31-07-2020

Alle ARhus-afdelingen zijn de hele zomer open!

Deze zomer is er geen zomersluiting in onze afdelingen. Enkel op 2 feestdagen zijn we dicht: 21 juli en 15 augustus. Dit jaar kan je dus extra vaak lees-, kijk- en luistervoer komen inslaan!Lees meer

Ouders met kinderen: relativerend ouderschap

Tijdens de Coronaperiode moet je als (alleenstaande/co- of plus)ouder alles tegelijk zijn: opvoeder, leerkracht, werknemer, huishoudmanager (en partner).  

Herken je jezelf niet in het perfecte beeld van telewerkende ouders met braaf knutselende kinderen? Heb je genoeg van dagplanningen en anti-verveeltips voor je kroost? En lukt het jou maar net een (gezonde) maaltijd op tafel te toveren of je benen niet te breken over manden vol strijk? #perfectimperfect  

Tips van collega Anaïs:  

 1. Blijf trouw aan jezelf 
 2. Bewaar enkel de tips die werken voor jou en je gezin 
 3. Trek je niet te veel aan van tips die wel werken voor andere gezinnen

Meer handige en inspirerende tips krijg je in deze bronnen die de moeite waard zijn:

Lezen/blogs  

 • Coronastress
  Psychiater Adriaenssens vertelt over de stress die ouders en kinderen ondergaan tijdens de coronacrisis, en hoe je ermee om kunt gaan.

 • Mama Baas
  Op Mama Baas lees je de verhalen van mama's in coronatijden en krijg je tips van experts.
  Je vindt er ook een interessant artikel over co-ouderschap.
 • Maison slash
  Hier vind je verschillende artikels over #parentfriendly opvoeding.
  Therapeute Cindy Schepers schept er ook duidelijkheid over de coronaregels bij samengestelde gezinnen.

 • Vaderklap
  Een hechte groep vaders deelt in deze blog hoe het is om vader te zijn, ook in coronatijden. Ze hebben daarnaast nog een Facebookpagina en -groep.

Podcasts

 • Mild ouderschap
  Psychologe Nina Mouton maakte een webinar over mild ouderschap tijdens de coronacrisis. Je kan deze gratis bekijken na registratie (best via de Chrome browser op een vaste pc).
 • Eerste hulp bij coronastress
  Elsbeth Teeling, auteur en oprichtster van de Club van Relaxte Moeders, geeft je in een podcast 9 succesfactoren die je door deze bizarre tijd kunnen helpen.

Tips opvoedingsondersteuning

 • Opgroeien.be
  Het nieuwe agentschap Opgroeien van de Vlaamse overheid bundelt de krachten van Kind en Gezin en Jeugdhulp. Op deze site krijg je alle laatste info en veel gestelde vragen over opvoedingsondersteuning tijdens de crisis. Er is ook een overzicht van hulplijnen.

Kennisdeling  

Laat van je horen. Hoe ervaar jij de combinatie thuiswerk, huishouden en kinderen? Heb je een tip om te delen? Post je reactie of deel een foto of filmpje op onze Facebookpagina!