vraaggestuurd programma een speerpunt van Kenniscentrum ARhus. “Onze reeks Kennismakers raakte nog nooit zo vlot ingevuld”, stelt Bruno Daems vast. “Kennismakers is een forum van en voor bezoekers van ARhus om hun kennis te delen. Dit najaar kan je kennismaken met Antonella en Antonella tijdens Ciao a tutti, een praatgroep Italiaans. Maar ook met Laurence Verwee over ‘Zit er een boek in jou?’, met het nieuwe tuinieren en met Alain Verhelst van het draadpoppentheater. Wie zelf voorstellen heeft, kan het ons laten weten via info@arhus.be.”

In de nieuwe brochure legt ARhus ook meer linken met de collectie, de dagelijkse werking, zeg maar. “7 dagen op 7 helpen onze medewerkers onze leners, klanten en bezoekers met het vinden van een antwoord op hun vragen, een goed boek, een geschikte app, ... We maken interessante lijstjes met vb. voorleestips en interessante podcasts, we stellen ‘Apps in de kijker’, werken boeiende vragen uit in ‘Onder de loep’, … Informatie en kennis die we beschikbaar stellen via onze digitale nieuwsbrief, via themastanden in ARhus De Munt en in onze afdelingen én op onze website,” vult Rosseel aan.

Achter de schermen werkt Kenniscentrum ARhus aan geletterdheid in de ruimste zin van het woord. Rosseel geeft enkele voorbeelden: “Samen met onze onderwijspartners ondersteunen we jongeren uit België, Denemarken, Nederland en Polen om kritische Europese burgers te worden, via het Erasmus+ project ‘Our Democratic Europe’. Daarnaast werken we samen met gespecialiseerde onderwijsinstellingen, jonge starters en gevestigde bedrijven om zelf vooral heel veel op te steken over nieuwe ontwikkelingen (zoals virtual reality). Kennis die we graag met iedereen delen!”

Praktisch

De nieuwe seizoensbrochure van ARhus wordt in Roeselare en deelgemeenten bus-aan-bus bedeeld in de laatste week van augustus. Vanaf 1 september zijn er brochures beschikbaar in ARhus De Munt en de ARhus afdelingen in Rumbeke, Beveren en Gitsestraat. De brochure kan je ook online bekijken, via deze link. Het programma is vanaf 1 september ook beschikbaar op www.arhus.be/kalender. Een preview krijg je in de nieuwsbrief die eind augustus wordt verstuurd. Inschrijven op deze maandelijkse digitale nieuwsbrief doe je via deze link.