02-06-2020

Het ondernemersvirus te pakken? Tips tijdens corona voor startende ondernemers

Heb je al een tijdje een lumineus idee om een eigen zaak te starten? Wil je jezelf ontplooien en lonkt het ondernemerschap, maar heb je nog een extra duwtje in de rug nodig? Onze collega Carmen zet enkele tips voor jou op een rijtje.Lees meer

Help ik heb een ouder in huis

© Noor Lesage

Jongeren zitten vast in quarantaine en reality kicks in: "Mijn ma vraagt voortdurend welke opdrachten ik moet maken, terwijl ik het zelf niet weet. Ik voel een enorme druk", "Ik zit nu al 45 minuten voor mijn pc te wachten op mijn leerkracht Frans", "Ik ben eenzaam en ik voel me alleen".

Jongeren staan voor een van de grootste uitdagingen in hun leven. "Ons sociale leven is gereduceerd tot praten tegen een scherm, ons schoolsysteem verwacht enorm veel flexibiliteit en we worden afgeschilderd als slechteriken in de media."

Begrip is belangrijker dan ooit. Hoe ga je hier als ouder mee om?

Oprecht nieuwsgierig zijn

Wees aanwezig en vraag hoe ze zich hierbij voelen. Geef hen de kans om hier open over te zijn, luister aandachtig, veroordeel hen niet en zorg er vooral voor dat je hen niet pusht. Vraag dus uit nieuwsgierigheid, niet om te controleren.

Bronnen over presentie & autoriteit:

Samen overleggen

Ga in overleg, communicatie is belangrijk: beslis samen over de dagstructuur, wie taakjes uitvoert, wanneer je iets samen kan doen. Er wordt al zeer veel ‘over’ hen beslist. Wees daarom ook waakzaam voor ‘sharenting’: jongeren beslissen graag zelf over wat, wanneer en hoe iets over hen op het net verschijnt.

Bronnen over sharenting:

Meer tips