26-03-2021

Apps in de kijker: wachtwoordmanagers

Ben je het beu tientallen wachtwoorden te moeten onthouden? Dan is een wachtwoordmanager iets voor jou. ARhus testte er 3 voor je uit.Lees meer

Nieuwsdetail

14-03-2021

Doe mee aan de Waterchallenge@home!

Doe met je gezin, als koppel of alleen mee aan de Waterchallenge@home. Gedurende 3 maanden krijg je wekelijks een creatieve challenge waarbij je duurzaam omgaat met water. Niet alleen jouw waterfactuur vaart er wel bij, je kan er ook mooie prijzen mee winnen!

Join For Water, de Stad Roeselare en ARhus dagen je uit om gedurende 12 weken mee te doen aan de Waterchallenge@home. Naast Roeselare zetten ook Kortrijk, Merelbeke en Brasschaat hun schouders onder dit initiatief om mensen bewuster te maken van hun waterverbruik.

Samen met andere enthousiastelingen uit Roeselare en Vlaanderen bespaar je via je deelname duizenden liters water en leer je heel wat bij over dit boeiende thema. Het wordt een interactieve, leuke uitdaging voor jong en oud! Wie weet sleep jij op het einde van de rit een leuke prijs in de wacht. De prijzenpot bevat o.a. een boekenpakket, een meerbeurtenkaart voor het zwembad Sportoase en kortingtickets voor het waterbelevingscentrum Hidrodoe.

Inschrijven kan tot en met 15 maart 2021. Met vragen of opmerkingen kan je terecht bij valentien.goethals@joinforwater.ngo


 

Wil je meteen aan de slag?

Op www.waterchallenge.be kan je jouw watervoetafdruk berekenen en krijg je ook tips over hoe jij – door eenvoudige dingen te veranderen – jouw watervoetafdruk kan verkleinen. 

Duik dieper in de waterchallenge met onze lees- en kijktips rond water

Wil je meer weten, dan vind je ook in ARhus heel wat info rond het thema water, en uitgebreider duurzaam leven en het klimaat. Ontdek deze tips op kindermaat en tips voor volwassenen.

Wat is een watervoetafdruk? 

Wist je dat wij gemiddeld 100 liter kraantjeswater per dag gebruiken om te douchen, koken of het toilet door te spoelen? Maar duurzaam omgaan met water is meer dan alleen letten op ons direct watergebruik! Wist je dat er bijna een hele emmer water nodig is om een mooi wit A4-blad te produceren? Of dat er in een lekkere hamburger zeker 2500 liter zit verborgen? Maar ook onze jeansbroek bevat 8000 liter water!  

Hoeveel liter water we verbruiken per dag bepaalt onze watervoetafdruk. Het grootste deel gaat naar voeding. Maar hoe komen we aan dat cijfer, wat is de watervoetafdruk precies, waarom is dit zo belangrijk en (vooral) hoe kunnen we dit cijfer naar beneden halen? 

Wat doet de Stad Roeselare? 

Duurzaam watergebruik is ook één van de centrale thema’s van de Klimaatswitch van Stad Roeselare. De Stad wil optimaal inzetten op het gebruik van regenwater, zet diverse projecten op om te ontharden, om de bodem waterdoorlaatbaar te maken en zoekt structurele oplossingen om de droogte aan te pakken. Door samen de handen in elkaar te slaan, kunnen we de toekomst duurzaam tegemoet gaan.