06-03-2023

GoPress Kiosk wordt Belgapress Kiosk

De digitale kranten- en tijdschriftendatabank die ARhus aanbiedt, wordt vervangen door Belgapress Kiosk. Lees meer

Nieuwsdetail

25-05-2018

Week van het Hartritme

Tijdens de Week van het Hartritme en onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ organiseren ARhus, AZ Delta en Vives reanimatiesessies voor kinderen vanaf 8 jaar samen met hun ouders of grootouders. Het grote publiek wordt ondergedompeld in een virtuele 360° ervaring met VR-brillen en 3D animatie. Enkele bedrijven stellen hun mobile health innovaties voor.

Elke dag zijn 30 Belgen het slachtoffer van een hartstilstand of plotse dood. Zonder hulp overleven er slechts 2… Indien omstaanders meteen reageren en starten met cardiopulmonale reanimatie (CPR), dan kunnen de overlevingskansen verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. De kans op overleving stijgt dus tot 30%! De levensreddende compressies op de borstkas zijn zo eenvoudig, maar op dit moment gebeurt reanimatie door omstaanders in slechts 20% van de hartstilstanden buiten het ziekenhuis. ARhus, AZ Delta en Vives willen hier verandering in brengen. Tijdens de Week van het Hartritme en onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ leren kinderen vanaf 8 jaar samen met hun ouders of grootouders reanimeren.

Week van het Hartritme

De Week van het Hartritme is een initiatief van de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA) dat jaarlijks plaatsvindt om de Belgische bevolking bewust te maken voor de gevaren hartritmestoornissen. De BeHRA streeft ernaar om het aantal slachtoffers van deze vaak zware en soms zelfs dodelijke aandoeningen terug te dringen en de levenskwaliteit van hartpatiënten te verbeteren. Dit jaar gaat de Week van het Hartritme door van 28 mei tot 1 juni en focust ze op hartstilstand. Daarnaast wilt de vereniging zo veel mogelijk personen initiëren in het correct uitvoeren van eerste hulp/reanimatie.

Kids save lives

Naar aanleiding van de Week van het Hartritme organiseren AZ Delta met dr. Karl Dujardin, ARhus en Vives in Roeselare op woensdag 30 mei reanimatielessen voor kinderen. Kinderen vanaf 8 jaar worden samen met hun ouders of grootouders uitgenodigd voor een gratis les reanimatie onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’. “Deze reanimatiesessies voor kinderen die AZ Delta, ARhus en Vives samen organiseren zijn vrij uniek. Het is zó belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren reanimeren. Via deze lessen willen we jonge kinderen sensibiliseren zodat ze, wanneer ze in het middelbaar opnieuw leren reanimeren, de durf hebben om het ook echt te doen,” overtuigt dr. Karl Dujardin, hoofd Cardiologie van AZ Delta.

De reanimatiesessies zijn er speciaal op maat van kinderen, met kleine oefenpoppen, in combinatie met een spel om reanimatie aan te leren. De kinderen krijgen samen met hun ouders of grootouders onder begeleiding van studenten van Vives en artsen van AZ Delta enkele eenvoudige reanimatietechnieken aangeleerd. Er wordt ook een demo gegeven met AED-toestellen. Eenmaal je zo’n demo hebt gezien, is de drempel veel lager om een AED-toestel te gaan gebruiken.

Virtual reality glasses & mobile health

Om mensen te informeren over het hart en mogelijke ritmestoornissen zullen bezoekers van ARhus via virtual reality glasses en een 3D animatie ondergedompeld worden in een virtuele 360°ervaring. Met een VR-bril op volg je de weg van een bloedklonter in het lichaam en zie je de gevolgen van voorkamerfibrillatie of hoe een beroerte tot stand komt.

Ook stellen enkele bedrijven in ARhus een aantal mobile health innovaties voor. Toepassingen en devices om de eigen gezondheid te monitoren. Van een medicatiedispenser ter verbetering van de therapietrouw tot inwendige monitoring-mogelijkheden.

Praktisch

Er zijn twee reanimatiesessies waar telkens 20 kinderen met hun (groot)ouders kunnen aan deelnemen. Deze sessies vinden plaats op woensdag 30 mei om 13u30 en 15u30 in ARhus (De Munt 8, Roeselare). Inschrijven is noodzakelijk.

De VR glasses en mobile health infostanden zijn ook aanwezig op woensdag 30 mei en dit van 13u30 tot 17u.