26-03-2020

Groetjes uit ARhus: Sarah is vrijwilliger bij AZ Delta #SamenTegenCorona

De ARhus-gebouwen zijn gesloten tot minstens 5 april, maar we gaan door! Onze ARgonauten (= ARhus-medewerkers) werken thuis aan de omschakeling naar het nieuwe bibliotheeksysteem, geven jou via www.arhus.be, Facebook en Instagram info en tips én heel wat medewerkers zetten zich ook vrijwillig in om mondmaskers te maken, boodschappen te doen, te helpen in de zorg… #RoeselareHelptLees meer

Nieuwsdetail

07-07-2017

Apps in de kijker: kinderapps

Voor de maand augustus hebben we een aantal kwalitatieve apps voor kinderen opgelijst. Ze zijn mooi vormgegeven en bevatten geen advertenties of misleidende in-app-aankopen. Er zitten applicaties tussen waarmee je je creatief kunt uitleven of die je iets aanleren. Andere toepassingen bieden ontspanning met verhalen, filmpjes en spelletjes.

Nippertje (3,49 euro)

Elke ochtend moet mama Nippertje vragen op te schieten omdat ze moeten vertrekken. Hij wil dan nog eerst zijn auto’s opruimen of nog vlug een liedje spelen op de piano. Toch komt hij voor één keer precies op tijd! Het herkenbare verhaal over het egeltje kan je als filmpje bekijken of je opent het als voorleesboek waarin je kan bladeren en inzoomen. De app bezorgt je ook veel spelplezier: je kan zelf een filmpje maken, tekenen en kleuren, puzzelen, een memospel spelen en tel- en zoekspellen oplossen. De spelletjes zijn ingedeeld op verschillende niveaus. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://www.gottmer.nl/kinderboeken/apps/nippertje.html

Die niet (3,49 euro)

Hier moet je raden welk van de drie plaatjes niet in de rij thuishoort. Als je de juiste keuze maakt, verdien je punten en kan je door naar het volgende level. Er zijn 4 levels die altijd iets moeilijker worden. Je kunt ook op snelheid spelen en het opnemen tegen iemand anders. Met dit spel leer je op een leuke manier logische verbanden leggen. (van 3 tot 7 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://www.gottmer.nl/kinderboeken/apps/die-niet.html

Het Muizenhuis (3,49 euro)

Iedereen is welkom in het Muizenhuis van Julia en Sam, waar voor groot en klein veel te beleven valt. De kleinsten kunnen luisteren naar de verhaaltjes en grotere kinderen kunnen het huis verkennen. Julia heeft van de trap gestept en ligt in het ziekenhuis. Sam leert je verschillende instrumenten kennen en laat je viool spelen. Ga ook mee naar de bakker en naar Sams optreden in het theater. Elke pagina zit vol verrassingen! (vanaf 4 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.hetmuizenhuis.nl/articles/speel-met-sam-en-julia-in-de-app

Hidden Folks (4,49 euro)

Deze app zit vol interactieve tekeningen waarin je mensen, dieren en objecten moet trachten te vinden. Je krijgt hiervoor cryptische hints en soms moet je, bijvoorbeeld, een bos kappen, een tent open ritsen of een krokodil porren. Je kan pas de volgende tekening ontgrendelen als je alle objecten gevonden hebt. De vormgeving en geluidjes zorgen voor een komische noot. In donkere ruimtes kan je kiezen voor sepiakleuren in plaats van zwart-wit. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – http://hiddenfolks.com/

Rhom Bus (1,99 euro)

Een buschauffeur brengt een aantal dieren naar verschillende bestemmingen. Door de lettertegels van hun naam bij elkaar te puzzelen, krijg je ze op de bus. Als alle dieren een zitje hebben, vertrekt de chauffeur. Eens jullie op de bestemming aangekomen zijn, kan hij nieuwe dieren oppikken. Hoe verder je in het spel komt, hoe meer obstakels en regels er zijn. Deze uitdagende game stimuleert jouw ruimtelijk inzicht en probleemoplossend vermogen. Soms moet je de tegels en het spelbord draaien om de levels te kunnen uitspelen. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – http://rhombusgame.com/

Oh! The magic drawing app (gratis)

In deze interactieve tekenapp krijg je keuze uit een aantal kleurrijke figuren. De figuur die je in je tekening hebt geplaatst, komt plots tot leven: een cirkel verandert, bijvoorbeeld, in een boom of zon, een rechthoek wordt een huis of kat en een driehoek een vogel of racewagen. De vorm van de figuur zal ook anders worden als je je tablet omdraait. Zo maak je op een eenvoudige manier heel leuke taferelen. Je kunstwerkjes kan je achteraf delen met elkaar. Oh! prikkelt de creativiteit en nieuwsgierigheid van kinderen. Je geraakt er niet snel op uitgekeken! (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig – http://ludocube.fr/

Motion Math : Hongerige Vis (3,49 euro)

In dit verslavende spel moet je de hongerige vis snel eten geven. Op zijn buik staat het cijfer dat hij lust. Op het scherm verschijnen luchtbellen met nummers die je moet samenvoegen om het gevraagde getal te krijgen. Als je correcte sommen maakt, groeit de vis en krijgt hij nieuwe kleuren en vinnen. Als je hem met verkeerde getallen voert, krimpt hij weer. Er zijn soms verschillende mogelijkheden om een som samen te stellen. Met Motion Math oefenen kinderen al spelend hun rekenvaardigheden. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig – http://motionmathgames.com/motion-math-hungry-fish/

Wolkenkrabbers (3,49 euro)

Met deze app van Tinybop kan je de hoogste gebouwen van de wereld verkennen! Construeer een skyline vol wolkenkrabbers, ga op en neer langs alle verdiepingen tot diep onder de grond. Veroorzaak een stroomstoring, blus branden, repareer een kapotte leiding of verstop de toiletten. Kijk hoe sterk de constructie van je gebouw is als er dinosaurussen binnenvallen, de bliksem inslaat of een aardbeving uitbarst. Zo ontdek je hoe een torenhoog gebouw blijft rechtstaan. Met deze app leer je op een speelse manier bij over alles waarmee je rekening moet houden bij de bouw. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://tinybop.com/apps/skyscrapers

Ketnet / Ketnet Jr. (gratis)

Met de Ketnet app voor kinderen vanaf 6 jaar kan je niet alleen genieten van je favoriete televisieprogramma’s, maar ook van de vele spelletjes. Zo kan je uitdagende puzzels maken en quizzen of in de Fotofabriek je foto’s opvrolijken. Volg ook de avonturen van de Ketnet-wrappers op de voet. Ketnet Jr. is de app voor peuters en kleuters. Ook hier kan je de afleveringen van Kaatje en Kamiel, Bumba, Uki, Musti en je andere Ketnet-vriendjes bekijken. Verder zijn er ook leerrijke spelletjes en leuke kleurplaten die met stempels kunnen versierd worden.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.ketnet.be/ketnet-voor-ouders/ketnet-app

Karrewiet (gratis)

Karrewiet is het jeugdjournaal van Ketnet, maar er is nu ook een app van. In korte, vlot leesbare artikels ontdek je wat er in binnen- en buitenland gebeurt. Foto’s en video’s wisselen elkaar af. In deze app vind je massa’s straffe weetjes en krijg je de laatste updates van het nieuws en weerbericht. Je kan in de polls ook je mening geven over actuele onderwerpen. Probeer tot slot ook de quizzen uit! (vanaf 9 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.ketnet.be/karrewiet/de-karrewiet-app

Animate It (3,49 euro)

Met deze app van Aardman Animations Studio, de makers van Wallace & Gromit, kan je gemakkelijk leuke stop-motion-filmpjes maken. Maak met de app een reeks foto’s van iets wat je steeds een beetje verschuift. Druk vervolgens op ‘play’ en je ziet een bewegend filmpje! Je kan de afspeelsnelheid ervan aanpassen en de beelden bewerken. Als je tevreden bent met het resultaat kan je je filmpje delen via sociale media. Op de website van Animate It vind je handige tips en filmpjes met uitleg. Je kan ook een gratis versie gebruiken met een aantal beperkingen. (vanaf 9 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – http://www.animate-it.com/get-animating/animate-it-app/

Toca Lab: Elements! (2,99 euro)

In deze app kan je alle 118 scheikundige elementen ontdekken door er al spelend proefjes mee te doen. In het laboratorium vind je een kast met instrumenten waarmee je een element kan laten ronddraaien, opwarmen, bevriezen, magnetisch maken of vermengen met een mysterieuze vloeistof! Zo maak je nieuwe elementen die je dan te zien krijgt in het periodiek stelsel, waar ook de afkorting en het atoomnummer vermeld worden. Ontdek hoe elk element een eigen karakter heeft. Hoe klinkt neon, is goud zwaar of licht, is stikstof hard of vloeibaar? Op een leuke manier word je geïntroduceerd in de boeiende wereld van de wetenschap! (vanaf 9 jaar)

Voor iOS en Android – taal n.v.t. – https://tocaboca.com/app/toca-lab/

App lager onderwijs

Karrewiet (gratis)

Karrewiet is het jeugdjournaal van Ketnet, maar er is nu ook een app van. In korte, vlot leesbare artikels ontdek je wat er in binnen- en buitenland gebeurt. Foto’s en video’s wisselen elkaar af. In deze app vind je massa’s straffe weetjes en krijg je de laatste updates van het nieuws en weerbericht. Je kan in de polls ook je mening geven over actuele onderwerpen. Probeer tot slot ook de quizzen uit!

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.ketnet.be/karrewiet/de-karrewiet-app

App secundair onderwijs

Onze Taal (gratis)

Het Genootschap Onze Taal geeft via deze app elke dag tips over correct taalgebruik. Je krijgt er ook een antwoord op al je vragen over spelling, grammatica, leestekens en hoe je iets goed formuleert. Je vindt de uitleg terug door te zoeken op een of meer woorden, via de index op alfabet of onderwerp, met trefwoorden of door zelf een lijst aan te leggen met favoriete adviezen. Je kan ook allerlei nieuwtjes over taal lezen. Om deze app te gebruiken is er een internetverbinding nodig.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://onzetaal.nl/app

 

Meer suggesties voor kinderapps