03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

Nieuwsdetail

21-01-2018

Apps in de kijker: datingapps

Ook om de liefde te vinden bestaan er apps… of mag je er zoveel niet van verwachten?

Een datingapp, do or don’t?

Volgens onderzoek van de VRT zou 13% van de Vlamingen hun partner online vinden, via apps of sites. Tinder is de meest gekende datingapp in Vlaanderen. Vaak oppervlakkig genoemd, maar wel heel populair en de start van een hele reeks navolgers die een eigen twist geven aan de basisprincipes van de app: snel en gebaseerd op foto’s.

Onderzoekster Elisabeth Timmermans onderzocht de voornaamste motieven van gebruikers van datingapps. Amusement en nieuwsgierigheid bleken de grootste redenen, een relatie vinden stond op de 4de plek.

Het succes van deze datingapps hangt vaak af van het aantal gebruikers in een buurt. Welke app je ook wil proberen, wees beducht voor valse profielen of ongunstige privacy voorwaarden. Vaak zul je ook betalen voor extra functies. Wil je een app niet meer gebruiken, verwijder die dan helemaal van je toestel.

Veel klassieke datingsites hebben ondertussen ook een app ontwikkeld. Deze websites werken vaker met een uitgebreid profiel om leden op basis van hun interesses en persoonlijkheid te matchen. De sites zijn doorgaans betalend en mikken op een wat ouder publiek.

Kenniscentrum Mediawijs bundelde heel wat “cupido’s en don’ts van online daten” in dit artikel en via onderstaande video:

 

Voorbeelden van datingapps:  

  • Tinder : een heel populaire datingapp, gebaseerd op foto’s. Je swipet naar rechts als je een foto leuk vindt of anders naar links. Pas als iemand anders interesse in jou getoond heeft, is er een match en kan je met die persoon chatten. De app kan je gratis downloaden, maar voor bepaalde functies zal je moeten betalen. Om Tinder te gebruiken, heb je een Facebook-profiel nodig. Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.tinder.com/app/login
  • Happn: bij deze datingapp zie je enkel profielen van personen die in de nabijheid waren (maximaal 250 meter van de locatie waarin je je bevindt). De app toont je waar dit was en vervolgens kan je de foto liken of wegklikken. Ook hier kan je enkel bij een wederzijdse like met elkaar chatten. Om met iemand contact op te nemen, moet je wel betalen. Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.happn.com

De website Bill (het vroegere CJP) lijst nog meer voorbeelden op. Je kan het zo gek niet bedenken, of er bestaat wel een specifieke datingapp voor.

 

Apps van datingsites     

Datingsites bestaan al langer en gaan uitgebreider te werk om te matchmaken. Op deze sites kan je een uitgebreid profiel van jezelf opstellen en zoeken op gemeenschappelijke interesses of regio’s. De sitebeheerders halen nepprofielen eruit. Je betaalt maandelijks lidgeld. Alle grote sites hebben ook een appversie ontwikkeld.

Neem bv. een kijkje op Rendez Vous of Relatieplanet, beide sites hebben een app. Sommige sites richten zich op een bepaald profiel van leden, zoals bv: Parship, voor hoger opgeleide personen of 50PlusMatch, dat mikt op senioren. Ook hier kan je dus op zoek naar een geschikte site voor je eigen profiel.

KINDERAPPS

Ticket to Ride : First Journey (2,29 euro)

Deze kindervariant van het bekende bordspel zit vol leuke animaties en kan met de hele familie gespeeld worden. Je kan het spel op drie verschillende niveaus alleen spelen of samen met drie andere spelers. Reis per trein door de VS en Europa en verbind onderweg de grote steden met elkaar door rails te leggen. Probeer bij elke beurt zoveel mogelijk routes te vervolledigen. De speler met de meeste spoorlijnen wint! De game bevat geen advertenties of in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig – www.asmodee-digital.com/en/ticket-to-ride-first-journey/

Kleine Bouwers (4,49 euro)

In deze app kan je rijden met een graafmachine, cement mixen, een dak op een gebouw leggen, een kraan besturen of een huis schilderen! Ondertussen gebeuren er ook vreemde dingen, want er gaat wel eens iets fout op een bouwplaats. Er barst bijvoorbeeld water uit een leiding, een bouwvakker valt in een gat of bakstenen worden weggeblazen. De app bevat mooie animaties en er zijn geen in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.foxandsheep.com/little-builders/

Boomgaard (3,49 euro)

Het is tijd om het lekkere fruit in de boomgaard te oogsten. De ondeugende Theo de Raaf probeert echter te snoepen van de sappige kersen, appels, peren en pruimen. Probeer hem voor te zijn, maar pas op, want hij kent heel wat trucjes! Deze app is gebaseerd op het bordspel van Haba. De spelletjes zijn heel intuïtief en er zijn geen advertenties of in-app-aankopen. Al spelend ontdekt je kind kleuren, vormen en groenten en fruit uit de hele wereld. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – www.foxandsheep.com/the-orchard/