19-10-2020

Samen studeren op zaterdag

Scholieren en studenten die niet thuis of op school terecht kunnen om te studeren, zijn op zaterdag welkom in ARhus voor een rustige werkplek. Lees meer

Proefjes met kinderen

Experimenteer met huis- en keukenspullen en maak van je KOT een proefjeslabo!   

Check onze STEM-tips en ga zelf aan de slag. Maak een foto of (TikTok)filmpje van je maaksel, brouwsel of experiment en post het als reactie op ons Facebookbericht!

Experimenteren

 • Techniekacademie Thuis:
  Dit is de online versie van de Techniekacademie, die ARhus samen met VIVES in Roeselare organiseert. Je vindt er technische projecten, boeiende vlogs, links naar websites en wedstrijden. Bovendien krijg je dankzij Techniekacademie Thuis korting op STEM-materialen voor thuis! 
 • #LockDownLab van Technopolis
  Op deze site van Technopolis krijg je dagelijks een portie experimenten die je thuis kan uitvoeren. Ook op Facebook, TikTok en Instagram. 
 • Maakplaats 021
  Op Maakplaats 021 staan webinars en instructiefilmpjes om bvb. je eigen robotarm te maken met kosteloze materialen. Je vindt er ook links naar 10 kwalitatieve Nederlandse websites over thuis-proefjes. 
 • Superbrein
  Doe de proefjes van het programma Superbrein met Lieven Scheire! Via de website en app van Ketnet kan je de afleveringen van Superbrein Reeks 2 herbekijken. 
 • Jonge ontdekkers
  Op zoek naar onderzoeksgerichte activiteiten voor jonge kinderen? Die vind je op www.jongeontdekkers.be, de website van onderzoeks- en dienstverleningscentrum Quest, Artevelde Hogeschool. Voor leerkrachten en ouders van kleuters en kinderen eerste graad LO.   
 • CoderDojoBelgium
  CoderDojoBelgium heeft een digihoek en techblog waarmee kinderen thuis kunnen leren programmeren.

Lees- en luistertips 

 • Wetenschapje
  Wetenschapje is een gratis podcast van het Geluidshuis met leerrijke weetjes en opmerkelijke feitjes voor kinderen vanaf 8 jaar. 

 • Kiddoe
  Op de website van Jeugd, Cultuur en Wetenschap vind je artikels met leuke proefjes en ‘historische weetjes’.

 • Zo zit dat
  Ook de website van het tijdschrift 'Zo zit dat' biedt tal van proefjes, weetjes en filmpjes.

 • STEM-boekjes
  ARhus heeft heel veel boeken met proefjes en doe-activiteiten. Tijdens de coronasluiting kan je ze reserveren via onze afhaaldienst.

Apps vol proefjes

Onze collega Karel maakte een selectie van uitstekende apps waar kinderen uren zoet mee zullen zijn. Ontdek ze hier!

Peperproef

Doe net als Jens de peperproef en ontdek waarom het zo belangrijk is om je handen goed te wassen. Het enige wat je nodig hebt is water, zeep en peper (bij voorkeur zwarte peper, het effect is beter zichtbaar dan met de witte peper die Jens z'n mama in huis heeft )!