23-04-2019

Onder de loep: Europa

Op 9 mei vieren we Europadag. Even later, op 26 mei, trekken we naar de stembus voor de verkiezingen. We brengen niet enkel onze stem uit voor Vlaanderen (regionaal) en België (federaal), maar ook voor het Europees Parlement. Daarnaast is het ook een spannende periode voor de EU, met de brexit. Hoe zit dat nu precies? Wat ís Europa eigenlijk, wat doet de Europese Unie? Met deze onder de loep wijzen we je de weg (ook op kindermaat!).

Nieuwsdetail

31-01-2019

Dicht mee en verras ARhus met verjaardagspoëzie!

De Poëzieweek gaat op donderdag 31 januari 2019 van start met Gedichtendag. Poëzieliefhebbers uit heel Nederland en Vlaanderen passen gedichten toe in het leven van alledag. Met de 5e verjaardag in het vooruitzicht verzamelt ARhus verjaardagspoëzie. Wie een zelfgeschreven gedicht of staaltje poëzie van zijn of haar favoriete dichter bezorgt, krijgt een exemplaar van ‘Deze mokkel stapt van haar sokkel’*, een poëtische strip van de hand van Maud Vanhauwaert (stadsdichter van Antwerpen) en Striptic. Naast deze leuke ‘ruilactie’ zet ARhus ook luisterboek-poëzie in de kijker, een handig alternatief voor mensen met een leesbeperking of wie ‘handsfree’ wil genieten van poëzie!

Poëtische strip voor verjaardagsgedicht

Met ‘5 jaar ARhus’ in het vooruitzicht verzamelt Kenniscentrum ARhus verjaardagspoëzie. Wie een zelfgeschreven gedicht of poëzie van zijn of haar favoriete dichter bezorgt aan het onthaal van ARhus op De Munt, tussen 31 januari (Gedichtendag) en 23 februari (5e verjaardag van ARhus), krijgt een exemplaar van ‘Deze mokkel stapt van haar sokkel’*. Deze poëtische strip is het resultaat van een unieke samenwerking tussen Maud Vanhauwaert, stadsdichter van Antwerpen met West-Vlaamse roots, en het tekenaarscollectief Striptic: Jimmy Hostens, Steven Selschotter en Phavin Verly. De strip werd in opdracht van ARhus uitgegeven door Uitgeverij Bibliodroom en brengt een verhaal over op zoek gaan naar jezelf en over een plek vinden in je stad. Het is een veruitwendigd en verinnerlijkt verhaal van zoeken naar identiteit, (h)erkenning en geborgenheid. Maud Vanhauwaert ordent de gedachten van ‘mokkel’ Sierlijkheid in heerlijke verzen.

Poëzie voor iedereen

Tijdens de Poëzieweek zet ARhus ook luisterboek-poëzie in de kijker. Ga je op reis of heb je een lange autorit voor de boeg? Heb je een leesbeperking? Of hou je ervan om handenvrij, bijvoorbeeld tijdens het koken of klussen, poëzie te beluisteren? Via de Poëzieweek-themastand in ARhus maak je kennis met luisterboek-poëzie.

Voor wie nog net iets meer comfort zoekt, biedt ARhus ook poëzie aan via Daisyboeken. Dit zijn speciale luisterboeken waarbij je stukken opnieuw kan beluisteren, stiekem vooruit kan ‘lezen’, de toonhoogte of leessnelheid kan aanpassen etc.

Ontdek luisterboek-poëzie op de themastand in de onthaalhal van ARhus op De Munt.

* Zolang de voorraad strekt