31-12-2021

Vacature: Medewerker infrastructuur m/v/x

Bart, onze sympathieke collega infrastructuur, gaat met pensioen en we zoeken iemand om hem te vervangen. Ben jij een enthousiaste teamplayer en iemand die proactief de juiste prioriteiten stelt? Een handige Harry of Harriette die ons state-of-the-art gebouw in topconditie houdt? Dan is deze job iets voor jou. Solliciteer vóór 1 januari 2022!Lees meer

Nieuwsdetail

25-11-2021

Winteraankleding door Floristen Syntra West

Dit najaar baadt ARhus De Munt in een wintersfeer. De studenten Florist van Syntra West laten je zien welke mooie creaties ze in de vingers hebben.

Stockbeeld door Morgane Le Breton via Unsplash

Wintersfeer in ARhus De Munt

Tijdens de opleiding tot professioneel Florist bij Syntra West (campus Roeselare) maken de cursisten kennis met alle aspecten van het beroep en van ondernemerschap. Naast theorie en het aanleren van technieken, omvat het leertraject ook werken in opdracht, in een externe omgeving.

De samenwerking tussen Syntra West en ARhus voor deze opdracht resulteert in het aankleden van de inkomhal van het ontmoetingscentrum en van de balies in de bibliotheek. In deze eindejaarsperiode ligt het thema ”winter” voor de hand.

Al duizenden jaren wordt de winterwende in vele culturen op het noordelijk halfrond als feest gevierd, omdat dit het moment bepaalt waarop het licht na een periode van duisternis en verwijdering, als het ware rechtsomkeert maakt en de dagen weer beginnen te lengen. Daarom ging het feest rond de winterwende veelal gepaard met het maken van veel licht en vuur. De datum waarop het christelijke feest van Kerstmis werd geplaatst - 25 december - gaat wellicht terug op de datum van de winterzonnewende in de oude Romeinse kalender. In Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland wordt nog altijd het Luciafeest (een lichtfeest) gevierd. Ook op het zuidelijk halfrond zijn midwinterse lichtfeesten bekend, zoals het Inti Raymi (Peru).

Het “midwinterfeest” werd de inspiratiebron voor de decoraties: het vieren van de natuur en het (zon)licht. Vandaag zijn wij die band een beetje kwijt. We eten niet meer volgens de seizoenen, we moeten met onze technologieën ook geen rekening meer houden met de natuur om te leven (alhoewel de klimaatopwarming misschien juist het tegenovergestelde aantoont), het zonlicht lijkt minder belangrijk in ons leven (door het kunstmatig licht). Heel wat mensen ervaren echter wel wat last in deze donkere dagen. De decoratieve elementen in ARhus willen bijdragen tot licht en hoop.

Je vindt dus volgende elementen in de decoratieve opstellingen: groenblijvende en in de winter bloeiende planten (teken van leven), vruchten (teken van vruchtbaarheid), licht, en andere natuurlijke elementen die we met de winter associëren.

Ook het gebruik van innovatieve materialen en technieken, duurzaamheid en circulair ondernemen worden in dit project verweven. Het steekschuim dat in de creaties gebruikt wordt is vervaardigd van natuurlijke en milieuvriendelijke steenwol, waarvoor bij productie tot 70% minder energie nodig is. Waar licht wordt toegepast gebeurt dit uitsluitend met led-technologie. De keuze van het groenmateriaal wordt mee bepaald door de milieu-impact van de productie, en waar mogelijk wordt groenmateriaal aangewend dat daarna nog kan hergebruikt worden bij andere creaties of voor andere toepassingen. Ook de hoeveelheid afval wordt zo tot een minimum herleid.

Themastand Sint en winter in ARhus Rumbeke

Tess, een creatief meisje uit het 4de leerjaar en fan van de bib, maakte in ARhus Rumbeke een leuk Sinterklaas- en eindejaartafereeltje.

ARgonaut Veerle zal zorgen voor een themastand rond het midwinterfeest en het verhaal van Koning Eik en Koning Hulst. Zij staan symbool voor de overdracht tussen zomer en winter.
Het verhaal kan je ter plaatse lezen of voorlezen aan je kinderen. Op de themastand vind je boeken over de winter in al zijn aspecten, maar ook over loslaten, iets nieuws beginnen, stilstaan en rust nemen.