15-08-2019

Vakantieuitlening

Ga zorgeloos je vakantie tegemoet met je uitgeleende boeken of cd's. De meeste materialen kan je tijdens de zomervakantie immers vijf weken houden in plaats van drie.Lees meer

Nieuwsdetail

27-06-2019

Samen bouwen aan een succesvolle zaak: ARhus, Roeselaarse ondernemers en etnische starters slaan handen in elkaar

“Wij verkopen niet enkel hummus hoor!” Van multiculturele koffiebar tot importbedrijf, van kledij tot verkoop en onderhoud van pelletkachels, van feestzaal tot multimediabedrijf. Vijftien etnische starters die dromen van een eigen onderneming volgden op 24 juni met veel enthousiasme en interesse de startworkshop van het Europese SIREE-project in Kenniscentrum ARhus in Roeselare.

De bibliotheek als partner in ondernemerschap

Etnische starters hebben het vaak extra moeilijk om een bloeiende zaak uit de grond te stampen. Ze hebben doorgaans moeilijkere toegang tot correcte informatie en een kleiner netwerk. Tegelijk zien we bij veel nieuwkomers een sterke drive om een onderneming op te starten. En daarin lijkt er toch een frappant verschil te zijn met de typische Belgische ondernemer. “Belgen hebben een uitgekiend plan en starten pas als ze alles uitvoerig geanalyseerd hebben. Ik start gewoon en zie dan wel wat er gebeurt,” aldus één van de starters, waarop de andere starters lachen en bevestigend knikken.

Kenniscentrum ARhus biedt als laagdrempelige en vertrouwde stek in Roeselare een antwoord op twee manieren. Ten eerste heeft de bibliotheek met haar vlotte toegankelijkheid een belangrijke troef in handen om potentiële starters aan te trekken die zich overdonderd voelen door alle informatie die ze vinden. “Ik heb zoveel ideeën, maar weet gewoon niet naar wie ik moet gaan met al mijn vragen. Toen ik zag dat ARhus starters begeleidt, ben ik gewoon naar daar gegaan, zó gemakkelijk!,” zegt Dionis, starter bij SIREE. Door partnerschappen te smeden met en gericht door te verwijzen naar lokale initiatieven die heel wat inhoudelijke expertise in huis hebben, helpt ARhus het bos door de bomen te vinden.

Ten tweede zet ARhus trajecten op waarbij de starters op professioneel en persoonlijk vlak gekoppeld worden aan een mentor. Een kandidaat-mentor heeft bij voorkeur zelf ervaring met het uit de grond stampen van een eigen zaak, of veel kennis opgedaan over ondernemerschap via andere carrièrepaden. Elk duo wisselt gedurende zes maanden vragen, besognes en expertise uit. Een verrijkende ervaring voor beide kanten! Dat zeggen ook de mentoren zelf: “Ik heb het gevoel dat dit een leerrijk traject zal worden. Multiculturaliteit door ervaring in plaats van door media is noodzakelijk volgens mij,” laat Alexander Stragier van Limen Visual optekenen. 

Kick-off 24 juni

Op 24 juni werd de begeleiding met de ondernemers afgetrapt. In de namiddag was er een workshop voor de starters. Er werd ingegaan op wat hun passies en talenten zijn, en wat er specifiek is aan ondernemen in België. Vervolgens konden de deelnemers hun idee pitchen aan enkele belangrijke spelers in het ondernemersveld. ’s Avonds ging het SIREE-team van ARhus aan de slag met de eerste lichting gemotiveerde mentoren. Eerst kregen de mentoren meer inzicht in hun eigen profiel door na te denken over hun ideale “mentee”: wie zouden ze zelf graag willen coachen en wat hebben ze aan te bieden? Daarna leerden ze meer over ervaringsgericht mentorschap, welke stappen een typisch mentortraject doorloopt en ze kregen concrete tools aangereikt om van start te gaan.

Maar het hoogtepunt van de dag? Zeker en vast het netwerkmoment tussen beide workshops door! Via speeddates spraken de starters en mentoren elkaar voor het eerst en werden er zelfs al enkele matches gevonden. Velen gaven na afloop aan niet uitgepraat te zijn en het persoonlijke contact erg waardevol te vinden. Natuurlijk vond nog niet elke starter en mentor zijn of haar perfecte match. Voor hen gaan we graag verder op zoek naar geïnteresseerde kandidaat-starters en -mentoren!

Oproep

Ben jij gepassioneerd door ondernemerschap en wil je graag je kennis delen met een startende ondernemer? Of heb jij niet-Belgische roots en droom je er ook van om ondernemer te worden? Neem dan zeker contact op met Rozemarijn Dereuddre van ARhus: rozemarijn.dereuddre@arhus.be of 0497 91 94 39.

SIREE?

SIREE staat voor Social Integration of Refugees through Education and self-Employment. Het zet in op de uitdaging van de toestroom van vluchtelingen waar veel Europese landen sinds enkele jaren mee geconfronteerd worden. Door te werken aan betere toegankelijkheid in twee centrale levensdomeinen, nl. onderwijs en werk, probeert het sociale uitsluiting van nieuwkomers te verminderen.

Het Interreg 2 Zeeën-project heeft partners in België, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Deze grensoverschrijdende aanpak maakt het project uniek. Het startte in maart 2018 met een onderzoeksfase en loopt tot juni 2021.

Lees meer over SIREE