13-08-2020

Alle ARhus-afdelingen zijn de hele zomer open!

Deze zomer is er geen zomersluiting in onze afdelingen. Enkel op 2 feestdagen zijn we dicht: 21 juli en 15 augustus. Dit jaar kan je dus extra vaak lees-, kijk- en luistervoer komen inslaan!Lees meer

Groetjes uit ARhus: Stagiaire Jana in #HACKquarantaine #SamenTegenCorona

Het #HACKpand is sinds 12 maart gesloten. Maar onze #HACK-collega’s laten zich niet  schaakmat zetten door Corona! Niet alleen Jasper en Deniza, maar ook stagiaire Jana is er van thuis uit voor alle jongeren!

Hallo, ik ben Jana Santy, stagiair bij ARhus. Een bachelor orthopedagogie heb ik al op zak. Nu studeer ik verder voor een bachelor sociaal-cultureel werk. En deze stage in coronatijden zal ik niet snel vergeten!

#HACKpand? Wie, wat, waar?

Vanaf het moment dat ik hoorde dat ik stage mocht lopen bij ARhus was ik meteen enthousiast! Maar wat zou ik daar moeten doen? Boeken terug in de rekken zetten? Mopje 

"Een deel van jouw opdracht zal de werking in het #HACKpand worden", zeiden mijn begeleiders Ilse en Jasper. "Het wat?" Ik wist eerlijk gezegd niet wat dit was: de jongerenwerking van ARhus in een pand dicht bij ARhus De Munt. Mijn nieuwsgierigheid groeide!

Ik hoorde al vele verhalen over de jongeren bij de eerste vergadering en was nu wel zeer nieuwsgierig wie ik zou te zien krijgen.

Mijn derde dag stage. Eindelijk kennismaken met een groep jongeren. Er heerste een rustige sfeer. De jongeren waren enthousiast om aan de slag te gaan in de workshop en ik keek vooral toe. Hoe moest ik me hier gaan gedragen? Hoe spreek ik de jongeren het best aan? Vragen waar je als student sociaal werk even bij stilstaat. Maar dit werd me al snel duidelijk. Ik voelde me al snel in de groep opgenomen.

12 maart: #HACKquarantaine

De dag erna kwam dan het nieuws dat iedereen zoveel mogelijk thuis moet werken en dat de ARhus-gebouwen de deuren zouden sluiten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook het #HACKpand sloot genoodzaakt.

Het #HACK-team moest niet lang nadenken om alles van achter de schermen virtueel te laten doorgaan. We staan klaar voor jongeren, geven hen info over corona, beantwoorden vragen… Ook de workshops organiseren we gewoon vanop afstand. Corona krijgt ons niet klein! We zorgen ervoor dat jongeren die thuis zitten zich zeker niet moeten vervelen.

We willen hen blijven stimuleren om bijvoorbeeld te haken, kledij te bedrukken, muziek te maken, te zingen…

De jongeren doen dit super! Ik sta elke dag terug verwonderd van hun inzet en realisaties.

Om hen wat op gang te zetten maken wij voorbeelden en tutorials. Zo maakte ik aan de hand van enkele foto’s een stappenplan om een plantenhanger te maken in macramé. Jongeren kunnen deze handleiding volgen om zelf thuis aan de slag te gaan. (Maar eigenlijk kan iedereen die creatief wil bezig zijn hiermee verder!)

Collega Deniza maakte ook een #HACKmode-tutorial om gemakkelijk t-shirts te bedrukken. En er komt nog veel meer aan! Dit kan je allemaal volgen op Instagram en Facebook (onder de naam Jasper ARhus). Ook hebben we een gloednieuw YouTube-kanaal waar af en toe filmpjes op verschijnen: tutorials, sfeerfilmpjes, maar ook razend interessante podcasts. Zoals deze over internationale vrouwendag – van vrouwenrechten, over verschillen tussen jongens en meisjes, tot slutshaming - die opgepikt werd door Radio Quindo.

Stage lopen in ARhus - met nu vooral een grote focus voor mij op het #HACKpand - is zeer tof. De collega’s zijn zeer aangenaam en er is veel variatie in taken. Elke dag is er wel een nieuwe uitdaging waar ik veel kan van opsteken. Een aanrader!

Groetjes,

Jana

#samentegencorona met #HACK

 

Volg Jasper_ARhus op Facebook, Youtube, en  Instagram. Jasper, Deniza en Jana houden jullie op de hoogte van het laatste coronanieuws, beantwoorden jullie vragen via DM en geven tips en tricks om je niet te vervelen.