03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

Nieuwsdetail

23-10-2017

Apps rond filosofie

Op de derde donderdag van november wordt de Wereldfilosofiedag gevierd. UNESCO wil met deze dag onderstrepen hoe belangrijk filosofie is voor de ontwikkeling van onze cultuur, ons denken en onze eigen persoon. Ter gelegenheid hiervan hebben we enkele apps rond filosofie geselecteerd. Je vindt er artikels voor een ruim publiek of voor academici, belangrijke teksten van filosofen, beeld- en luisterfragmenten en stukken uit filosofiecursussen.

Filosofie Magazine

Geen app, maar wel een interessante website met heel wat artikels over filosofie die je gemakkelijk op je tablet of smartphone kan lezen. Voor 4,99 euro per maand krijg je toegang tot alle artikels op de website en voor 5,99 euro per maand kan je ook het magazine op de tablet lezen. 

Nederlandstalig - https://www.filosofie.nl

Philosophy Now (betalend)  

Philosophy Now is een populair Engelstalig filosofietijdschrift dat om de twee maanden verschijnt. Je vindt er artikels over Westerse filosofie, boekbesprekingen, nieuwtjes, cartoons en kortverhalen. In de app kan je jezelf abonneren (24,99 euro voor 6 nummers) en alle nummers raadplegen. Je kan ook aparte nummers aankopen (voor 6,99 euro) en vooraf de inhoudstafel bekijken. Alles kan je offline lezen.  

Voor iOS en Android – Engelstalig - https://philosophynow.org/digital  

Flow Daily Moments (2,29 euro)

Medewerkers van Flow Magazine delen in deze app mooie citaten, verrassende inzichten en handige tips. Laat je elke dag inspireren door de 365 kaartjes die in deze app werden opgenomen. De kaartjes kan je delen via Instagram, Facebook, Twitter of per e-mail. Je favoriete citaten kan je ook bewaren.

Voor iOS en Android – Engelstalig - https://www.flowmagazine.nl/product/flow-daily-moments 

TED (gratis)

In deze app kan je grasduinen in meer dan tweeduizend speeches van opmerkelijke sprekers. Zoek hierbij op thema of stemming en leer meer over de menselijke psychologie en de laatste technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen. Sommige toespraken kun je laten ondertitelen. De filmpjes kan je downloaden en offline bekijken of bij je favorieten bewaren. Hier vind je genoeg inspiratie om ook zelf te beginnen filosoferen!

Voor iOS en Android – Engelstalig en Nederlandstalig - https://www.ted.com/ https://itunes.apple.com/nl/app/ted/id376183339?mt=8

Philosophy Bites   (3,49 euro)  

Met deze app kan je luisteren naar David Edmonds en Nigel Warburton die bekende filosofen interviewen over hun werk. De afleveringen worden gestreamd of je kan ze downloaden en offline afspelen. De app houdt bij waar je gebleven bent. Beide sprekers hebben reeds verschillende boeken over filosofie geschreven.

Voor iOS – Engelstalig - http://www.philosophybites.com

https://itunes.apple.com/us/app/philosophy-bites-bite-sized/id373797885?mt=8  

Philosophy Spotlight (Wiley) (gratis)  

Deze app is heel interessant voor studenten, wetenschappers en iedereen die geïnteresseerd is in filosofie. Je vindt er abstracts van nieuwe filosofische boeken en van artikels uit gerenommeerde filosofietijdschriften, gratis artikels, beeld- en luisterfragmenten, workshops en gratis cursusmateriaal. Hou alles bij in leeslijsten, blijf op de hoogte van het laatste nieuws via RSS en deel inhoud via Facebook en Twitter.

Voor iOS – Engelstalig - http://eu.wiley.com/WileyCDA/Section/id-811571.html

Philosophy Explained (5,49 euro)  

In deze app vind je teksten van heel wat filosofen waaronder Confucius, Descartes, Feuerbach, Hegel, Hobbes, Hume, Kant, Kierkegaard en nog velen meer. Bij de teksten zijn ook interpretaties opgenomen. De ontwikkelaar, Krister Johnson, voegde ook enkele lessen over ethiek en technologie toe.

Voor iOS – Engelstalig - https://itunes.apple.com/us/app/philosophy-explained/id640695865?mt=8

The Trolley Problem (1,09 euro)

Het trolleyprobleem is een dilemma dat besproken wordt in de ethieklessen. In deze app bekijk je animaties met twee mogelijke scenario’s. Zou je een tram afleiden als hij dan in plaats van vijf personen slechts één persoon zal raken? In de tweede situatie wordt je gevraagd of je een onschuldige omstaander voor de tram zou duwen om vijf mensen te redden. Vervolgens krijg je een introductie tot de theorie van de filosofen John Stuart Mill en Immanuel Kant omtrent dit ethisch dilemma. De app geeft je ook een stuk van een ethiekcursus aan Harvard over rechtvaardigheid. Tot slot wordt gekeken naar de zelfrijdende wagens die ons met het trolleyprobleem kunnen confronteren. 

Voor iOS – Engelstalig - https://itunes.apple.com/us/app/the-trolley-problem/id1212094400?ls=1&mt=8  

KINDERAPPS 

Wisebits (gratis)

In deze app worden vragen gesteld en opgeroepen. Je krijgt korte filmpjes over feiten te zien die je aan het denken zetten. De onderwerpen zijn bedacht door filosoof Bas Haring en de beelden werden gemaakt door professionele film- en theatermakers en beeldende kunstenaars. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/wisebits/id484203323?mt=8 

Wiseland (gratis testen)  

Wat is rechtvaardig? Wat is een held? Kinderen stellen graag moeilijke vragen. Samen met Sophia en haar robot Phil kunnen ze al spelend heel wat levensvragen verkennen en antwoorden trachten te vinden. De app zit boordevol animatiefilmpjes en spelletjes. De eerste set van vragen is gratis, een bijkomende set kost 0,99 euro. (vanaf 8 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - http://redtkids.com 

Lumino City (5,49 euro)

Deze bekroonde app neemt je mee naar de toverachtige wereld van Lumino City. Je moet Lumi helpen haar gekidnapte grootvader terug te vinden. Hiervoor moet je al puzzelend de stad verkennen en inzicht krijgen in hoe alles hier in zijn werk gaat. De decors werden allemaal met de hand gemaakt uit papier, karton, lichtjes en miniscule motors. Zonder in-app-aankopen. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - http://www.luminocitygame.com/press 

Milli en haar vriendjes (2,99 euro)  

Milli gaat op verkenning om te weten te komen wat slakken het liefst doen. Ze ontmoet hierbij heel wat dieren, maar kunnen zij een antwoord geven op haar vraag? Het lieveheersbeestje Miro vergezelt haar op haar zoektocht. Ondertussen beleven ze heel wat avonturen en leren heel wat bij over de andere dieren. (vanaf 5 jaar) 

Voor iOS en Android – Engelstalig - http://www.millithesnail.com/?lang=en&page=app 

Koos de Kikker (3,49 euro)  

In deze app volg je elke stap uit het leven van het kikkertje Koos. Zie hoe hij leert zwemmen, vliegjes moet vangen en een winterslaap begint. Na de winter zoekt hij een vriendinnetje om samen een kikkerdril mee te leggen. Hieruit wordt het kikkervisje Kees geboren, waarbij de levenscyclus opnieuw begint. In deze mooi vormgegeven app leer je op een leuke manier bij over de natuur. Er is veel interactie mogelijk en je hoort kinderstemmen en sfeervolle muziek. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/koos-de-kikker/id682363448?mt=8