20-06-2019

Boekenverkoop in Kringwinkels

ARhus houdt regelmatig grote schoonmaak in het enorme boekenbestand om steeds een actuele collectie aan te bieden aan de bibliotheekbezoekers. Dankzij een samenwerking met De Kringwinkel Midden West-Vlaanderen krijgen boeken van ARhus een tweede leven via de Kringwinkelpunten in Roeselare, Tielt, Izegem en Torhout. Jawel, je leest het goed: weldra kan je tweedehands kook- en bakboeken, reisgidsen, thrillers, romantische boeken, jeugdboeken … van ARhus elke dag voor een prikje op de kop tikken! Lees meer

Nieuwsdetail

24-05-2019

Don Quichot van La Mancha op het plein De Munt

Het plein De Munt is binnenkort een kunstwerk rijker: de spreekwoordelijke vergeefse vechter tegen windmolens 'Don Quichot van La Mancha'. Het beeldend werk van Paul Deschrijver zal eind mei/begin juni geplaatst worden op de groenzone tegenover ARhus De Munt.

In juli en augustus 2018 vond de eerste editie van ‘Kunst in de stad’ plaats, een realisatie van de K’Trolle. Uit een lijst van de 5 kunstenaars die in 2018 werden geselecteerd door een vakjury en publieksjury, heeft het college van burgemeester en schepenen twee werken aangekocht:

  • het schilderij ‘Individuum Est Ineffabile’ van Marino Delbeke (in de St. Amandskerk)
  • het beeldend werk ‘Don Quichot de la Mancha’ van Paul Deschrijver (groenzone De Munt)

Over het beeld

Don Quichot van La Mancha is een abstract monumentaal beeld uit witte polyester op sokkel van blauwe Belgische hardsteen. Afmetingen: 1800 x 1000 x 500 mm.

Don Quichot is de hoofdpersoon in de door Cervantes geschreven roman De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha.

Het boek is een van de eerste geschreven romans in een moderne Europese taal. Het vertelt de komische reisavonturen van een oude edelman die denkt dat hij een dolende ridder is. Deze hoofdpersoon, Don Quichot, is het stereotype van de idealist, een dwaze held die zich met zijn goede bedoelingen maar onpraktische daden min of meer belachelijk maakt.

Gezeten op zijn strijdros Rocinant, in feite een oude, uitgemergelde boerenknol die hij ophemelt tot raspaard, en gehuld in een oud verroest harnas en een papieren helm, trekt hij ten strijde tegen alle soorten van onrecht en onrechtvaardigheid. Door het stellen van goede daden hoopt hij beroemd te worden en zo in de gunst te komen van zijn grote liefde, de wonderschone Dulcinea.

Paul Deschrijver is een beeldend kunstenaar uit Roeselare.

Meer lezen?

In onze collectie vind je heel wat versies van de klassieker 'Don Quichot'.

 

© Foto ons bezorgd door Stad Roeselare