21-11-2021

Vacature: Medewerker ICT m/v/x

Kan je vlot overweg met diverse digitale tools en devices? Help je mensen graag met ‘all things digital’? Pak je gemakkelijk zelfstandig uitdagingen aan? Dan ben jij misschien de ‘digital creative’ collega die we zoeken! Solliciteer voor 22 november 2021.Lees meer

Nieuwsdetail

30-09-2021

Op STAP met Adriaen Willaert

Vanaf 3 oktober 2021 brengt een gloednieuwe belevingsroute hulde aan één van de grootste componisten uit de geschiedenis van Roeselare. Adriaen Willaert (1490-1562) was afkomstig uit Rumbeke, en was naast componist ook dirigent, muziekleraar en kapelmeester in Venetië.

Tijdens een digitale belevingsroute doorheen Roeselare zal je meer te weten kunnen komen over Adriaen Willaert. Neem zeker een smartphone met internettoegang mee (of maak gebruik van gratis wifi in het centrum). Op 8 verschillende locaties kan je een QR-code inscannen. Zo krijg je toegang tot filmpjes en muziekfragmenten die je onderdompelen in zijn leven, zijn werk, zijn erfenis, de link met Roeselare, …

Cultureel ambassadeur van Roeselare, Tore Tom Denys, speelt hierbij een centrale rol. Hij neemt je mee in de voetsporen van zijn stadsgenoot als interviewer, verteller en promotor.

Adriano koffie en Vuillaert in het ARhus Café

Eén van de acht locaties van de belevingsroute is ARhus. In het ARhus Café kan je genieten van een ‘Adriano koffie’. Een Italiaanse cappuccino met melkschuim gecombineerd met een heerlijke tiramisu brengt je naar Venetië waar Adriaen 35 jaar kapelmeester was van de San Marco-basiliek.

Meer zin in iets fris? Vuillaert van BOM Brewery - Triporteur Roeselare is een blond biertje gebrouwen op basis van pasta van Soubry, sinaasappelen uit Italië, Italiaanse kruiden en Weense gist (als verwijzing naar tenor Tore Denys).

Weetje: In de 16de eeuw hadden de uitgevers van Willaerts muziek geen letter W in hun drukpers. Ze losten het op door de letter te vervangen door een V en een U naast elkaar: Vuillaert.

Lees- en luistermateriaal in ARhus

In onze collectie vind je heel wat luistermateriaal van deze componist en tijdgenoten. Deze materialen kan je uitlenen uit ARhus De Munt (of aanvragen uit het magazijn).

Tenor Tore Denys bracht recent met zijn ensemble Dionysos Now! Willaerts muziek opnieuw uit op een LP en koos daarbij voor een frisse, hedendaagse aanpak. De LP ligt ter inzage in het ARhus Café of kan je uitlenen op verdieping +3 van ARhus De Munt.

Daarnaast bewaart ARhus ook de collectie van de Adriaen Willaert Stichting. De materialen hieruit kan je niet uitlenen, maar wel op aanvraag inkijken.

Goed om te weten: ook in STAP, de stedelijke academie voor podiumkunsten Adriaan Willaert, kan je terecht met je ARhuspas!

Alle info over de belevingsroute vind je vanaf 3 oktober op www.beleefadriaenwillaert.be.