06-07-2020

Studeren in ARhus

Scholieren en studenten die niet thuis of op school terecht kunnen om te studeren, zijn tijdens de blokperiodes welkom in ARhus voor een rustige werkplek. Lees meer

Nieuwsdetail

26-03-2020

Groetjes uit ARhus: Sarah is vrijwilliger bij AZ Delta #SamenTegenCorona

De ARhus-gebouwen zijn gesloten tot minstens 19 april, maar we gaan door! Onze ARgonauten (= ARhus-medewerkers) werken thuis aan de omschakeling naar het nieuwe bibliotheeksysteem, geven jou via www.arhus.be, Facebook en Instagram info en tips én heel wat medewerkers zetten zich ook vrijwillig in om mondmaskers te maken, boodschappen te doen, te helpen in de zorg… #RoeselareHelpt

Hallo,

Ik ben Sarah Van den Eeden. Wie af en toe in het ARhus Café komt, kent me al even. Sinds een maand werk ik ook mee aan het SIREE-project. En mijn nieuwste taak? Vrijwilliger in de pretriagepost bij AZ Delta!

Pre-wat?

In de pretriagepost in Roeselare komen mensen die worden doorverwezen door een huisarts omdat ze mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Hier kunnen de onderzoeken in de juiste omstandigheden gebeuren en worden artsen en patiënten niet blootgesteld aan onnodige risico’s.

Coronastress

Verplicht rusten, lenteschoonmaak doen, Netflix kijken en wandelen, dat is niet aan mij besteed. Ik ben een (te?) energiek iemand om passief toe te kijken tijdens de corona lockdown. Het werd dus al snel duidelijk dat een dergelijke lockdown, met bijgevolg verplichte thuisblijven, mezelf (en mijn vriendin ) te veel coronastress zou bezorgen. Vrijwel meteen brainstormden we over hoe we zelf mensen zouden kunnen helpen. Enerzijds om ons steentje bij te dragen aan wie het écht kan gebruiken. Anderzijds ook om zelf iets omhanden te hebben. Toen Yves, directeur van ARhus, alle medewerkers vroeg wie als vrijwilliger aan de slag wou gaan bij AZ Delta, twijfelde ik geen seconde! Ook mijn vriendin, die momenteel haar laatste jaar geneeskunde volgt, stemde meteen in.

Sindsdien werken we actief mee in de pretriagepost van AZ Delta, zo’n vier uur per dag. Huisartsen verwijzen patiënten met symptomen, die mogelijks op Covid-19 wijzen, door naar deze post met als doel hen te onderzoeken en verdere stappen te bepalen.

Ikzelf verzorg het onthaal. Dat wil zeggen dat ik de mensen verwelkom, ze inschrijf en ze daarna doorverwijs naar de juiste wachtzaal. Een ondankbaar of risicovol jobke? Nee hoor! Aan het onthaal ben ik het eerste gezicht van de pretriagepost. De mensen appreciëren een correcte en geruststellende aanpak, want in deze situatie kunnen ze dat echt wel gebruiken. Niemand wordt hier aan onnodige risico’s blootgesteld.

Mijn vriendin werkt op de medische afdeling en staat er de onderzoekende huisarts met raad en daad bij. Zij haalt de mensen in de wachtzaal en start de consultatie met het opnemen van enkele parameters. De huisarts werkt vervolgens de consultatie verder af. Ook tijdens deze fase wordt er veel aandacht besteed aan het geruststellen van de mensen.

Wij zijn beiden zeer blij dat we hiertoe kunnen bijdragen! We voelen ons nuttig en hebben iets omhanden dat veel betekent, zowel voor onszelf als voor de maatschappij.

Roeselare helpt

Voel jij je aangesproken? Word je - net zoals ik - gek tussen vier muren? Stel je kandidaat als vrijwilliger via www.roeselare.be/roeselarehelpt! Mondmaskers maken, boodschappen doen, mensen die zich eenzaam voelen contacteren, een hond uitlaten, ondersteuning bieden in de medische sector, … en nog zoveel meer. Registreer je jou als vrijwilliger bij Roeselare Helpt, dan zorgt de Stad Roeselare bovendien voor een gratis vrijwilligersverzekering!

Heb je zelf hulp nodig? Registreer jouw hulpvraag via Roeselare Helpt, mail naar 1788@roeselare.be of bel naar 1788.

 

Groetjes,

Sarah

#onefortheteam