19-10-2020

Samen studeren op zaterdag

Scholieren en studenten die niet thuis of op school terecht kunnen om te studeren, zijn op zaterdag welkom in ARhus voor een rustige werkplek. Lees meer

Duik in je familiegeschiedenis

Misschien heb je de thuisquarantaine al gebruikt om je zolder op te ruimen? En misschien kwamen er zo enkele schoendozen met vergeelde foto’s, krantenknipsels en familiestukken naar boven. Collega Peter, die de erfgoedcollecties van ARhus beheert, verzamelde enkele interessante tips om van thuis uit op zoek te gaan naar je eigen familiegeschiedenis. Ideaal om een 'vanuit-ons-kot'-krantje samen te stellen voor jouw (groot)ouders!

Hoe start je ermee?

Het Rijksarchief en Familiekunde Vlaanderen geven alvast heel wat nuttige tips. Voor de generatie van je ouders (en misschien ook grootouders) ben je aangewezen op eigen familiestukken en mondelinge verhalen. Een boeiende zoektocht en meteen een mooi gespreksonderwerp om het contact met je familie te onderhouden of terug op te nemen.

Hoe ga je verder?

Heb je al enkele namen en data, dan kan je kijken of je stamboom al online staat. In België is Geneanet een veelgebruikte databank. Ook de lokale afdeling van Familiekunde Vlaanderen, FV Mandel-Leie, kan je hierbij helpen.

Om meer te weten te komen over jouw voorouders die meer dan 100 jaar geleden leefden, kan je op zoek gaan in de registers van de burgerlijke stand of de parochieregisters. (Voor recentere documenten heb je echter een speciale toelating nodig.) Je hoeft zelfs niet meer naar het archief. Een aanzienlijk gedeelte werd immers gedigitaliseerd en is opzoekbaar op https://search.arch.be/nl/zoeken-naar-personen. Voor de provincie West-Vlaanderen zijn er al heel wat akten ingescand en volledig raadpleegbaar op https://www.vrijwilligersrab.be. Elke geboorte-, huwelijks- of overlijdensakte bezorgt je nieuwe informatie over je voorouders, hun beroep, het aantal kinderen, woonplaats enz.

Maak een 'vanuit-ons-kot'-krantje

Met al deze info kan je nu aan de slag: maak een leuke compilatie of zelfs een krantje voor jezelf of om je (groot)ouders te verrassen. Dankzij de Koning Boudewijnstichting kan je er eentje gratis laten drukken en bezorgen! Lees er hier alles over. Snel zijn is de boodschap want dit aanbod is geldig tot 30 april.

Historische context

Naast het stamboomonderzoek wil je misschien ook meer te weten komen over de historische context waarin je voorouders leefden. Ook hierover is al heel wat materiaal online te vinden.

Op de website van de lokale Gidsenkring vind je de tijdschriftartikels uit Rollarius (nu met het tijdschrift Mandeldal samengevoegd tot ‘Erfgoed Roeselare’) en de jaarboeken van het Koninklijk Geschiedkundig- en Oudheidkundig Genootschap van Roeselare en Ommeland.

Op de website van het stadsarchief vind je al verschillende bronnen online zoals doodprentjes uit de collectie van Willem Depla en krantenartikels uit ‘Het Wekelijks Nieuws’. Erfgoedbank Midwest biedt dan weer fotomateriaal aan. Uren zoekplezier!

De Koninklijke Bibliotheek digitaliseerde de laatste jaren heel wat historische kranten: https://www.belgicapress.be/. Ook op http://www.historischekranten.be/ zijn er leuke Roeselaarse faits divers te vinden:

 

Tenslotte kunnen historische kaarten heel wat informatie opleveren. Zo verzamelt Cartesius digitale plannen, kaarten en luchtfoto’s van heel België. Geopunt biedt eveneens verschillende historische kaarten aan, met een handige zoekfunctie. Eén ervan is de indrukwekkende Ferraris-kaart van het einde van de 18de eeuw.