03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

Nieuwsdetail

27-09-2017

Apps in de kijker: apps voor de jeugdbeweging

Op 20 oktober vieren we Dag van de Jeugdbeweging. Zo zetten we de duizenden jonge leid(st)ers in de kijker die jaar in jaar uit leuke spelactiviteiten organiseren voor meer dan 240.000 kinderen en jongeren in heel Vlaanderen. Op deze feestdag spelen de acht Vlaamse jeugdbewegingen samen en proberen een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Zo tonen ze voor welke waarden ze staan en winnen ze nieuwe leden. De onderstaande apps kunnen een hulpmiddel zijn bij het organiseren van activiteiten en voor een meerwaarde zorgen.

Chwazi Finger Chooser (gratis) 

Chwazi Finger Chooser is handig om je leden snel in groepjes op te delen of om af te spreken wie welke taak op zich neemt. Iedereen hoeft gewoon een vinger op het scherm van je smartphone of tablet te leggen. De app zal dan lukraak iedereen in teams onderbrengen of iemand uit de groep aanduiden.

Voor iOS en Android – Engelstalig – https://itunes.apple.com/us/app/chwazi-finger-chooser/id689674978?mt=8

Gaia GPS (21,99 euro)

Met deze outdoor navigatie-app voor smartphone, tablet en computer kan je wereldwijde topografische, luchtfoto- en wegenkaarten downloaden of online bekijken. Plan en bewaar je trektochten en duid er belangrijke punten op aan. Maak foto’s met vermelding van de gps-coördinaten (geotagging). Leg je tochten vast en deel vervolgens de kaart met je vrienden.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.gaiagps.com  

Peak Finder Earth (5,49 euro)

Deze app herkent elke berg waar ook ter wereld, of dit nu een wereldberoemde bergketen is of de bescheiden heuvel in je omgeving. Peak Finder Earth geeft je offline de naam van de berg en een 360° panoramaweergave. Je krijgt ook het omliggende landschap in een straal van 300 km te zien. Zoek op gps-coördinaten en kaarten en kom ook meer te weten over de baan van de zon en maan.

Voor iOS en Android – Engelstalig – https://www.peakfinder.org/mobile 

Commander Compass (4,99 euro, gratis liteversie)

Als je erop uit trekt in de natuur zal deze handige app van pas komen. Het is een nauwkeurig digitaal kompas voorzien van heel wat hulpmiddelen. Zo kan je gebruik maken van kaarten, gyrokompasmodus, GPS-ontvanger en coördinatenberekenaar, markeerpuntvolger, snelheids- en hoogtemeter en zon-, maan- en sterrenzoeker. Sla je huidige positie op, voeg punten van kaarten toe of voer handmatig coördinaten van locaties in. Commander Compass kan meerdere doelen gelijktijdig volgen en toont hierbij de afstand, richting, hoogte en geschatte aankomsttijd.

Voor iOS – Nederlandstalig – http://happymagenta.com/compass  

SAS Survival Guide (6,99 euro; gratis liteversie)

In deze uitgebreide gids krijg je heel wat overlevingstips in heel wat verschillende situaties. De app geeft de volledige tekst van het gelijknamige boek weer en je kan hierbij zoeken op onderwerp. Er werden heel wat afbeeldingen opgenomen van, onder meer, dierensporen, knopen, eetbare, geneeskrachtige en giftige planten, slangen en vissen. Je kan met de app ook morsetekens uitsturen, EHBO-richtlijnen raadplegen of een kompas gebruiken. Online vind je nog meer info en tips.

Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig – http://www.sassurvivalguide.com/index.html 

Knots 3D (2,29 euro)

Deze app leert je meer dan 120 knopen maken en ontwarren. Handig is dat je de knopen in 3D krijgt te zien en ze vanuit elke hoek kan bekijken. Je kan in het overzicht zoeken op categorie en soort. Een filmpje, dat je kan pauzeren of vertragen, toont hoe je te werk gaat. Je kan hierbij ook inzoomen. De Nederlandse namen worden bij de knopen vermeld.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://knots3d.com/knopen  

Zaklamp (iHandy) / Zaklamp Galaxy (Szymon Dyja) (beide gratis)

Beide apps veranderen je smartphone in een felle zaklamp. Ze wijzen je ook de weg in het donker door het ingebouwde kompas. Indien je echt helemaal verloren bent gelopen, kan je er nog een SOS-signaal mee versturen.

Zaklamp iHandy – voor iOS – https://itunes.apple.com/be/app/zaklamp/id381471023?l=nl&mt=8

Zaklamp Galaxy – voor Android – https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.nenter.app.flashlight&hl=nl

Vogels van Europa (1,09 euro)

Tijdens je trektochten kan je vogels spotten en met deze app determineren. Deze rijkelijk geïllustreerde digitale gids geeft je heel wat informatie over 448 Europese vogelsoorten met, onder meer, uitzicht, verspreiding, habitat en voedsel. Je kan ook vogelgeluiden beluisteren. Er is een alfabetische vogellijst en een zoekfunctie voorzien.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.naturalis.nl/nl/kennis/onderzoek/zelf-ontdekken/natuurapps 

Spelfiches (gratis) 

Jeugddienst Don Bosco vzw ontwikkelde deze app met meer dan 200 spelfiches. Hier vind je heel wat ideeën voor tijdens het jaar of op kamp. Je kan zoeken op naam of type van het spel, op leeftijd en terrein. Als je niet kan kiezen, schud dan je smartphone en laat de app beslissen!

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.jeugddienstdonbosco.be/animatie/spelfiches-app 

Snapseed (gratis)

Google ontwikkelde deze foto-editor met heel wat mogelijkheden om je foto’s te bewerken. Met Snapseed kan je gemakkelijk afbeeldingen bijsnijden, voorzien van tekst of in een collage stoppen. Zo kan je een mooie samenvatting van een activiteit maken en dan delen via het profiel van jullie groep op Instagram, Facebook of andere sociale media.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://plus.google.com/+Snapseed

KineMaster (gratis trialversie)

Als je filmpjes maakt tijdens een activiteit, dan is deze app heel handig. Met KineMaster kan je het beeldmateriaal achteraf gemakkelijk bewerken. Knip in de beelden, monteer ze, pas de afspeelsnelheid aan, voeg muziek of (handgeschreven) tekst toe of zorg voor special effects! Dit zijn maar enkele van de vele mogelijkheden die de app biedt. Je kan KineMaster gratis gebruiken, maar met een abonnement voor een maand (5,49 euro) of jaar (45,99 euro) krijg je toegang tot alle functies.

Voor iOS en Android – Engelstalig – https://www.kinemaster.com/ 

Chiro (gratis)

Deze app van de Chiro wil de leiding ondersteunen. Hij toont je alle afdelingen in de buurt. Je vindt er ook inspiratie voor wek-, tafel- en slotmomentjes en een overzicht van handige telefoonnummers in noodsituaties. In de vakantie kan je met de app permanent iemand bereiken als er iets misloopt tijdens het kamp. Je kan ook een bericht krijgen als je belangrijke zaken niet mag vergeten. Vergelijk ook elkaars bucketlist waarop 100 Chirodingen staan die je als leiding gedaan moet hebben.

Voor Android – Nederlandstalig – https://play.google.com/store/apps/details?id=be.chiro.chiroapp 

Totemapp (gratis)

De Scouts en Gidsen Vlaanderen geven hun leiders en leidsters met deze app ideeën voor totemactiviteiten. Je vindt er heel wat beschrijvingen van dieren en talenten en kan zoeken op totems zonder het dier vooraf te kennen. Verder kan je je zoektocht naar een totem voor je leden personaliseren. Bewaar eigenschappen en totems per lid en bekijk de tips hoe je iedere scout en gids kunt eren met hun totem.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/totems/totemapp