31-07-2020

Alle ARhus-afdelingen zijn de hele zomer open!

Deze zomer is er geen zomersluiting in onze afdelingen. Enkel op 2 feestdagen zijn we dicht: 21 juli en 15 augustus. Dit jaar kan je dus extra vaak lees-, kijk- en luistervoer komen inslaan!Lees meer

Museumdag 2020

Do remember they can’t cancel the spring


Met deze ontroerende woorden deelde de Britse kunstenaar David Hockney aan het begin van de coronacrisis nieuwe iPad tekeningen via Instagram. Hij tekende hoe de winterse planten en bomen langzaamaan bloesems kregen en zag daarin een boodschap van hoop.

Net zoals het Museum of the City of New York met #MuseumMomentofZen wil doen. Hun initiatief om onder deze hashtag kunstwerken via Twitter en Instagram te delen werd door verschillende musea wereldwijd opgepikt.

Naarmate de omvang van de coronacrisis en de duur van de lockdown duidelijker werden, ontstonden meer en meer prachtige online initiatieven om kunst en cultuur ‘naar ons kot’ te brengen.

Op 18 mei 2020, toevallig ook de Internationale Museumdag, mogen de musea opnieuw openen. Voor wie toch liever nog even veilig in z'n kot vertoeft, brengen we een aantal online tips samen waarbij we de focus vooral op kunstmusea hebben gelegd.

Kunst met kids in quarantaine

MuseumPass bundelde een aantal toffe opdrachten voor kinderen. Filmpjes maken voor het Brusselse designmuseum ADAM, kunstwerken naspelen op Instagram, kleurplaten van echte Belgische kunstenaars. Vanaf nu geen verveling meer mogelijk!

 

Ook het MOMU zorgt voor creatieve afleiding. In verschillende video’s tonen ze enkele leuke projecten om als een echte textielkunstenaar aan de slag te gaan.

En wie kan kinderen meer inspireren dan Keith Haring? Toen hij leefde realiseerde hij samen met jongeren projecten voor scholen en ziekenhuizen overal ter wereld. De expo in BOZAR werd verlengd tot 21 juli en kunnen we misschien nog meepikken, maar thuis kunnen kleine kunstenaars alvast aan de slag. Geïnspireerd op voorbije workshops, toont ook WIELS originele opdrachten voor kinderen.

Virtuele tours in de Belgische musea

Ook de volwassenen worden niet vergeten. Wat dacht je van een bezoek aan het Brusselse Riolenmuseum zonder rubberlaarzen? Vanuit je luie stoel kan je virtueel binnenkijken in enkele Belgische musea, waaronder ook het Belgisch Stripcentrum. Alleen al het uitzonderlijke art nouveau-gebouw van Victor Horta waarin dit museum is ondergebracht, is een bezoekje meer dan waard!

Uit in Vlaanderen koos enkele Vlaamse alternatieven. Hun overzicht brengt je onder andere naar FOMU, het Fotomuseum in Antwerpen, dat ons dezer dagen verwent met mooie beelden. Wekelijks werden 2 nieuwe afleveringen gepost van een virtuele tour door de tentoonstelling Stephan Vanfleteren – Present. Een aanrader!

MOMU, het Modemuseum in Antwerpen dan weer, laat ons kennismaken met enkele topstukken uit hun collectie en recente tentoonstellingen aan de hand van 5 verhalen.

Buitenlandse museumtours waarvoor je je huis niet hoeft uit te komen

MuseumPass bracht enkele interessante buitenlandse tips samen en heb je even niks omhanden, dan kan je in de selectie van UiT in Vlaanderen terecht voor een meer dan 5 uur durende tour langs 45 zalen en 600 meesterwerken van het Hermitage museum in Sint-Petersburg. Wil je wel eens weten hoe Frida Kahlo woonde, dan kan je door de kamers van The Blue House in Mexico wandelen en het duizelingwekkende aanbod op Google Arts & Culture laat je verdwalen door prachtige musea wereldwijd.

MOMA, The Museum of Modern Art in New York, gaat nog een stapje verder. Wil je je kennis over kunstgeschiedenis bijschaven, dan kan dit aan de hand van deze thema’s of kunstenaars uit de hedendaagse kunst. Ben je zelf leerkracht, dan kan je hier bovendien gratis kant-en-klare presentaties en werkdocumenten downloaden om in je klas te gebruiken!

Ga je graag écht aan de slag, bekijk dan de vele instructiefilmpjes op hun YouTube kanaal. Je vindt er een resem aan tips en technieken om je talent als kunstschilder bij te schaven. Of toch maar liever een beetje theorie?
Ook dat hoort tot de mogelijkheden. Via het platform Coursera bieden ze interessante (en gratis) cursussen aan over mode, design en kunstgeschiedenis.

Bij onze noorderburen slaat het Rembrandthuis de deuren wijd open. Een virtueel bezoek aan de tentoonstelling 'HIER. Zwart in Rembrandts tijd', activiteiten voor je eigen thuisschool en video’s waarin wordt gedemonstreerd hoe je verfbereidingen en etsen kan maken zoals Rembrandt dit ooit deed, behoren tot het aanbod.

En uiteraard kan je ook in ARhus terecht om te genieten van een museumbezoekje vanuit je luie zetel. We verzamelden enkele mooie museumuitgaven en tentoonstellingscatalogi van de afgelopen jaren … en voorzien alvast een stevig tasje voor je afhaalpakket!

Van Eyck, een optische revolutie

Was het voor jou ook even hard balen toen je vernam dat de Van Eyck tentoonstelling niet meer verlengd zal worden? Om het leed te verzachten lanceert Visit Flanders de reeks Stay At Home Museum. Jan van Eyck mag er de spits afbijten en vervolgens komen ook Rubens, Bruegel en andere Vlaamse meesters aan bod.

Wil je het Lam Gods tot in de kleinste details bekijken, surf dan zeker eens naar Closer tot Van Eyck. X-ray of macrofotografie, open of gesloten panelen, de mogelijkheden waarop je het werk kan bestuderen overtreffen haast de realiteit.

 

Nog meer Van Eyck! In de reeks Pompidou XL op VRT NU interviewt Chantal Pattyn 10 experten over het werk van Jan Van Eyck. De 3-delige reeks Geheimen van het Lam Gods laat ons meekijken over de schouders van experten en restaurateurs van het beroemde schilderij. Deze 3 jaar durende minutieuze restauratie bracht enkele verrassende ontdekkingen aan het licht.

Zin in een avondje tv?

Nu we bij VRT NU zijn terechtgekomen, ook daar vallen ware kunstschatten te ontdekken.

In de beire tips van SASK Roeselare kan je er heel wat terugvinden, wij belichten er enkele van.

De reeks Goudvis brengt boeiende portretten van Belgische kunstenaars. Michaël Borremans, Berlinde De Bruyckere, Dirk Braeckman, Stéphane Beel en vele anderen passeren de revue in de 3 seizoenen.

De naam Hendrik Willemyns klinkt de fans van popgroep Arsenal waarschijnlijk bekend in de oren. Maar wist je dat deze West-Vlaming ook een zeer getalenteerd regisseur is? Voor Canvas maakte hij de reeks Paper Trails waarin hij op zoek gaat naar meesterwerken uit de wereldliteratuur. Aan de hand van interviews, stemmige beelden en een soundtrack om u tegen te zeggen brengt hij de verhalen weer tot leven.

Andere aanraders zijn een interessante blik op het 20 jarig bestaan van het S.M.A.K., Bauhaus voor wie houdt van architectuur, enfant terrible Marcel Broodthaers, een ontroerend portret van de eerder onbekende René Heyvaert of de zoektocht van auteur Philipp Blom naar een vioolbouwer uit het Venetië van 1700.

 

Misschien zocht je nog net die éne tip om je afhaalpakketje bij ARhus te vervolledigen? Check dan zeker even dit lijstje van kunstdocumentaires uit onze eigen collectie!

Ben je eerder een luisteraar, haal dan fascinerende verhalen over kunst en geschiedenis in je huiskamer met een selectie aan podcasts gemaakt door UiT in Vlaanderen. Dé oplossing voor wie nog geen tijd vond om zijn tanden in De Bourgondiërs van Bart Van Loo te zetten.

Cultuurhuis De Spil zullen we nog even moeten missen. Onder het motto ‘Raakt het publiek niet tot bij ons, dan gaan wij naar het publiek’ verwennen ook zij ons alvast met een mooie selectie aan culturele tips.

En op zondagochtend?

Geen betere manier om je zondag te starten dan met een streepje Klara en een portie vers kunstnieuws. Het Belgische tijdschrift The art couch verwent je elke zondag met een fijn brokje cultuur in hun wekelijkse nieuwsbrief.

Of laat je wekelijks op sleeptouw nemen door BRUZZ en ga samen met een enthousiaste liefhebber op zoek naar zijn of haar favoriete topstuk in Brusselse musea en galerijen.

En zo zouden we nog wel even kunnen doorgaan … maar dat doen we toch maar niét.

Heropening

De musea kregen groen licht om vanaf 18 mei te heropenen. We kunnen dus weer vol verwachting de statige deuren van een prachtig museum binnenwandelen.

En waarom niet beginnen met KOERS, museum van de wielersport in Roeselare?