08-08-2022

Lokale biertjes in de kijker in het ARhus Café

In een bierland als België spant West-Vlaanderen de schuimende kroon. Na het verlof zet het ARhus Café ter ere van internationale dag van het bier lokale bieren in de kijker! Kom proeven vanaf 8 augustus.Lees meer

Kinderen helpen bij afscheid en verlies tijdens corona

Kinderen uit gezinnen die getroffen zijn door corona gaan terug naar school met angst en verdriet. Niet verwerkt verdriet leidt na corona tot uitgestelde gedragsproblemen en slechtere schoolresultaten.
Wij zochten enkele interessante bronnen voor leerkrachten en ouders om hiermee om te gaan.

Tips rond rouw, verdriet en gemis bij kinderen door corona

Psychotherapeute Lut Celie geeft eenvoudige tips voor leerkrachten in dit Klasse artikel en in haar filmpje. Je kan ook een digitaal pakket rond emotionele remediëring aanvragen.

Lut Celie is verbonden aan de Bleekweide, een expertisecentrum voor rouw, trauma, breed verlies en persoonlijke groei. In coronatijden kan je het meldpunt (09/229 36 42) telefonisch bereiken op weekdagen tussen 10u-13u. En dit voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Een ander expertisecentrum voor trauma en rouwbegeleiding is De Weg Wijzer. Zij schreven een interessante handreiking als basis om kinderen te informeren rond verlies van een naaste door corona.

Kinderen in rouw

Kinderen rouwen anders dan volwassenen. Klinisch psycholoog Manu Keirse geeft in Klasse een overzicht over rouwverwerking bij kinderen per leeftijd (tot en met 18 jaar) en de 4 taken die iedereen moet doorlopen bij rouw.

Klasse verzamelde verhalen en tips in een dossier over rouw en verdriet. Voor leerkrachten raden we deze artikels aan: Hoe verloopt een rouwproces op school en Omgaan met verdriet en rouw in de klas. Je krijgt telkens 7 tips.

PlantTroost geeft concrete troosttips en boeiende inzichten van experten. Het artikel 'Hoe kan je kinderen troosten is bedoeld voor ouders maar is ook voor leerkrachten interessant.

Download gratis het koesterboekje
'Knijp eens in mijn hand'
. Uitgeverij
die Keure bracht het boekje uit om
kinderen te helpen bij het rouwen en
helpt hen zich op te trekken aan
mooie herinneringen.

Troostkoffers in ARhus

Doetips en lesinspiratie rond rouw

Wil je een doe-moment, wil je rust bieden of werken rond gevoelens en fantasie? Snuister door onze tips om te werken rond rouw, thuis of in de klas. Alles netjes opgedeeld per leeftijdscategorie.

ARhus en de Landelijke Kinderopvang ontwikkelden troostkoffers met didactisch materiaal, methodieken en boekenlijsten. Met o.a. handpoppen, knuffels, en herinneringsdozen kan je aan de slag met verdriet in de klas of thuis. Er zijn troostkoffers voor elke leeftijd. Voor kleuters hebben we ook troostpakketten.

Tijdens de coronasluiting kan je deze materialen aanvragen via onze afhaaldienst of via mail aan Eva Vandermeersch (info@arhus.be).