29-06-2020

Uit je kot maar niet te zot: onze vakantietips

Yes, we mogen opnieuw op vakantie in België en zelfs in enkele andere landen! Waar mag je heen, welke maatregelen zijn er? In deze Onder De Loep geven we je aanraders en actuele informatie om je reis te plannen.Lees meer

Nieuwsdetail

27-02-2020

Groetjes uit ARhus: Deniza - Van stagiaire naar ‘medewerker jongeren en diversiteit’

Twee maanden stage in de lente van 2018, één maand vakantiejob in de zomer van 2018 en opnieuw drie maanden stage in het najaar van 2019. Nu, februari 2020, ben ik al een goeie maand fulltime ARgonaut - dat is hoe we onszelf noemen - in ARhus. Iets waar ik trots op ben! Zeker omdat mijn job me op het lijf geschreven is en ik er mijn hart kan in leggen: medewerker jongeren en diversiteitsbeleid.

Wat betekent ARhus voor een meisje als ik

Werken in ARhus maakt me een beetje nostalgisch... Sinds ik kan lezen is ‘de bib’ voor mij een veilige thuishaven. Boeken en literatuur maken deel uit van wie ik ben. Ze leerden me spelen met verschillende talen, gaven me het gevoel dat ik niet alleen was en leerden me mijn gevoelens op papier zetten. Ik herinner me nog ons wekelijkse ritueel toen ik nog op de lagere school zat. Elke vrijdagavond werden mijn broer en ik afgezet aan De Vriendschap om onze voorraad boeken in te slaan. Mama en papa gingen ondertussen boodschappen doen en kwamen ons dan weer ophalen. Een zorgeloze tijd waar ik met een warm gevoel op terugblik.

Eenmaal in het secundair was ARhus dé plek bij uitstek waar ik na school mijn huiswerk kwam maken en tijdens de examens kwam studeren. Ik ontmoette er mijn vrienden die naar een andere school gingen en leerde er nieuwe mensen kennen. Voor (in)formele afspraken was er het toenmalige leescafé ‘De Tassche’. Voor mijn ouders, die van Kosovo zijn en aan de nieuwe cultuur probeerden te wennen, een geruststelling. Liever rondhangen in het café van de bib dan op straat. Voor mij was het vrijheid.

2 keer stagiaire, 1 keer jobstudent

Tijdens mijn eerste stageperiode als student sociaal werker zorgde Ilse, mijn stagebegeleidster, voor voldoende afwisseling en uitdaging. Ik had klasbezoeken met leerlingen, rondleidingen met volwassenen, activiteiten met OKAN-klassen en soms eens baliedienst waarbij ik veel contact had met de ARhus-bezoekers van elke dag. Ook kreeg ik de kans om met elk team samen te werken en alle verschillende takenpakketten te leren kennen. ARhus achter de schermen! Een zalige stageperiode die ik graag verlengd zag worden in het laatste jaar van mijn studies. Diezelfde zomer kwam ik nog even terug als jobstudent in het team Projecten. Ik volgde de opstart van het project SIREE van dichtbij. Een heel leerrijke maand.

In mijn tweede en laatste stageperiode in het najaar van 2019, werd meer zelfstandigheid van mij verwacht. Ik werd ook meer en meer als collega beschouwd. Dat vertrouwen voelde wel fijn. Samen met Ilse lanceerde ik de Troostkoffers die ondersteuning moeten bieden aan kinderen en jongeren met groot en klein verdriet. Een project dat me nauw aan het hart lag en waar ik heel graag aan heb meegewerkt. Jasper nam me mee in het #HACK-verhaal. Een initiatief waarin ‘dekolonisatie’ centraal staat: de macht en de ruimte geven aan jongeren. You have the idea, we have the space! Jongeren van verschillende leeftijden, culturen, achtergronden en opleidingen komen in #HACKpand samen met een gemeenschappelijke passie of interesse.

Officieel een ARgonaut

ARhus-medewerker jongeren en diversiteit! Als jongerenwerker probeer ik samen met m’n collega Jasper jongeren aan te spreken die op zoek zijn naar een project waar ze zich in kunnen smijten. Diverse jonge Roeselarenaars maken in het #HACKpand kennis met elkaar via één gemeenschappelijk kenmerk: hun interesses en talenten. Ze krijgen de kans om geprikkeld te worden met nieuwe uitdagingen, leren ondernemen en verantwoordelijkheid opnemen. Want in onze wildste dromen draait #HACKpand voor én door jongeren. De ruimte en het vertrouwen teruggeven aan jongeren, dat is ons doel.

Zij die me kennen weten dat ik diversiteit en inclusie heel hoog in het vaandel draag. Mensen met een migratieachtergrond, met een fysieke of psychische beperking, die tot de LGBTQI-gemeenschap behoren, … zijn op zoek naar acceptatie, aansluiting en representatie. Hier wil ik voor ARhus actief mee aan de slag gaan. Met mijn aanwerving als diversiteitsmedewerker geeft ARhus niet alleen het signaal dat diversiteit en inclusie belangrijke kernwaarden zijn, maar dat er ook actief werk wordt van gemaakt. Door een diversiteitsbeleid te schrijven en een actieplan op te stellen hoop ik diversiteit in al haar facetten te belichten en verschillende doelgroepen te bereiken met het aanbod van ARhus. Ook staan we open om een breder aanbod te creëren op vraag van een zo divers mogelijk publiek. Dat betekent (ook) dat we maximaal willen inzetten op ieders krachten, talenten en expertise. Inclusie, openheid en burgerzin. Niet voor niets dé kernwaarden van ARhus!

ARhus moet het huis worden van iedere Roeselarenaar! Een ‘hus’ waar iedereen zich, net als ik, thuis voelt.  

5 zaken die ik achter de schermen leerde

  1. ARhus is meer dan een bibliotheek! Wij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om mensen te bereiken en het aanbod af te stemmen op hun vraag. Iedereen is hier welkom en dat mag je letterlijk opvatten.

  2. Het magazijn van ARhus telt 8 kilometer legplanken met boeken en andere bibliotheekmaterialen! Ondek onze schatten uit het magazijn!

  3. In de personeelsruimte op de 5e verdieping hanteren we het flex & clean-desk principe. Dit betekent dat niemand een vaste plek heeft en je elke dag naast andere collega’s kan zitten. Ook onze directeur, Yves Rosseel, zit het liefst tussen de collega’s. Zijn voormalig bureau gebruiken we nu als vergaderruimte.

  4. Stagiair(e)s krijgen hier veel leerkansen! Zo had ik een lange stage van 3 maanden, twee weken werkplekverkenning en een inleefdag. Hier krijg je de kans om binnen je leerdoelstellingen jezelf uit te dagen. Zo kreeg stagiaire Emmeline de kans om tijdens haar twee weken stage de nieuwjaarsboodschap van ARhus te filmen en te monteren. Heb je dat gemist? Kijk hier!

  5. In Rumbeke hebben we ook een ARhus-afdeling! Thé place to be als je graag een authentiek bibliotheekgevoel wil. Ik schreef er tijdens mijn eerste stageperiode een blog over. De andere afdelingen bevinden zich in Beveren en in de Gitsestraat. ARhus is zo altijd dichtbij!

Heb je vragen of kan ik je ergens mee van dienst zijn? Neem gerust contact met mij op of spring op donderdagen binnen in HACKpand!

Instagram: Jasper_ARhus

Facebook: Jasper_ARhus

E-mailadres: deniza.miftari@arhus.be